Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Iedvesmoties žonglēšanai

Līdz 20. augustam Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā norisināsies Cirka festivāls Re Rīga!, kurš šogad svin jau vienpadsmito dzimšanas dienu. Ar plašu programmu tajā piedalīsies arī Līvas Tauriņas vadītā Rīgas cirka skola, kura ar simbolisku gājienu atklās arī jaunās cirka sezonas sākumu.

Kur jūs festivāla laikā varēs sastapt un ko piedāvāsit cilvēkiem?

Mēs gan esam mazliet jaunāki nekā festivāls, jo darbojamies tikai septīto sezonu, taču mūsu dalība patiešām būs plaša. Ņemot vērā, ka šogad festivāla tēma Ierašanās ir saistīta ar klaunādi, žonglēšanu un akrobātiku, mēs organizēsim meistarklases, un tās vadīs arī viesmākslinieki, kuri piedalās festivālā. Tiks organizēta meistarklase arī topošajiem kritiķiem: viņiem būs iespēja nākt un mācīties, kā rakstīt par laikmetīgo cirka mākslu. Piedāvāsim viņiem noskatīties atsevišķas izrādes, tā ka viņiem būs reāls materiāls, par ko rakstīt.

Meistarklašu kulminācija paredzēta svētdienas, 20. augusta, pēcpusdienā, kad Rīgas cirka arēnā notiekošajā izrādē tiks parādīts tas, ko šīs nedēļas laikā būsim iemācījušies. 

Ko var apgūt Rīgas cirka skolā, un vai tur tiek gaidīts jebkurš?

Noteikti! To mēs īpaši esam uzsvēruši, ka gaidām ļoti dažādus audzēkņus, jo mums ir gan nodarbības, kuras domātas bērniem, sākot no septiņu gadu vecuma, gan hobijgrupas. Tāpēc tiek gaidīti arī cilvēki, kuriem visu mūžu ir bijis sapnis kaut ko izmēģināt no cirka mākslām, apskatīties, ko piedāvājam, tāpēc pie mums var nākt mācīties arī bez priekšzināšanām. Gan bērniem, gan pieaugušajiem tiek piedāvātas ļoti dažādas disciplīnas: žonglēšana, gaisa un grīdas akrobātika, līdzsvara iemaņu apgūšana, skatuves mākslas iemaņu pamati.

Galvenais, uz ko šogad fokusējamies, ir tas, ka audzēkņi var apgūt skatuves iemaņas. Mācību laikā top uzvedums, un tas nozīmē, ka sezonas beigās mēs parādām pašu producētu izrādi. Pagājušajā sezonā izrāde bija šauram skatītāju lokam – tikai pašu ģimenēm, bet jau šā gada maijā izrāde notika cirka arēnā, un uz to varēja iegādāties biļetes. 

2. septembrī Rīgas cirka skola rīko atvērto durvju dienu, tāpēc visi, kas festivālā būs sasmēlušies iedvesmu, tiks gaidīti ciemos. Šajā dienā ikviens varēs izmēģināt spēkus jebkurā disciplīnā un arī noskatīties treneru paraugdemonstrējumus, lai saprastu, kas pie mums notiek un ko pie mums iespējams apgūt.

Vai žonglēšanu, akrobātikas un klaunādes pamatus tiešām var apgūt jebkurš?

Jā, taču Rīgas cirka skolas pamatbūtība ir likt uzsvaru uz katra cilvēka individualitāti. Tas nozīmē, ka mēs pievēršam uzmanību katra cilvēka fiziskajām dotībām, talantiem un prasmēm. Bieži vien ir tā, ka bērns atnāk uz mūsu skolu un grib mācīties žonglēšanu, taču viņam ir labas dotības akrobātikā, tāpēc beigās tiek ievirzīts tādā sfērā, kura viņam padodas labāk.

Kā ir ar latviešiem – mēs esam pietiekami artistiski un cirkam piemēroti?

Es teiktu, ka jā. Piemēram, bērni ir ļoti lokani un kustīgi, līdz ar to viņiem tiešām ir visas iespējas – viņiem vajag tikai gribēt, un tad arī viss sanāk. Runājot par pieaugušajiem, nav jau noslēpums, ka sievietes bieži ir atzinušās, ka visu mūžu ir jūsmojušas par gaisa vingrotājām, par viņu graciozitāti un kustībām un ka arī viņām būtu gribējies to iemācīties... Protams, tam ir nepieciešams fiziskais treniņš un laiks, bet tas viss ir izdarāms un iemācāms. 

Cik viegli ir iemācīties, teiksim, žonglēt, un vai šīs prasmes mums var noderēt arī sadzīvē?

Es teiktu, ka žonglēšana ir viegli apgūstama. Protams, to mācīt mēs sākam no pašiem pamatiem, un, uzsākot mācības, audzēknim tiek dots noteikts bumbiņu skaits, lai viņam izdotos noturēt uzmanību un lai rastos interese par šo nodarbi. Interese radīsies, ja šī lieta padosies. Cik šīs zināšanas ir noderīgas dzīvē? Cirka skolas būtība ir vērsta uz sadarbību, uz radīšanu, savstarpēju atbalstu, un to visu apgūst ilgstošos treniņos. Manuprāt, visas šīs īpašības noder arī sadzīvē.

Cilvēki beidzot ir pieraduši, ka mūsdienu cirks ir bez dzīvniekiem?

Domāju, ka jā, jo kopumā Rietumeiropas tendences attiecībā uz cirku ir mainījusšās. Cilvēki šīm tendencēm seko līdzi, ir izglītoti, un tie, kas nāk mācīties uz Cirka skolu, zina, uz ko viņi nāk. Rīgas cirks arī praktizē izbraukuma izrādes, piedaloties gan korporatīvajos pasākumos, gan pilsētu svētkos, līdz ar to cilvēkiem ir lielāka iespēja būt informētiem.

Šķiet, ka šonedēļ būsiet ļoti noslogota, taču, ja jums atliks laiks apmeklēt kādu festivāla izrādi, ko pati labprāt redzētu?

Protams, mums ir gan meistarklases, gan citi pasākumi, taču par topa izrādi, kuru arī pati gribu noskatīties, uzskatu Zviedrijas apvienības Kapsel izrādi Aparāts, kura pievērsīsies eksperimentiem laikā un telpā – optiskajiem brīnumiem un ikdienišķu objektu pārvērtībām. Man jau kopš bērnības optiskā ilūzija ir tik ļoti interesējusi, ka ir gribējies redzēt šo priekšnesumu aizskatuvi un saprast, kā tas viss veidojas. Tāpēc man noteikti būs interesanti noskatīties gan viņu izrādi, gan to, ko viņi piedāvās meistarklasēs. Protams, visi cirka darbinieki šobrīd ir tādā intensīvā darbošanās režīmā, taču, ja vien būs iespējams, gribam festivāla izrādēs piedalīties arī kā apmeklētāji. 

Iespējams, kāds vēl domā – iet vai neiet uz festivāla izrādēm. Kā jūs viņus pamudinātu to darīt?

Manuprāt, tā būs lieliska iespēja noskatīties festivāla viesmākslinieku izrādes, turklāt liela daļa no tām būs bez maksas, un mums tiešām gribētos, lai cilvēki tās redz. Tur varēs gūt iespaidus un iedvesmu ilgam laikam, jo mākslinieki, kuri šonedēļ viesosies Rīgā, ir patiešām izcili!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata