Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Būs mazāki ieņēmumi nekā pērn

Jau pēc ierastas shēmas vakar Rīgas dome divu stundu laikā sparīgi diskutēja, bet beigās ar balsu vairākumu pieņēma pašvaldības budžetu 2015. gadam. Opozīcijā esošie Vienotības un Nacionālās apvienības VL/TB-LNNK deputāti sagatavoto budžeta projektu kritizēja jau iepriekš un pārmetumus netaupīja arī domes sēdē.

Savstarpējs aizvainojums

Rīgas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2015. gadā plānoti 742,3 miljona eiro apmērā, tas ir par 2,4 miljoniem eiro mazāk nekā 2014. gada pašvaldības budžetā. Izdevumu daļa ir lielāka - 798,1 miljons, kas nozīmē, ka budžets atkal būs ar deficītu. Galvaspilsētas ieņēmumi 2015. gadā joprojām būs par 14% mazāki nekā 2008. gadā. «Lai gan valsts un Rīgas tautsaimniecībā pēdējos gados vērojama izaugsme, arī nodarbinātības un darba samaksas pieaugums, tomēr valsts īstenotās iedzīvotāju ienākuma nodokļa politikas rezultātā Rīgas pašvaldība zaudē potenciālos ieņēmumus no ekonomikas pieauguma,» teikts Rīgas domes paziņojumā presei par budžeta pieņemšanu. Aizvainots tonis valda arī tekstā par Rīgas iemaksām pašvaldību izlīdzināšanas fondā - 2015. gadā Rīga no ieņēmumiem tajā iemaksās 72,8 miljonus eiro, kas ir 73,8% no visu pašvaldību - donoru maksājumiem, bet valsts dotācija izlīdzināšanas fondā ir tikai 11%.

Preses brīfingā Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) uzsvēra, ka budžets sastādīts tā, lai gada laikā tajā nebūtu jāveic būtiski grozījumi. Viens no pēdējā laika karstākajiem jautājumiem ir dotācija SIA Rīgas satiksme, kam no 1. februāra būtiski pieaugs braukšanas maksa sabiedriskajā transportā. Budžetā paredzētie 88,6 miljoni eiro ir krietni mazāk, nekā uzņēmums prasīja iepriekš, kas rada bažas, vai vasarā domei nenāksies pārskatīt budžetu un piešķirt papildu naudu. Gan domes vadība, gan Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse vairākkārt apgalvoja, ka šādām bažām nav pamata, jo jaunā summa aprēķināta, jau rēķinoties ar paaugstināto biļešu cenu. Starp citu, Rīgas dome un Rīgas satiksme vakar pamanījās sakaitināt Saeimas Pašvaldību sistēmas pilnveidošanas apakškomisijas deputātus, jo ne pašvaldība, ne uzņēmums nebija deleģējuši pārstāvjus uz sēdi, kurā sprieda tieši par Rīgas transporta biļešu cenām. Sēdes sākums tika pārcelts, rēķinoties ar Rīgas domes sēdes laiku.

Vaino divkosībā

Domes pozīcijas un opozīcijas attiecības jau kopš 2009. gada, kad izveidojās pašreizējās koalīcijas pamats, ir nemainīgi sliktas. Opozīcija nosoda valdošos, ka netiek ņemti vērā tās priekšlikumi. Tiesa, domes sēdē daži Nacionālās apvienības piedāvājumi tomēr tika atbalstīti, piemēram, Daiņa Loča priekšlikums piešķirt 5000 eiro biedrībai Latvijas Paralimpiskā komiteja, kas nepieciešami Rīgas pilsētas paralimpisko sportistu dalībai nozīmīgās starptautiskās sacensībās 2015. gadā, lai varētu kvalificēties 2016. gada Riodežaneiro paralimpiskajām spēlēm. Atbalstīti vēl daži priekšlikumi, kas neprasa ļoti lielus kapitālieguldījumus, piemēram, 1000 eiro bērnu rotaļlaukuma izveidei Strazdumuižas ciematā. Tomēr liela daļa opozīcijas iesniegto ideju noraidītas jau komiteju sēdēs.

Domes vadība opozīciju vaino divkosībā. Preses brīfingā N. Ušakovs izteicās, ka opozīcija kritizē budžetu par nepietiekamu atbalstu uzņēmējdarbībai un pārāk lielu sociālo programmu, taču tās priekšlikumi paredz par 20 miljoniem latu palielināt izdevumus tieši sociālajām programmām. Vārdu «divkoši» savā runā domes sēdē izmantoja arī A. Ameriks, apgalvojot, ka opozīcija pašā sākumā paziņo, ka par budžetu nebalsos, bet tad tomēr mēģina gūt atbalstu konkrētiem priekšlikumiem. Viņš mudināja visus deputātus jau no paša sākuma strādāt rīdzinieku labā. Vienotības frakcijas vadītāju Sarmīti Ēlerti, kura pirms tam aicināja budžeta projektu noraidīt un atdot pārstrādāšanai, šāds vicemēra apgalvojums mudināja izsaukties: «Vai jūs esat no mēness nokritis - visi mūsu priekšlikumi ir noraidīti!»

Vēl viens savstarpēju apvainojumu objekts no gada gadā ir dilstošie Rīgas domes finanšu uzkrājumi, par kuriem ik gadu brīdina opozīcija, bet Rīgas mēra attieksme vakar bija izteikti ironiska, sakot, ka baidīšana ar Rīgas krišanu bezdibenī esot tikpat jauka tradīcija kā Jaungada svinēšana. Par to, ka situācija kļūst arvien sliktāka, domes sēdē brīdināja vairāki deputāti, piemēram, Baiba Brigmane (Vienotība).

Opozīcijas teiktajā izskanēja kritika arī par salīdzinoši nelielo investīciju apjomu, nepietiekamo ES līdzekļu apguvi, niecīgo atbalstu uzņēmējdarbībai. Lielākajiem investīciju objektiem - Salu tilta kompleksa atjaunošanas un pārbūves 1. kārtai, sociālās dzīvojamās mājas ar sociālajiem dzīvokļiem Aglonas ielā 35 k-1 projektēšanai un rekonstrukcijai un Rīgas domes Īpašuma departamenta investīcijām izglītības iestādēs - piesaistīs aizņēmumu ne vairāk kā 20,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt daži priekšvēlēšanu solījumi, piemēram, Sarkandaugavas un Imantas - Zolitūdes satiksmes pārvadi, nākamgad netiks pat projektēti, norādīja Andris Lācis (VL/TB-LNNK).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rīgas pašvaldības budžeta prioritātes

2,4 miljoni eiro minimālās algas paaugstināšanai, 1,5 miljoni eiro zemāk atalgoto darbinieku algu paaugstināšanai (auklītēm, lietvedēm, pavāriem u. c.)
11,5 miljoni eiro pedagogu algām
7,7 miljoni eiro bērnudārzu rindu samazināšanai
4 miljoni eiro iekškvartālu remontam Ķengaragā, Čiekurkalnā, Teikā u. c.
9,4 miljoni eiro Salu tilta 1. kārtas rekonstrukcijas pabeigšanai
12,5 miljoni eiro skolu renovācijai un bērnudārza izveidošanai Katrīnas dambī
41,8 miljoni eiro līdzfinansējums ES fondu un citiem projektiem
Avots: Rīgas dome

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?