Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Atļauju lieta pārvirzās uz pavasari

Ilgi apspriestie, pagājušā gada nogalē pieņemtie, Valsts prezidenta otrreizējai caurlūkošanai atdotie grozījumi Imigrācijas likumā, kas ierobežotu pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, sākotnēji bija iekļauti šīsdienas Saeimas sēdes darba kārtībā. Tomēr pēcāk iekļauts vēl viens jautājums - par grozījumu izskatīšanas datuma maiņu, aizvirzot to uz 10. aprīli. Parlamentā notiekošais liecina, ka deputāti apņēmušies uzturēšanās atļauju jautājumu risināt lēni un pamazām, turklāt nomainot par jautājumu atbildīgo Saeimas komisiju.

Neapmierinātību ar šo faktu neslēpj Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kuras Saeimas frakcijas konsultants Jānis Iesalnieks vietnē Twitter.com ierakstīja: «Saeima atliek Imigrācijas likumu uz aprīli... Tātad referendums...», bet vēlāk turpat arī pauda bažas par dažu politiķu centieniem atstāt no Latvijas tikai tās nosaukumu. Partijas oficiālais viedoklis pagaidām gan ir mērenāks.

Mērķis nemainās

Uzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām Latvijā tika ieviestas 2010. gadā pēc toreizējā LPP/LC līdera Aināra Šlesera iniciatīvas, bet pret tām konsekventi iestājusies NA. Iekšlietu ministrijas sagatavotie dati, kas tika prezentēti Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātiem, liecina, ka ārvalstu investoriem izsniegto pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju skaits veido nozīmīgu īpatsvaru kopējā pirmreizējo termiņuzturēšanās atļauju skaitā - 2012. gadā 40,5%, bet 2013. gadā jau 46,4%. «Pēc iespējas lielāki ierobežojumi termiņuzturēšanās atļaujām, kas attiecas uz nekustamo īpašumu. Metodes ir dažādas, kā to sasniegt,» NA mērķi raksturo tās līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņš ironizē, ka nav jābūt izcilam analītiķim, lai saprastu, ka likuma grozījumu pārcelšana uz aprīli nozīmē mēģinājumu šo jautājumu «norakt». Politiķis pieļauj, ka aprīlī varētu būt arguments, ka ir pārāk tuvu vēlēšanām, savukārt pēc tām daļai partiju vairs nebūšot «racionāla iemesla» atgriezties pie uzturēšanās atļauju temata. Tomēr par referenduma rosināšanu oficiāli Nacionālās apvienības vadība spriedusi nav. Patlaban nacionāļi ir gatavi deleģēt savu pārstāvi jaunizveidotajā darba grupā un paralēli meklēšot iespējas, kā neļaut šo jautājumu nolikt atvilktnē. R. Dzintars arī izteicās, ka likumprojekta izskatīšanu esot «norāvusi» Vienotība.

Domas joprojām dalās

Diena jau rakstījusi, ka likuma izmaiņām bija jāsāk darboties no 1. janvāra un jau šā gada valsts budžetā ir paredzēta arī speciāla ekonomikas attīstības programma, kurā tiek veikti ārzemnieku maksājumi par darījumiem ar nekustamo īpašumu. Valsts prezidents Andris Bērziņš novembra sākumā atdeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Imigrācijas likumā, kas tika sagatavoti pēc NA aicinājuma koalīcijai ierobežot termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu. Jaunās grozījumu versijas izstrāde uzticēta nevis Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai kā pirmo grozījumu izstrādes laikā, bet Tautsaimniecības komisijai. Tās priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (Reformu partija) atzīst, ka 10. aprīlis kā termiņš noteikts tāpēc, ka tā ir Saeimas ziemas sesijas pēdējā diena. «Bija ļoti dažādi viedokļi - vai izskatīt tikai tos punktus, kurus Valsts prezidents minējis, nododot likumprojektu otrreizējai caurlūkošanai, vai rakstīt visu no jauna. Īstermiņa risinājums būtu pielabot esošo, bet garākā termiņā tāpat bez jauna likuma neiztiks,» skaidro J. Ozoliņš. Viņš prognozē, ka komisija divu nedēļu laikā izlems, cik radikāli likumprojektu pārstrādāt. Vaicāts, vai līdz 10. aprīlim ir iespējams pilnībā izstrādāt likumprojektu no jauna, komisijas priekšsēdētājs atzina, ka «nebūtu optimists, tomēr stūrakmeņus ielikt var».

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns norāda, ka līdz šim no ierēdņiem dzirdētās atbildes uz jautājumiem, kādi būtu ieguvumi un zaudējumi likuma grozījumu ieviešanas gadījumā, esot nekonkrētas. To, ka diskusija tagad atsākusies ar jaunu sparu, E. Smiltēns skaidro ar saspringto situāciju, pieņemot likuma grozījumus pirmajā reizē. «Likumprojekta redakcija mainījās pa dienām. Nevis ministrijas nāca ar aprēķiniem, bet tas bija politisks darījums. Nacionālā apvienība draudēja nebalsot par budžetu. Tie bija kompromisu kompromisi. Tas viss radīja ne līdz galam izsvērtu piedāvājumu, kuru Valsts prezidents atmeta atpakaļ.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?