Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ceptas reņģes diļļu mētelītī

Fotogrāfs Aigars Jansons ir māja lapas Zaķīša receptes (http://labuapetiti.com/) autors. Ēdienu gatavošana ir viņa aizraušanās kopš bērnības.

Taujāts par recepti senioriem, Aigars mirkli padomā: «Saka, ka latvieši esot reņģēdāji, un tur nav nekā slikta! Reņģe ir ļoti garšīga! Pirmās Latvijas laikā tā bija viena no Latvijas eksporta precēm, ko eksportēja uz gandrīz 20 valstīm. Eksporta apjoms sasniedza gandrīz 1000 tonnu gadā. Daudzas tautas, kuras dzīvo pie jūras, var saukt par reņģēdājiem. Dīvaini būtu, ja tā sauktu čehus vai šveiciešus! Liels pluss reņģei arī tas, ka ļoti lēta. Novēroju, ka Centrāltirgū reņģes izpērk ātrāk nekā citas zivis. Tātad lēti, labi un ļoti garšīgi - daudziem tas ir svarīgi, jo krīze Latvijā beigusies tikai pa televizoru. Lasot avīzes, patiesība ir cita.»

Aigars Jansons piedāvā visvienkāršāko reņģu pagatavošanas recepti: ceptas reņģes, taču ar nelielu garšas akcentu. «Iemarinēšu reņģes lielā daudzumā diļļu, tas zivīm piedos īpašu diļļu aromātu, tādu pašu kā vārītiem vēžiem.»

Tirgū Aigars nopirka trīs kilogramus svaigu reņģu. Kopā ar pārējām izejvielām tas maksāja ap diviem latiem.

Sastāvdaļas: svaigas reņģes, diļļu kāti, dilles, olas, milti, eļļa, sāls, pipari.

Gatavošana: reņģes nomazgā, nogriež tām galvu un iztīra vēderiņu. Diļļu kātus sagriež 10 cm garos gabalos, sadauza ar naža augšpusi, lai no diļļu kātiem vieglāk izdalītos sula. Diļļu kātus apber ar četrām tējkarotēm sāls un nedaudz saspaida ar rokām. Traukā liek iztīrītās reņģes, diļļu kātus, nedaudz smalki sagrieztu diļļu un atstāj uz 30 minūtēm iemarinēties (trauku pārklāj ar pārtikas plēvi vai foliju).

Kamēr reņģēs ievelkas diļļu aromāts, gatavo mīklu. Bļodā iesit četras olas, pieliek klāt sasmalcinātas dilles, sāli, miltus un svaigi maltus piparus. Sajauc ar ūdeni vai gaišo alu tā, lai izveidotos krējuma konsistencei līdzīga mīkla.

Pannā uzkarsē eļļu un liek virsū mīklā iemērcētas reņģītes. Cep minūti no vienas puses un minūti no otras - lai būtu zeltaina garoziņa.

«Svaigi ceptas, siltas reņģes ir fantastiski garšīgas! Vai jūtat kolosālo diļļu aromātu, no kura siekalas saskrien mutē? Baltijas jūras sudrabs ir ienācis jūsu virtuvē, pamēģiniet, un labu apetīti!» iesaka Aigars Jansons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?