Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Čips kā atskaite?

Ar čipu vai karti atzīmējies, no rīta darbā ierodoties, vakarā no tā aizejot, lai iekļūtu sapulču telpā, noliktavā, smēķētavā... Par elektroniskajām darba laika uzskaites sistēmām, kas piefiksē, cik ilgi darbinieks strādā un kā darbavietā pārvietojas, pēc krīzes laika pamiruma darba devēji nu atkal sākuši interesēties aktīvāk, pamanījuši uzņēmumi, kas ierīko šādas sistēmas. Turklāt tagad darba devēji izrādot vēlmi šādi iegūtos datus arī regulāri analizēt, lai secinātu, cik pelnīti vai nepelnīti darbinieks saņem algu.

Gatavi analizēt

«Iepriekš šķita, ka datus apkopo, bet īpaši neanalizē. Tagad uzņēmumos grib redzēt, par ko īsti katram darbiniekam maksā. Grib uzskaitīt datus kvalitatīvi, pārskatāmi, grib tos lietot, saņemt atskaites,» komentē Raitis Škutāns, kurš vada uzņēmumu IDK sistēmas, kas ierīko elektroniskos darba laika uzskaites risinājumus. Šādas sistēmas bija un joprojām ir izplatītākas ražošanas kompānijās, savukārt birojos to izmantošanā jūtams kas jauns. «Agrāk tā bija kā nodrošināšanās - ja nu kādas problēmas, tad arī apskatīsimies, kā tas darbinieks ir uzvedies. Savukārt tagad arī daudzos birojos grib saprast, kā notiek personāla plūsma, jo neviens vairs negrib maksāt kaut ko lieku,» teic R. Škutāns.

Viņš stāsta, ka starp IDK sistēmu pēdējā laika klientiem bijusi cūku ferma ar trim filiālēm Saldus novadā, kur vadība gribējusi izsekot darbinieku kustībai. Mazos kolektīvos lauksaimniecības uzņēmumos diezgan izplatīta ir kolēģu savstarpējā piesegšana, savukārt darba devējs ir ieinteresēts maksāt par reāli nostrādāto, R. Škutāns saka. Viņaprāt, cūku ferma gan nav gluži netipisks piemērs. Drīzāk par tādu var saukt, piemēram, Itālijas vēstniecību. «Tas ir neierasti valstiskām iestādēm un organizācijām, jo pierasts, ka tajās darba laikā strādājošie mēdz kārtot privātās lietas. Darba laika uzskaites sistēmas būtu labs veids, kā uzzināt, ko tieši valsts sektorā samazināt, piemēram, lai nav tā, ka grāmatvedība skaidro, ka tai ir milzīgi daudz darba, bet reāli strādā tikai piecas stundas dienā,» norāda R. Škutāns.

Intelektuāļiem - īsti nē

Konsultāciju uzņēmuma Eiropersonāls vadītāja un vecākā konsultante Arta Biruma tomēr uzsver, ka darba laika uzskaites sistēmas, tāpat arī, piemēram, auto maršruta kontroles sistēmas un sistēmas, kas ļauj uzraudzīt, kādas interneta lapās un cik ilgi darbinieks aplūko, īsti nav simtprocentīga brīnumnūjiņa, kas kāpina darbinieku apzinīgumu un produktivitāti. Darba laika uzskaites sistēmas piemērotākas ir uzņēmumiem, kuros ir vairāk fiziska darba darītāju, bet kompānijās, kur pamatā strādā intelektuāla darba veicēji, nebūs efektīvas, jo laika uzskaite tur negarantē rezultāta sasniegšanu.

«Vadītājiem patīk visu kontrolēt, un šīs sistēmas bieži tiek pārdotas ar šādu solījumu. Pirmajos mēnešos tas arī notiek, bet pēc kāda laika uzņēmumos parasti saprot, ka šī informācija ir tik apjomīga, ka kontrolei jāvelta pārāk daudz laika, tāpēc tas kļūst otršķirīgi. Taču kontroles efekts saglabājas, jo uzkrātos datus par darbinieku var apskatīt jebkurā brīdī,» stāsta A. Biruma. Kā otru skaidrojumu interesei par darba laika uzskaites sistēmām viņa min drošības apsvērumus. «Var izsekot, kādās telpās katrs un cikos pabijis. Tas palīdz, ja gadās kas ārkārtējs - zādzība, nepamatota trauksme. Tiek arī kontrolēts, lai darbinieki nelietotu uzņēmuma līdzekļus un darba vietu papildu ieņēmumu gūšanai, neatļautām haltūrām.»

Drīzāk atslēgas

Drošības argumentu kā galveno nosauc arī divi Dienas uzrunātie uzņēmumi. If Apdrošināšanā elektroniskie čipi kalpo tieši šādam nolūkam, bet pārliecināties par darbinieku (ne)esamību darbā var ar Microsoft Outlook kalendāriem, kuros katrs darbinieks veic pierakstus par saviem darba dienas plāniem, stāsta uzņēmuma Personāla daļas vadītāja Žanna Upeniece. Līdzīgi notiek arī Lattelecom - ID kartes un mikročipi tiek lietoti kā drošības atslēgas, bet pēc darbinieku papildu kontroles nav vajadzības, un informācija par viņu darba laikiem, slimošanu vai atvaļinājumiem tiek apkopota atbilstoši normatīvajiem aktiem - tradicionālo tabeļu veidā, elektroniskā formā, stāsta personāla vadības direktore Ingrīda Rone.

Var arī bez kontroles

Drošība un informācija, ko var analizēt, domājot par uzlabojumiem, - tie ir darba laika uzskaites sistēmu plusi, saka A. Biruma. «Piemēram, vienā no mazumtirdzniecības ķēdēm bija secināts, ka smēķētāji dienā strādā par stundu mazāk. Vadība tad var sākt domāt, kā motivēt cilvēkus atmest smēķēšanu vai samazināt smēķēšanai veltīto laiku. Interesanti novērojumi bija arī vēl kādā birojā: cilvēki, kas parasti kavē, turpina kavēt arī tad, ja vienojas, ka darbu sāks 15 minūšu vēlāk. Bet kopumā darbinieki mazāk kavē pēc avansa un algas saņemšanas.»

Būtiskākais mīnuss savukārt ir kontrole, kas demotivē darbiniekus, parādot, ka darba devējs neuzticas. Tas gan neattiecas uz gadījumiem, kad čips vai karte ir arī durvju atslēga, turklāt ļoti bieži to, ko un kā uzņēmums no iegūtajiem datiem analizē, darbinieki uzzina tikai krīzes situācijās un arī tad pie tā ātri pierod, teic A. Biruma. Viņa piebilst, ka daudzos uzņēmumos, kur darbs ir radošs vai intelektuāls, var strādāt arī citādi - nav svarīgi, cikos tu nāc un ej, bet gan - kā sasniedz rezultātu. «Manā birojā nav noteikta darba laika, svarīgi, lai darbs ir izdarīts. Man pašai tas ļoti patīk, jo palīdz sabalansēt darbu ar privāto dzīvi. Tajā pašā laikā jaunie darbinieki bieži uz to skatās ar neuzticību, jo liekas - ja nav darba laika, tad grūti sev novilkt robežu, kad darbs sākas un kad beidzas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?