Pusgadu laikam mājās nebūšu – ar ilgo prombūtni Bricis skaidro pirmdienas saspringto ritmu, tomēr intervijai piekrīt. Visstingrākie Covid-19 ierobežojumi esot Latvijā, tāpēc Ilmārs ar savu audzēkni Baibu Bendiku pēc treniņnometnes Itālijas augstkalnē plāno doties uz nometni Norvēģijā un pēc tam jau pārbraukt uz pirmo sacensību vietu Somijas pilsētā Kontiolahti. Pasaules kausa jaunās biatlona sezonas starts paredzēts 28. novembrī.
Deviņdesmito gadu otrajā pusē Bricis ar saviem cīņubiedriem Oļegu Maļuhinu, Jēkabu Nākumu un Gundaru Upenieku biatlonu Latvijā pacēla vēl nebijušos popularitātes augstumos. Tā laika Latvijas izlases kodols tika nodēvēts par lielisko četrinieku. Pēdējos gadus Latvijas līdzjutējiem intrigu uztur Bendika un Andrejs Rastorgujevs.
Vai biatlona turpmākā pastāvēšana nav apdraudēta? Pagājušajā ziemā Latvijā sniega tikpat kā nebija.
Latvijā nebija, un jaunajiem sportistiem, kuri trenējas uz vietas, tas bija briesmīgi. Kāds tur vēl biatlons vai slēpošana, ja nav sniega!? Ja globālās sasilšanas laikmetā ziemas bez sniega turpināsies, tad Latvijas biatlonam jāmeklē kapakmens…
No otras puses, ar kuru individuālo sporta veidu Latvijā var pilnvērtīgi nodarboties?
Skriešanai un riteņbraukšanai sniegu nevajag.
Es neuzskatu, ka Latvijas klimats ir piemērots riteņbraukšanai. Septiņus mēnešus gadā ir totāls rudens, tikai piecus mēnešus – vasara. Šādos apstākļos nevar izdarīt visu nepieciešamo treniņu darba apjomu, savukārt pilnvērtīgiem vieglatlētikas treniņiem Latvijā trūkst manēžas. Ar to es tikai gribu uzsvērt, ka biatlonā un slēpošanā situācija nav daudz sliktāka kā citos sporta veidos.
Paturpinot tēmu par sportošanas iespējām, Latvijas lielākajās pilsētās – Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā, Ventspilī un Valmierā – ir uzbūvēti olimpiskie centri, kuros ir mūsdienīgi apstākļi treniņiem vairākos sporta veidos.
Jā, tā ir laba lieta, bet ar to jau visas problēmas netiek atrisinātas. Sporta bāzes ir jāuztur pie dzīvības. Tur ir jābūt sportistiem, kas trenējas, un jānotiek sacensībām.
Esi jau vectēvs, jo meita Anete, kura 2010. gada Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs startēja distanču slēpošanā, audzina meitu un dēlu. Kurus sporta veidus ieteiksi mazbērniem?
Nav jau tik traki mums ar ziemas sporta veidiem. Pēc ilgiem gadiem Latvijā ir uzaugusi slēpotāja, kura var konkurēt liepiņšstarptautiskā līmenī (Patrīcija Eiduka – aut.). Tas nozīmē, ka vairāk ir jārunā par attieksmi, motivāciju un to, ko patiešām gribi darīt.
Vecākiem ieteiktu bērnus sūtīt trenēties biatlonā?
Es personīgi sūtītu, jo man liekas, ka es zinātu, ko un kā viņiem vajadzētu darīt.
Bet vai Latvijā ir radīti priekšnoteikumi, lai biatlonā sasniegtu labus rezultātus?
Visu sarunu lasiet žurnāla SestDiena 2. - 8. oktobra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!