Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ameriks izaicina valdošos

Partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) līderis, Rīgas vicemērs Andris Ameriks partijas kongresā sestdien aicināja domes labējo opozīciju nevis «bārstīt emocionālus apvainojumus, bet piedāvāt savu redzējumu». Viņš vēlas vēlēšanu kampaņā spēkoties ar partiju līderiem un aicina Vienotību startēt ar savu priekšsēdētāju Andri Piebalgu kā mēra kandidātu.

Arī domes izpilddirektors Juris Radzevičs izteica nožēlu par labējo partiju nenopietno attieksmi pret Rīgas domes vēlēšanām. «Rīgu tās uztver kā izsūtījuma vietu,» piebilda J. Radzevičs, norādot uz valdībā pārstāvēto politisko spēku grūtībām atrast mēra amata kandidātus.

Rīgas mērs un Saskaņas līderis Nils Ušakovs, kurš sadarbības partneru kongresā teica uzrunu kā viesis, bija ne mazāk daiļrunīgs. Viņš lepojās ar abu labo politisko sadarbību, kas ilgst jau vairāk nekā septiņus gadus, un uzskaitīja, cik pa šo laiku ir nomainījušies Valsts prezidenti, premjeri un nozīmīgāko nozaru vadītāji. Viņa skatījumā cita tāda sadarbības piemēra neesot. Te gan jāatgādina, ka Zaļo un Zemnieku savienībā (ZZS) kopā vēl ilgāk sadarbojas Latvijas Zemnieku savienība, Latvijas Zaļā partija un partija Latvijai un Ventspilij. No Rīgas mēra teiktā gan bija noprotams, ka runa ir par spēju sastrādāties vienā koalīcijā, kur valdības partneri cits ar citu strīdoties «un tagad to sērgu grib pārnest uz mūsu pilsētu». N. Ušakovam arī esot grūti iedomāties, ka Augusts Brigmanis (ZZS) varētu aiziet ciemos uz Vienotības kongresu vai Solvita Āboltiņa - pie Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK. Tiesa, savulaik arī valdību partiju līderi viesojās cits pie cita kongresā. Šī tradīcija izzuda līdz ar Tautas partijas norietu.

Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs, lūgts komentēt Rīgas domes vadības teikto, Dienai sestdien atzina, ka viņš diemžēl nevarot startēt Rīgas domes vēlēšanās, jo dzīvojot citā pašvaldībā. Rīgā viņam arī neesot ne algota darba, ne īpašuma. A. Piebalgs uzsvēra, ka ir atšķirība starp Saeimas vēlēšanām, kurās startē partiju līderi, un vietējām vēlēšanām, «kur ir cits funkciju kopums», un tāpēc pašvaldībā vajadzētu strādāt cilvēkiem, kas šos jautājumus pārzina un kas vēloties šo darbu darīt. Taču domes vadības teiktajā sava loģika esot. Vienotība par savu mēra amata kandidātu varētu izšķirties pēc divām nedēļām. ZZS vērtē vairākus pretendentus, bet viens no nopietnākajiem varētu būt ekonomists Gatis Ābele, kurš ir strādājis vairākās ministrijās. Savu izvēli vēl nav izdarījusi arī Nacionālā apvienība.

Tikmēr galvaspilsētas domē pie varas esošie jau jūtas diezgan pārliecināti, ka varēs strādāt vairākumā arī nākamos četrus gadus. A. Ameriks savā ziņojumā uzskaitīja ne tikai padarītos darbus, bet arī ieskicēja nākamajā sasaukumā paveicamo. Tiesa, šajā sarakstā bija arī daži darbi, ko nav izdevies izdarīt šajos četros gados, piemēram, pietiekami mazināt rindas bērnudārzos un sakārtot visus iekšpagalmus. Taču daudz garāks bija saposto vietu saraksts. Tie objekti, kas visvairāk pievērsuši sabiedrības uzmanību, piemēram, remontdarbi Rīgas ielās, līderu runās netika izvērtēti. Taču par to atgādinājusi opozīcijā esošā Vienotība, kas pat vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Aģentūra LETA ziņo, ka pēc Sarmītes Ēlertes (Vienotība) iesnieguma KNAB sācis pārbaudi par partijas Gods kalpot Rīgai saņemtajiem ziedojumiem no Rīgas remontdarbos iesaistīto uzņēmumu pārstāvjiem. Lūgts to komentēt, A. Ameriks Dienai sacīja, ka Rīgas dome ir lielākais pasūtītājs būvniekiem visā Latvijā un esot grūti atrast kādu kompāniju, kas nebūtu strādājusi galvaspilsētā. A. Ameriks uzskata, ka cilvēki, kuri ziedojot partijai, atbalstot šo politisko stabilitāti Rīgā. Taču divas trešdaļas finansējuma esot politiskā spēka biedru naudas un ziedojumi.

A. Ameriku sestdien partijas kongresā atkārtoti ievēlēja par Gods kalpot Rīgai priekšsēdētāju vēl uz diviem gadiem. Taču valdi kongresā apstiprināja pašreizējā sastāvā, jo racionālāk esot jaunu valdi vēlēt pēc pašvaldību vēlēšanām nākamā gada rudenī, kad būs redzami vēlēšanu rezultāti. Kongresa delegāti arī nobalsoja par kopīga saraksta veidošanu nākamajās pašvaldību vēlēšanās ar partiju Saskaņa, par mēra amata kandidātu izvirzot N. Ušakovu, par vicemēru - A. Ameriku. Iepriekšējās vēlēšanās abu politisko spēku kopīgais saraksts no 60 vietām domē ieguva 39 - no šiem deputātiem 16 mandātu ir Gods kalpot Rīgai domniekiem. A. Amerika vadītajā partijā ir 508 biedri. Liela daļa no viņiem strādā ar pašvaldību saistītās iestādēs vai uzņēmumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?