Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Divpadsmit gadu «harēmā»

Ērzeļi ir ziņkārīgi. Ieraugot svešiniekus, šie spicē ausis, bet pusaudži Naikijs un Kastors lēnām dodas uz mūsu pusi. Dzīvnieku uzraudze Velta Kūpele ērzelēnus pabrīdina netuvoties, un šie klausa ar'. Ķēve Niedra patālāk ganās ar novembrī dzimušo bērnu. Savvaļas zirgi izklīduši pa visu pļavu līdz horizontam. Viņi veido savus harēmus. Pavisam te ir 43 zirgi, bet tālākajā pļavā tikpat taurgovju. Velta Kūpele smej, ka mājās Magonēs viņu gaidot viena pašas govs, bet aplokā ganoties savvaļas ķēvīte un divi kumeļi, kuri jāpatur saudzējošā režīmā.

No laukiem nebēga

Velta vienmēr zināja, ka paliks laukos. Pabeidza Zaļenieku ekonomisko tehnikumu, atgriezās dzimtajos Kalnišķos un sāka strādāt kolhozā par lauksaimniecības ekonomisti. Kad 70. gados mazos kolhozus apvienoja, Velta pārgāja uz padomju saimniecību Nīca, bet drīz kopsaimniecības sāka brukt, un Velta sāka saimniekot savā zemē: «Man bija govs, vīramāte iedeva govi, tā sāku. Nodevām pienu, audzējām dārzeņus. Šiverēju pa piemājas saimniecību.» Velta slavē savu tehnikuma laika augkopības pasniedzēju, kas ielika stiprus lauksaimnieka pamatus, un savus strādīgos vecākus. Viņa pārliecināta: «Laukos var izdzīvot, ja ir tehnika un līdzekļi.» Tad Veltai pat nojausmas nebija, ka dzīvi pilnīgi izmainīs Nīderlandes savvaļas zirgi un taurgovis. 1999. gadā Pasaules Dabas fonds Papes pļavās atveda zirgus, 2004. gadā - taurus. Velta smej: «Man piedāvāja uzrauga darbu, bet es pat īsti nezināju jēgu, kāpēc tie dzīvnieki atvesti.»

Tagad viņa ekskursantiem stāsta par lielo zālēdāju dzīvesveidu: «Mērķis bija parādīt, ka dzīvnieki spēj uzturēt lauksaimniecības zemi, lai tā neaizaug. Es taču arī atnācu uz tēva mājām, apzinoties - ja nenākšu tūlīt, viss aizaugs. Cīnījos par savu zemi, atvestie lopiņi - par mūsu dabiskajām pļavām. Tikām galā ar savu uzdevumu.»

Cilvēki traucē

Velta rāda pašreizējo bagātību pie kājām - balto āboliņu, veronikas, spuļģītes, dzegužpuķes, bezdelīgu actiņas. Daudzi ekskursanti pirmo reizi ierauga visu šo krāšņumu: «Kad atveda taurus, mūs apmeklēja 11 000 ekskursantu! Man palīdz gidi - vietējās skolas bērni. Pamācu viņus, bērni labprāt dara šo darbu.»

Veltas dēls un meita dzīvo savu dzīvi, ir divi mazbērni. Mājās viena govs, «lai pēc piena nav jābrauc uz veikalu». Pļauj sienu, daļu no tā ziemā atdod zirgiem Papes pļavās. Taču savvaļas zirgi un govis arī skarbajās ziemās iztiek bez cilvēka palīdzības. Velta stāsta, ka zirgiem un govīm šeit klājas labi, bet nereti pietrūkst miera. «Bija te viens fotogrāfs, gribēja iegūt unikālus kadrus, kā dzimst kumeļš. Bet mazajam vajag vismaz vienu dienu nodzīvot mierā, tad mātei ies līdzi un dzīvos. Fotogrāfs izprovocēja baru, ērzelis aizdzina māti, un kumeļš gāja bojā.» Lielu skādi nodara apkārt klejojošie suņi. Labāk būtu, ka te neviena cilvēka nebūtu. Velta pamato savu strikto apgalvojumu: «Dzīvnieki aiziet bojā ne tāpēc, ka saslimst. Visi ēd, labi izskatās, bet nākamajā rītā var būt grāvī. Ielūst ledū un noslīkt, jo, cilvēku satraukti, skrien uz krūmiem, tur grāvji, paslīd kāja...»

Dzīvības vārdā

Uzraudze strādā bez brīvdienām. Katram zirgam zina vārdu, dzīvnieka dzīves dati pierakstīti blociņā. Tas ir darbs dzīvības vārdā. Taču gadi iet: «Tagad dažkārt emocionāli slikti, kad ar kādu dzīvnieku nelaime notikusi, bet citādi jūtos labi. Ja paliktu kantorī strādāt, nezinu, vai būtu tāda veselība. Svaigais gaiss, jebkuros dabas apstākļos mērotie kilometri nāk par labu.» Veltas acis dzirkstī. Viņa ir rosībā. Divpadsmit gadu notikumi, dzīvnieki un Papes pļavu dārgumi iemūžināti fotogrāfijās.

Velta dzīvo līdzi visam, kas notiek Latvijā. Viņu satrauc tas, kas notiek ar izglītību: «Laime, ja izdodas bērnam dot izglītību un ielikt pamatus zem kājām.» Uztrauc arī negatīvisms, pašapziņas trūkums: «Atbrauc ārzemnieki un brīnās - Latvijā nemaz nav tik slikti, esat izglītota, skaista un gudra tauta. Kāpēc paši to neatzīstam?»

Pašlaik Velta iesniegusi dokumentus, lai priekšlaikus pensionētos. Viņas galvenā rūpe ir atrast cilvēku, kas Papes pļavās strādātu ar sirdi un pārliecību, bet viņa vēl nesteidzas. Vēl pašai gana spēka un enerģijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Velta Kūpele (60)

Dzimusi Kalnišķos, dzīvo dzimtas mājās Magonēs Nīcas pagastā
1971. gadā beigusi Zaļenieku ekonomisko tehnikumu
No 1999. gada strādā par savvaļas dzīvnieku uzraudzi Pasaules dabas fondā
Prot latviešu, krievu, angļu valodu
Vaļasprieks - fotografēšana. Ja ekskursanti paslinki uz staigāšanu, var turpat pie ieejas apskatīt daudzos foto albumus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?