Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lai redz arī sliktie zēni

Šoku, ko pagājušajā nedēļā radīja, jāsaka, nu jau kārtējā skaļā slepkavība pēdējo gadu laikā, grūti pārspīlēt. Vēlāk inter­netā klejojošie kadri no šaušanas brīža videonovērošanas kamerā un bildes ar sadegušo auto mežā, oficiālā izmeklēša­na, ierasti skopie policijas komentāri – nevajag būt īpaši bailīgai dvēselei, lai neviļus no tā visa sarautos un sāktu pārdomāt, kādā pasaulē un cik drošā vidē ikdienā dzīvojam.

Noliekot visus asiņainos virsrakstus un saukļus par deviņdesmito gadu atgriešanos malā, jautājumu vienalga nav mazums – sākot no "kā kaut kas tāds var notikt gaišā dienas laikā" līdz tam, cik pamatoti ir jau izskanējušie minējumi par iespējamajiem iemesliem un kādēļ neviena no šīm pēdējos gados notikušajām skaļajām slepkavībām tā arī joprojām nav atklāta.

Vērtējot visu "bildi" plašāk un līdz ar to runājot arī par policijas kapacitāti un iespējām, bijušais krimināl­policijas priekšnieks Valdis Pumpurs SestDienai uzsver: "Man ir žēl skatīties uz mūsu policistiem. Jā, viņus ir par ko kritizēt, bet viņi ir sistēmas ķīlnieki. Nevar policisti reizē atklāt noziegumus un strādāt pie attīstī­bas stratēģijas. Policija pēc savas būtības nav radīta birokrātijai, tai ir jāstrādā ielās, ar kājām un ar galvu, atklājot noziegumus, jāmeklē lodes un pirkstu nospie­dumi, nevis jāstrādā pie stratēģijām." Viņš runā arī par to, cik liela un līdz šim Latvijā nenovērtēta loma polici­jas darbā ir gan sabiedrības uzticībai, gan tam, kā to parāda un demonstrē publiski. Tā teikt – lai redz arī sliktie zēni.

Bet, protams, ir jau ne tikai drūmais vien. Gan pasaulē, gan Latvijā atkal nedēļa pagājusi, notikumu nav trūcis, un, kamēr tepat, Rīgā, un vēl vairākās pilsētās cilvēku tūkstoši stāvēja rindās un tika pie sen gaidītās vakcīnas, Durbes pusē ērglenei Mildai izšķīlās cālis. Par spīti visām pesimistiskajām prognozēm. Uz šīs nots tad arī paliksim.

Šīs SestDienas, 23. – 29. aprīļa numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Bandīti tomēr nevalda pār pasauli. Bijušais kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs par problēmām skaļu slepkavību atklāšanā, šaušanu no BMW salona un par to, kāda mehānisma trūkst policijai.

PASAULĒ. Afganistānas nebeidzamais karš. Lai arī vēlāk, nekā tika solīts, taču beidzot sāksies pilnīga ASV un to sabiedroto spēku izvešana no Afganistānas. Skeptiķi gan norāda, ka tā ne tuvu nebūs tik pilnīga, kā oficiāli tiek apgalvots, bet vairākumā esošie pesimisti pat gaida jaunu karadarbības uzliesmojumu šajā valstī, kur karš ir ikdiena jau kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem.

TEHNOLOĢIJAS. Internets 10 kilometru virs zemes. Ambiciozs Eiropas Kosmosa aģentūras projekts sola jau nākamgad apgādāt lidmašīnu pasažierus ar ļoti ātru interneta pieslēgumu, izmantojot lāzera starus.

LEĢENDA. Mopēdu pievilkšanas spēks. Ir mainījušās paaudzes, un ir bijuši pārrāvumi ilgajā pastāvēšanas laikā, tomēr Latvijas motosporta kalendārā joprojām ir vieta leģendārajam sacensību seriālam Zelta mopēds.

PROFESIJA. Jauns sākums un smadzeņu fitness. Reti kura profesija mūsdienās ir uz mūžu – dzīves laikā maizes darbu var nākties mainīt pat vairākkārt. Bet kāda ir sajūta, mērķtiecīgi sākot karjeru atkal no nulles 40+ gadu vecumā? Stāsta divi drosmīgie, kas nesen startējuši IT nozarē.

DIENASGRĀMATA. Kāpiens līdz lavas šovam. Ko nozīmē piedzīvot vulkāna izvirdumu un būt klāt brīdī, kad no dabas dzīlēm debesīs šaujas ugunīga lava? Islandē to ir iespējams izjust, turklāt visdažādākajos laikapstākļos un pat vairākkārt dažu dienu laikā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata