Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Reizēm nenāk par ļaunu paskatīties uz sevi no malas. Taču ilgstoša skatīšanās acīmredzot nav īpaši vēlama.

Videozvani dzen pie plastiskā ķirurga

Ilgstoši skatoties uz savu attēlu datora ekrānā, cilvēkos rodas vēlme uzlabot seju. Reizēm nenāk par ļaunu paskatīties uz sevi no malas. Taču ilgstoša skatīšanās acīmredzot nav īpaši vēlama. Vismaz tā var secināt no Ziemeļamerikas pieredzes, kur strauji pieaudzis pieprasījums pēc sejas plastiskajām operācijām.

Daudzi klienti apgalvo, ka viņus uz radikālo rīcību pamudinājusi skatīšanās uz savu seju videokonferenču laikā.

Attālinātais darbs pavasarī lielai daļai strādājošo lika pa īstam iepazīt videosazi­ņu un arī tās tumšās puses. Piemēram, vājam signālam brīžiem raksturīgo attēla sastingšanu. Ilgstoši veroties neveiksmīgā pozā noķertā bildē, cilvēks mēdz savā sejā pamanīt detaļas, kam iepriekš nav pievēr­sis uzmanību. Un tādā mirklī acīmredzot prātā mostas radikālas domas.


Pamana trūkumus

Šādu notikumu gaitu var rekonstruēt, pētot pārmaiņas statistikā par ASV veikta­jām plastiskajām operācijām šajā gadā un pacientu motivācijas maiņu. Vasarā strauji palielinājās pieprasījums pēc deguna formas uzlabošanas un grumbu novākšanas. Lai arī konkrētu pieauguma procentu pētījuma veicēji neuzrāda, viņi apgalvo, ka tas ir lielāks nekā jebkad iepriekš.

Mediķi pieprasījumu pēc sejas uzla­bošanas procedūrām skaidro ar diviem faktoriem. Pirmkārt, videokonferences saasina uztveri, jo uz savu attēlu nākas skatīties ilgstoši. Iepriekš cilvēki bija samierinājušies ar vizuālajiem trūku­miem, jo savu seju ierauga tikai dažas reizes dienā, toties nemitīgu vēršanos uz tiem ir grūti pārdzīvot. Vēl jo vairāk tāpēc, ka kamera mēdz izkropļot attēlu, atspo­guļojot platāku seju un lielāku degunu.

Otrs aspekts ir emociju sakāpinājums un depresija, kas daļai sabiedrības bijis neizbēgams izolācijas perioda blakusprodukts. Šādā stāvoklī cilvēkiem piemīt tieksme pieņemt neracionālus lēmumus.


Kameras vaina

''Neproporcionālais Zoom platformā pavadītais laiks var ierosināt paškritisku salīdzināšanos,'' žurnālā Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine skaidro pētījuma autore Arianna Šadi-Koruša no Masačūsetsas Vispārējās slimnīcas, ''tas liek cilvēkiem doties pie ķirurga pēc palīdzības, ko viņi pat nebūtu apsvēruši pirms mēnešiem ilgas sēdēšanas pie monitora.''

Citā pētījumā jau noskaidrots, ka no 30 centimetru attāluma nofilmēts deguns proporcionāli uz sejas izskatās par 30% lielāks nekā no pusotra metra distances. Tas izskaidrojams ar tīmekļkameru lēcas fokusēšanās īpatnībām – filmējot tuvumā, tā objektus padara apaļīgus, tādēļ seja, vaigi un deguns izskatās resnāki.


Priecē sevi un citus

Darba autori aicina pacientus kritiski izvērtēt datora ekrānā redzēto un apzinā­ties, ka dzīvē viņi izskatās citādi, tādēļ ne vienmēr ir nepieciešams likties zem skalpeļa. Tomēr viņi arī norāda, ka ārie­nes uzlabošana patiešām var paaugstināt ne vien paša pacienta pašapziņu, bet arī apkārtējo noskaņojumu.

Piemēram, pēc grumbu samazināšanas cilvēki parasti izskatās jaunāki, smaidošāki un laimīgā­ki, un viņu izstarotais pozitīvisms uz­mundrina arī citus cilvēkus.

Interesanti, ka pagājušajā gadā, vēl pirms pandēmijas, 72% plastiskās operā­cijas pacientu par manipulācijas veikša­nas motivāciju norādīja vēlmi labāk izskatīties pašbildēs. Šogad galvenā vēlme ir glītāka seja videozvanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata