Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Cālis tabakā un grūbas

Cālis tabakā (ar uzsvaru uz pēdējās zilbes) bija viens no padomju laika glaunākajiem ēdieniem. Kā stāsta Verners Kalniņš, kurš 80. gados bija viesmīlis Astorijā, cāli pasniedza restorānos un lepnākajās kafejnīcās, ēdnīcās ne - tām cālis bija par smalku.

Tā kā slaveno ēdienu ar patikšanu atceras visi, kas tolaik dzīvojuši un to baudījuši, tagad recepti reanimēt lūdzām Ladigs Cafe saimniekam Ingmāram Ladigam. Vairāk padomu un «soli pa solim» fotogrāfijās par cāļa cepšanas gaitu meklējiet Dienas Ēdienu jaunākajā numurā.

No žurnāla arhīva izvēlējāmies slavenā Rīgas šefpavāra Visvalža Dreiskas gatavoto grūbu pudiņu. Ja līdz šim esat ēduši tikai pēc vecmāmiņu metodes gatavoto grūbu putru, būsit pārsteigti, cik labi grūbas garšo ar pesto.

Našķim - Viktorijas Puķes gatavotās konfektes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cālis tabakā

Sastāvdaļas: 300-600 g smags cālis, garšvielas marinādei: sāls, pipari, svaigas, sakapātas koriandra (kinzas) lapiņas, saldās paprikas pulveris vai čili pulveris, ķiploks, augu eļļa cepšanai
Cāli krūšu daļā pārgriež uz pusēm, apgriež otrādi un izklāj uz gaļas dēlīša kā grāmatu. Pārklāj ar dvieli un ar gaļas āmuru viegli izdauza. No abām pusēm apziež ar visām marinādes garšvielām. Liek uz šķīvja, pārsedz ar pārtikas plēvi un uz nakti (12 stundām) ievieto ledusskapī. Otrā dienā izvēlas pannu ar visbiezāko dibenu, ielej eļļu, uzkarsē. Ar atvērumu uz leju liek cāli pannā. Virsū uzliek šķīvi un uz tā katliņu, kas pilns ar ūdeni. Katliņš būs slogs, jo recepte paredz cāli cept zem sloga. Cep uz vidējas uguns apmēram 15 minūtes. Noņem slogu, apgriež cāli uz otru pusi, atkal uzliek slogu un cep vēl 15 minūtes. Cālis gatavs!

Grūbu pudiņš ar pesto mērci

Sastāvdaļas 1 porcijai: 200 g vārītu grūbu, 50-70 ml saldā krējuma, 1 ēd. k. pesto mērces, sauja smalki sarīvēta Parmas siera (vai kāda cita cietā siera), sāls
Grūbas ūdenī uzbriedina un pēc tam izvāra mīkstas, pēc garšas pieberot sāli. Izvārītās grūbas ieber nelielā katliņā, pielej saldo krējumu un liek uz uguns. Nepārtraukti maisot, uzkarsē, līdz tās piesūcas treknas kā kurkuļi. Pievieno pesto mērci, izmaisa. Pēc tam pievieno Parmas vai kādu citu cieto sieru, kas labi kūst, un turpina maisīt. Kad siers izkusis, grūbas ņem nost no uguns un servē uz šķīvja. Pa virsu vēl uzkaisa nedaudz sarīvēta siera.

Pašgatavotas šokolādes konfektes

Sastāvdaļas 16 konfektēm: 125 g cepumu, 125 g šokolādes (70% kakao), 1 ēd. k. ruma, 1 ēd. k. sviesta, 1 ēd. k. kakao pulvera, 16 riekstu, kakao pulveris konfekšu apviļāšanai
Cepumus sasmalcina blenderī. Šokolādi kopā ar sviestu izkausē ūdens peldē. Šokolādi samaisa ar cepumiem, pievieno rumu, kakao un kārtīgi sajauc. No šokolādes masas uztaisa plācenīšus, vidū ieliek riekstu un saveļ bumbiņu. Apviļā konfektes kakao un liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Izņem no ledusskapja un vēlreiz apviļā. Līdz pasniegšanai tur ledusskapī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?