Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Perfekta bilde partnera piesaistīšanai

Apkopojot vairākos pētījumos gūtas atziņas, zinātnieki sagatavojuši vadlīnijas iepazīšanās portālu fotogrāfijas izvēlei.

Kad raža novākta un apcirkņi pilni ar ēdienu, senie latvieši tradicionāli "dzēra kāzas". Mūsdienās piesaiste dabas cikliem attiecību veidošanā noteikti vairs nav tik izteikta, taču ideja par dzīvesbiedra atrašanu garajiem, vēsajiem gadalaikiem nudien nav zemē metama. Palīdzīgu roku romantiski noskaņotajiem ir gatavi sniegt arī zinātnieki, apkopojot pētījumos balstītus padomus, kā veiksmīgāk piesaistīt potenciālo partneru uzmanību sociālajos tīklos.

Tā kā šobrīd dažādās iepazīšanās platformās visā pasaulē aktīvi darbojas aptuveni 300 miljoni cilvēku un populārā vietne Tinder šonedēļ svin jau 10 gadu jubileju, pētniekiem bijis gana plašs darba lauks un padomi ir balstīti nopietnā izpētē.

Suns simbolizē atbildību

Vīriešu izredzes piesaistīt daiļavu skatienu savai fotogrāfijai var paaugstināt pavisam vienkāršs triks – portrets ar suņuku. Haenas Universitātes pētnieki Andalūzijā eksperimentā ar 296 sievietēm pārliecinājās, ka viņas uztver vīrieti kā mazāk uzmācīgu un apdraudošu, ja tas attēlā ir kopā ar klēpja sunīti.

Līdzīgus rezultātus nesuši arī citi pētījumi. Vienā no tiem noskaidrots, ka sievietes suņu saimniekus uzskata par disciplinētiem, spējīgiem uzņemties atbildību, fiziski aktīviem un altruistiskiem. Tās visas ir īpašības, ko liela daļa sieviešu vēlas savā ilgtermiņa partnerī. 

Korekti, bez piedauzības

Otrs svarīgais nosacījums: nekādu "seksīgo" bilžu. Atkailināts torss, atpogāts krekls, uzkrītoši demonstrēta apakšveļa signalizē, ka te ir darīšana ar ne pārāk patīkamu personu. Turklāt tas attiecas uz abiem dzimumiem. Pie tāda secinājuma savulaik nonāca Arizonas Universitātes pētnieki, kad bija aptaujājuši 262 heteroseksuālus abu dzimumu studentus. Narcisi tika vērtēti kā padumji, uz seksu tendēti zemāka sociālā stāvokļa cilvēki. Šādu fotogrāfiju īpašniekiem ar skaistu augumu varētu būt visai augstas izredzes uz vienas nakts sakaru, bet diezgan niecīgas uz ilgtermiņa attiecībām, secināja darba autori.

Bilde ar "ābolu"

Neraugoties uz zināmās sociālās grupās valdošo ironisko attieksmi pret iPhone faniem, kuri katru gadu pērk "to pašu veco telefonu", Apple pievilcība iepazīšanās platformās nav pagaisusi. Pēc kompānijas Comparemymobile.com pasūtījuma veiktā aptaujā noskaidrots, ka iPhone telefona, Apple Watch viedpulksteņa vai pat AirPods bezvadu austiņu izmantošana fotogrāfijā par 76 procentiem uzlabo izredzes uz pretējā dzimuma atzinīgu novērtējumu. Lai cik neticami tas izklausītos, citu ražotāju viedierīču iekļaušana kadrā samazina izredzes uz randiņu.

Leņķim ir nozīme

Protams, nozīme ir arī pašas fotogrāfijas kvalitātei un fotografēšanas leņķim. Te jāpatur prātā dažas viltības, noskaidrojuši Floridas Štata universitātes pētnieki. Ja sieviete uzņem fotogrāfiju citām sievietēm, kamera jānovieto tieši pretī, lai rastos iespaids, ka skatītājs ir vienā līmenī ar fotogrāfijas varoni. Tas rada vienlīdzības sajūtu. Savukārt, veidojot fotogrāfiju vīriešiem, jāfotografē slīpi no augšas, lai kungiem rodas iespaids, ka viņi skatās no augstāka skatpunkta. Pirmkārt, smadzenes šādu foto uztver kā dabiskāku, jo tradicionāli vīrietis ir garāks. Otrkārt, šādā fotogrāfijā sieviete izskatās padevīgāka, kas lielai daļai stiprā dzimuma pārstāvju patīk.

Līdzīgi priekšraksti jāievēro arī vīriešiem. Uzņemot bildi, lai iepazītos ar sievietēm, kamera jātur taisnā leņķī. Tad viņi tiek uztverti kā atbalstoši un līdzvērtīgi. Savukārt gadījumos, ja vajag atstāt iespaidu uz citiem vīriešiem, jāfotografē sevi slīpi no lejas, lai rastos dominējošs efekts.

Pirms dažiem gadiem austrāliešu zinātnieki vēl bija noskaidrojuši, ka piemērotākā foto izvēlē ļoti noder skats no malas. Proti, svešinieka izvēlēta fotogrāfija gūs labākus panākumus, jo viņš nav emocionāli piesaistīts foto tapšanas kontekstam un nepiesienas specifiskām detaļām tik ļoti kā mēs paši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata