Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dienas arvien īsākas, velk uz miegu...

Cilvēks ir būtne, kas ilgstoši stresa stāvoklī funkcionēt nevar. Galu galā jāgatavojas gripas sezonai... Tāpēc pat ļaudis augstos varas gaiteņos cenšas atgriezties pie zināmas «normalitātes». Vai pie tā, ko viņi par šādu «normalitāti» uzskata.

Tik ļoti gribas būt mīlētam...

1. Saspringtā gaisotne, kādā veidojās koalīcija un valdība, savienojumā ar 1. janvāra efektu («jauna dzīve, viss būs citādi un labāk») noveda pie mīlīgās situācijas, ka aizvadītajā nedēļā apstiprinātā Dombrovska kabineta nr. 3 ministri centās pārliecināt publiku, ka strauju kustību nebūs, nebaidieties. Toni uzdeva pats premjers, nosoloties, ka netiks īstenotas tādas reformas, kas izraisa asu sabiedrības pretreakciju; tas rada jautājumu, kas tad tiks īstenots, ja ņem vērā, ka visiem un ikvienam patīkamu reformu nemēdz būt. Priekšnieka vēstījumu pareizi saprata gan izglītības ministrs Ķīlis, kurš apliecināja tikai un vienīgi labas jūtas pret mazajām skolām, gan veselības aprūpes Circene, kura apķērās, ka ideja par valsts medicīnas pakalpojuma cenas piesaisti pilsoņu apzinīgumam nodokļu maksāšanā neesot aktuāla. Jauno valdību var saprast - tik smagi sākt un uzreiz «lēkt uz ecēšām» ir bīstams vingrinājums. Tomēr - radīt sabiedrībā iespaidu, ka viss grūtākais jau ir aiz muguras, ka esam savu saimniecību sakārtojuši un nu atliek tikai gaidīt, ka lielāki ieņēmumi ļaus palielināt izdevumus, arī ir riskanti. Katra sociālā un profesionālā grupa ar piesolītajām reformām droši vien saprot kaut ko citu, tomēr pieprasījums pēc izmaiņām it kā joprojām ir. Ja «jaunās sejas» nozīmēs vien jaunas intrigas, strīdus un spārnotus izteicienus, neapmierinātība ir garantēta.

No šī viedokļa valdībai varētu rekomendēt paralēli deklarācijām un rīcības plāniem, kuru sacerēšana laikam ir neizbēgama, skaidri definēt svarīgākos trīs piecus uzdevumus (bet ne divdesmit vai trīsdesmit!), kurus tā tiešām uzskata par vajadzīgu risināt tuvākā pusgada laikā. Piemēram, «sociālais spilvens» situācijā, kad beidzas Pasaules Bankas starptautiskās palīdzības programmas un arī pašvaldību iespējas sašaurinās. Privātpersonu parādi. Jēdzīga, reāli noderīga attīstības banka un valsts investīciju resursu koncentrēšana tajā. Beigt atbildības bumbas mētāšanu starp ģimenes ārstiem un slimnīcām (arī NMP) ar kādu galīgu lēmumu. Ieviest skaidrību par valsts atbalsta mehānismiem atjaunojamās enerģijas projektiem. Pārējās gaišās ieceres atlikt, nemēģinot pa mazumiņam kaut ko iesākt visās.

Pamodās pēdējā brīdī?

2. Kārtīgi pabojājuši nervus sev, finanšu tirgiem un žurnālistiem, eirozonas līderi pagājušajā nedēļā beidzot pieņēma radikālākus priekšlikumus zonas nostabilizēšanai. Tiesa, uzskatīt, ka nu parādu krīze ir atrisināta, nevar. Tas, ka bankas piespiestas norakstīt lielāku daļu no to «turētā» Grieķijas parāda, nekā tās sākotnēji piekrita, var radīt nepieciešamību valstīm piedalīties ar saviem finanšu resursiem nu jau banku stabilizēšanā, kas savukārt varētu būt visai sarežģīti, kad pašu valstu budžets ir sāpīgu samazinājumu priekšā. Parādu nastas samazinājums ir noderīgs, ja aplaimotā valsts ir darījusi visu nepieciešamo savas ekonomikas pārstrukturēšanai, par ko vismaz Grieķijas gadījumā ir lielas šaubas. Prasti sakot, Grieķijas bankrota briesmas ir nevis likvidētas, bet atvirzītas nākotnē. Arī lēmums par Eiropas Finanšu stabilitātes fonda resursu ievērojamu palielināšanu, protams, ir pareizs, bet ar naudas drukāšanu vien nevar ilgstoši pasargāt stagnējošu ekonomisko sistēmu, ja tās dalībnieki - sākot ar streikojošu grieķu ierēdni un beidzot ar valsts elitei piederīgu franču sociālistu līderi - nesapratīs, ka XXI gadsimtā nekas nav garantēts un vārdu savienojums «man pienākas!» ir tiešs ceļš uz grāvi. Lai saglabātu ienākumu līmeni, jāstrādā būs vairāk, vairāk jāpaļaujas uz sevi utt. Pagaidām nav sajūtas, ka «vecā Eiropa» (iespējams, arī ASV) to saprot, jo ir savas vēstures apziņas ķīlniece. «Vairāk nekā gadsimtu ilgā grūtā procesā esam uzbūvējuši šo labklājības sistēmu, esam to pakāpeniski izcīnījuši, tā ir apliecinājums mūsu politiskā modeļa pareizumam utt.» Tā ir tipiska domāšana par vēsturi kā vienvirziena kustību. Vēl XVIII gadsimtā Ķīna bija bagātāka valsts nekā Eiropas valstis, tomēr tas netraucēja tai norietēt gandrīz uz diviem gadsimtiem. Ak, šie nesatricināmie līderi - cik daudzi jau piedzīvoti, sākot ar Romas impēriju, beidzot ar Japānu pagājušā gadsimta 70. gados... Viss iepriekš minētais nenozīmē, ka Rietumiem ir jāsamierinās ar neizbēgamu pozīciju zaudēšanu Ķīnas, Indijas, Brazīlijas priekšā, tomēr pagaidām eirozonas glābšanas soļi vairāk atgādina siltuma uzturēšanu, metot krāsnī naudu.

Runājiet, mēs jūs klausāmies...

3. Politiķu un viņiem pietuvinātu personu sarunu t. s. nopludināšana Latvijā jau kļuvusi par tradīciju. Tiem, kuri šādu metodi uzskata par klaju bezkaunību, jāatgādina, ka citviet šāda īpatnēja prakse ir ne mazāk izplatīta - kā piemēru var minēt Berluskoni nedienas. Cita lieta, ka - ja turpinām salīdzinājumu ar Itālijas premjera piedzīvojumiem - sarunu nopludināšana liecina, ka izmeklējošā puse ir nogurusi no tā, ka lieta smagi ievelkas un galu tai neredz, ka izmeklētāji rēķinās ar pretējās puses resursiem un izmanīgumu. Līdz ar to skan varbūt nejauki, bet jāpierod, ka ir tāds žanrs informatīvajā telpā. Laika gaitā tas vairs neizraisa tik vētrainu un vispārēju interesi, kļūstot par lasāmvielu, ja tā var teikt, speciālistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?