Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūsu selfiji pandēmijas vasarā

Šķiet, vienīgā līdz galam patiesā atbilde uz jebkuru jautājumu šobrīd ir karstums. Var, protams, par to sūkstīties, atkal un atkal jautājot, kur ir palikusi mūsu patīkami vēsā ziemeļu vasara, kad ceļojums uz dienvidu pusi un +30 grādu likās eksotika. Var skatīties arī no otras puses, priecājoties, ka varbūt beidzot pienācis mirklis, kad teju visu šeit dzīvojošo hroniskais D vitamīna trūkums gada garumā pārvērties tā pārdozēšanā, kas arī, protams, nav labi, tomēr vismaz savādāk.

Bet lai nu tas viss paliek – svarīgākais jau tomēr, ka vasara ir pašā plaukumā, galvā visiem mazliet vairāk vēja un nemiera, vēlmes kaut kur aizceļot, kaut ko vairāk par ikdienu redzēt, dzirdēt, ieelpot un sajust. Un šovasar tas ir iespējams. Protams, sekojot līdzi visiem nu jau tik pierastajiem kumulatīvajiem rādītājiem, neaizmirstot par sejas masku un kovidsertifikātiem, kas tagad jau ikdienišķi iegūluši somās līdzās pasei un citām vienmēr līdzi nēsājamajām mantām.

Un, atkal atgriežoties pie tālākiem ceļiem un prombūtnes sajūtas, vērts atcerēties arī par to, kā mēs izskatāmies citu valstu vidū. Kaut vai tajā pašā mūsu Eiropā. Par to atgādina un, ja tā var izteikties, sava veida pašģīmi mēģina uzzīmēt arī nesen kā iznākušais monumentālais darbs Latvijas kultūras vēsture, kas tapis Ojāra Spārīša virsvadībā. Viņš šīs nedēļas sarunā ar Sest­Dienu atzīst, ka modelēt mūsu tautas kultūras nākotni ir nepa­teicīgs darbs, tomēr ir arī gaišā puse, proti, ka "mēs neatroda­mies globalizācijas procesu ātrgaitas maģistrāles tiešā tuvumā, bet nedaudz sāņus".

"Protams, mēs mainīsimies, un pasaule spiedīs mainīties arī mūs, taču mūsu etnosam piemītošais gan apzinātais, gan intuitīvi sajustais vieduma "gēns" arī mūsu nelielajai tautai ļaus ilgstoši saglabāt savu mentālo un kultūras kodolu. Domāju, ka rēķināt, kad pienāks mūsu pašu un mūsu kultūras gals, ir pāragri un to darīt nav ne mazākā iemesla," tā Spārītis.

Ar šādu patīkamu domu varbūt ir vērts uzsmaidīt arī tam pašam karstumam, aizbraukt kaut kur izvēdināt galvu no darbu ikdienas, bet kādā brīdī vienkārši apsēsties dabas vidū un darīt to, kas nu katram vislabāk sanāk sikspārņu vai varžu kora pavadījumā. Jo, kā saka mūsu lieliskā ērģelniece Iveta Apkalna, tā ir tāda paralēlā partitūra, kuru nevar iepriekš ne iestudēt, ne iemācīties. Un taisni tajā jau tas lielākais skaistums.

 

 

Šīs SestDienas, 2.jūlija  – 8. jūlija numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Kopā ar sikspārņiem un varžu kori.  Izcilā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna šovasar Latvijā piedalīsies trijos brīvdabas koncertos: 3. jūlijā viņas solokoncerts Baltā nakts mūzika skanēs Lūznavas muižā, 30. jūlija saullēktā Iveta muzicēs Dzintaru pludmalē, bet augustā kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Valsts akadēmisko kori Latvija uzstāsies Talsu Tiguļkalnā. "Man ir sajūta, ka tas, kas pašreiz notiek, ir ļoti vēsturiski – ka rakstām tādu lielu vēstures grāmatu, kuru cilvēki lasīs pēc vairākiem desmitiem gadu un mācīsies to, ko mēs šobrīd ikdienā piedzīvojam. Un ļoti daudz ko no tā, kas notiek, vēl neapzināmies," saka māksliniece.

 SestDienas SALONS. Selfijs, Eiropā atgriežoties.  Latvijas kultūras vēstures tapšanas virsvadītājs Ojārs Spārītis par izaicinājumiem, monumentālo grāmatu sastādot, par apdraudētajām kultūras nozarēm un par dzīvi paralēlās plaknēs.

PASAULĒ. Lielais skkrējiens uz Mēnesi. ASV nav atteikušās no plāniem 2024. gadā izsēdināt savus astronautus uz Zemes pavadoņa Mēness. Ap šo ieceri saceltā ažiotāža likusi sarosīties arī ASV ģeopolitiskajām konkurentēm, un gadījumā, ja plānu īstenošana tomēr kavēsies, kā pirmie uz Mēness var izkāpt taikonauti vai kosmonauti.

SPORTS. Ātrums uz ūdens. Entuziastu, kas traucas ar laivām, nav daudz, un sporta veids nav starp populārākajiem, taču motoru rūkoņa, kas dzirdama pa labu gabalu, piesaista arī nejaušus garāmgājē­jus. Lielus pūļus un ažiotāžu sacensības guva Rīgas svētku laikā vairāk nekā pirms desmit gadiem. Pilsētas svētkos Daugavā norisinājās Pasaules kausa posms Formu­la 2 (F-2) klasē, kas, pēc dažādām aplē­sēm, piesaistīja līdz pat 30 tūkstošiem skatītāju.

TĒMA. Eiropas ceļojumu vasara.  Neilgi pirms Covid-19 pandēmijas tūrismam veltītajās izstādēs un konferencēs politiķi, uzņēmēji, nozares eksperti, kā arī paši tūristi uzsvēra: ceļošana ir kļuvusi vieglāka, vienkāršāka, ātrāka un pieejamāka nekā jebkad agrāk. Tagad situācija ir mainījusies. Tomēr, ja šajā vasarā gribas doties ārvalstu ceļojumā, tad iespējams tas ir. Vienīgi jārēķinās ar jaunām prasībām un jāatceras par epidemioloģisko piesardzību.

FESTIVĀLI. Sasien savas šņores pats. Kamēr lielie mūzikas festivāli gaida labāku nākotni, mazie uzmanīgi lien no savām migām laukā un aicina arī klausītājus pievienoties. SestDiena apkopojusi šovasar tuvumā tomēr notiekošos mūzikas festivālus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata