Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Domai ir spēks

Skatoties uz Liliju Paegli un viņas paveikto, tagad ir grūti iedomāties, ka pirms dažiem gadiem viņa sevi bija norakstījusi - veca, slima, nevarīga. Arī, stājoties bezdarbniekos, pateikts, ka jēgas no tā maz - pirmspensijas vecums un invaliditāte. Taču tagad Lilija savai dzīvei atradusi piepildījumu, vadot sabiedriskā labuma organizāciju Otrās mājas Madlienā, rakstot projektus un palīdzot sava pagasta invalīdiem un citiem iedzīvotājiem neieslīgt depresijā un atstumtībā.

Uzņēmuma _Lattelecom_ akcijā _1+1=90_ iegūtais portatīvais dators Lilijai kļuvis par vērtīgu darbarīku, lai īstenotu kārtējās aktivitātes. «Man ar to dota iespēja biedrībā darboties racionālāk. Šāda akcija arī veicina progresu,» Lilija ir pārliecināta.

Projekta Pieslēdzies, Latvija! akcijai Liliju pieteica Lauberes bibliotēkas un biedrības Lauberiete vadītāja, ar kuru Lilija savulaik iepazinusies kādā seminārā. Tagad viņas viena otrai kļuvušas par labām padomdevējām projektu rakstīšanā un arī cilvēciski atrodas uz viena viļņa. «Maiga ir pilsoniskās aktivitātes paraugs, ļoti inteliģents cilvēks, kas labi izprot sociālā riska grupā esošos,» Lilija neskopojas ar labiem vārdiem savai atbalstītājai. Lattelecom akcijai Lilija pati bija pieteikusi piecus savas biedrības biedrus, no kuriem datoru saņēmis viens puisis invalīds, tomēr arī par pašai pasniegto negaidīto dāvanu bijis milzīgs prieks. Jaunā laptopa atmiņa ir ļoti ietilpīga, ar to var strādāt mājās un, dodoties ciemos, parādīt, ar ko nodarbojas biedrība. Lilija stāsta, ka piedzīvoti arī pirmie kreņķi, jo vienubrīd jaunais dators saniķojies. Lattelecom atsūtītais meistars gan ātri visu savedis kārtībā, turklāt papildus arī pamācījis šo to no datorlietām un apsolījis iemācīt, kā darboties ar Skype. Lilija datorprasmju jomā gan nav nekāda analfabēte, savulaik gājusi pat datorgrafikas kursos. Līdz šim projektus rakstījusi, izmantojot datortehniku bibliotēkā un dažus iestāžu norakstītos datorus biedrības Otrās mājas datorklasē.

Lilija mācījusies dažādos kursos un semināros un savas zināšanas un prasmes gatava likt lietā biedrības labā. Maiga savā stāstā akcijai 1+1=90 raksta, ka nereti Lilija biedrības aktivitātēs ieguldot arī daļu no savas invalīda pensijas un epizodiskās projektu vadītājas algas. Lilija atzīst, ka līdz rosīgumam izaugusi pakāpeniski. «Sākumā biju ļoti nedroša, bailīga, bet tagad esmu gandrīz vai pārāk droša. Visi grūtumi, kam iziets cauri, tā norūda!»

Lilija ir dzimusi madlieniete, taču ilgus gadus te nedzīvoja. Strādājusi par bērnudārza audzinātāju, grāmatvedi, skolas saimniecības pārzini, bet mocījusies arī ar veselības problēmām, dzīvojusi pa slimnīcām un operāciju zālēm. «Jutos nederīga un lieka, pat bērniem par nastu.» Vēl vairāk nomāca nabadzība, kādā ģimene nonāca 90.gadu sākumā, pārceļoties no Dobeles uz laukiem. «Bet tad pār mums šefību uzņēmās kāda zviedru ģimene. Nevienam nebiju žēlojusies, bet viņi par mums bija uzzinājuši no baznīcas draudzes,» Lilija stāsta. Zviedru sūtītās paciņas palīdzējušas izdzīvot, tomēr dzimtajā Madlienā Lilija pēc kāda laika atgriezās ar nevarības apziņu un domu - dzīve beigusies. Taču, kad kāda organizācija uzaicinājusi braucienā uz Zviedriju kopā ar citiem pensionāriem, notika lūzums un Lilija saprata, ka nekas nav beidzies. Viņa iepazinās ar Ogres invalīdu biedrības vadītāju, kas piedāvāja kļūt par Madlienas invalīdu koordinatori. Ar laiku un Lilijas gādību Madliena tika pati pie savas invalīdu biedrības Otrās mājas.

Šajā nedēļas nogalē biedrība svin piekto gadadienu, un Lilija ar gandarījumu stāsta par paveikto: rakstot projektus, izdevies izremontēt necilo biedrības ēku, izveidot tajā dienas centru ar dušu un veļas mazgātavu invalīdiem, regulāri organizēt dažādus pasākumus - lekcijas, seminārus, koncertus, izstādes, radošās darbnīcas, ekskursijas utt.

Lilija uzskata, ka invalīdi jāvelk sabiedrībā, jāsniedz garīgā aprūpe, jo tad viņos atgriežas dzīvotgriba. Daudzos gadījumos to arī izdevies izdarīt. Biedrībā ir 64 dalībnieki - gan invalīdi un pensionāri, gan arī aktīvi jaunieši un pagasta iedzīvotāji, kuri vienkārši grib palīdzēt. Kopīgiem spēkiem šovasar iecerēts sakopt biedrības nama pagalmu.

«Visu var īstenot, vajag tikai izvēlēties mērķi! Domai ir milzīgs spēks. Neviens jau nesaka, ka tāpēc ies viegli, bet var visu,» Lilija apliecina, ka optimisms viņā atgriezies uz palikšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?