Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Džezā radusi dzīvesprieku

Gaidu Nartišu pērnā gada nogalē gaidīja pārsteigums - seniore uzvarēja laikraksta Diena piecu gadu abonementa izlozē, līdz ar to iegūstot iespēju līdz Latvijas simtgadei lasīt laikrakstu bez maksas. Redakcijā Gaida ierodas, krāšņi uzposusies, un tūliņ teic, ka viņai nepatīkot tikt uzrunātai par kundzi. Viņa līdzi paņēmusi arī apliecinājumu savam jaunajam hobijam - džeza balāžu un blūza izlases disku The Jazz Bar. Gaida Nartiša atzīstas - vismīļākā lasāmviela mūža garumā viņai bijušas notis.

Vecāsmātes jautrais raksturs

Gaida dzimusi Zvārtavas pagasta Dravās - vecajā muižas pilī, gleznainā vietā, par kuru bērnības atmiņas spilgtas joprojām: «Tās bija vienīgās tādas pļavas Latvijā. Gar Gaujas malu pavasarī tās bija gaiši lillā - ziedēja bezdelīgactiņas. Kad nāca gundegu laiks, pļavas bija dzeltenas, kad zirgskābenes ziedēja - tumši sarkanas. Un tās lakstīgalas! Man šķiet - tagad tā vairs nedzied.»

Jau no agras bērnības Gaida gribējusi tikai dziedāt un dejot. Māmiņu viņa neatceras - agri nomirusi. Tēvs bijis Valkas apriņķa vecākais mērnieks. «Pa ziemu dzīvojām Valkā, bet vasarās pārbraucām uz Dravām. Atceros, vecaistēvs uz vecā flīģeļa bez notīm spēlēja Dieva dziesmas. Bet vecāmāte, būdama pusakla, dziedāja tikai tautasdziesmas, tās atceros vēl šobaltdien,» stāsta Gaida. «Kad vecāmāte kļuva pavisam veca, viņa atcerējās jaunības dienas, kad Zvārtavas pilī bija kalpojusi par muižas meitu. Stāstīja un klusībā smējās. No viņas man tas jautrais raksturs. Vecaistēvs bija ļoti bargs.»

Tolaik kāda kaimiņiene par Gaidu teikusi: «Visi bērni kā bērni, bet šitas meitēns čigāniem no ratu pakaļas izkritis!» Pati Gaida atzīst: «Citi bērni spēlējās, bet es staigāju pa grāvmalām, zināju, kur neaizmirstulītes zied, kad sāk purenes ziedēt, kurā līkumā pirmās ievas saplaukst. Un nesu ievas uz māju - smaržoja visa istaba! Vērojām, kad pirmie cīruļi atlido, vakaros klausījāmies, kā grieze griež. Un vālodze - reizēm ķērc un reizēm svilpo. Tagad vairs nevaru pasvilpot, bet kādreiz to atdarināju.» Dravās bijusi liela bišu saime, pie bišu būdām smaržojis pēc medus un vaska. «Atceros, man bija pieci vai seši gadi - uzkāpu pie bišu būdām uz platā sola, sacēlu rokas pret debesīm un skaļā balsī dziedāju savu meldiņu.»

Puķu meitene

Muzikālās gaitas Gaida sākusi Gaujienas ģimnāzijā. «Ik rītu sākām ar dievvārdiņiem, pēc tam nodziedājām korāli, Jāzepu Vītolu saucām par krusttēvu. Vītols ievēroja, ka es vienmēr staigāju lallinādama un dejodama. Kad viņš improvizēja pie klavierēm, es fonā aiz muguras taisīju savu horeogrāfiju. Bet uz Jāzepa Vītola jubileju sagatavoju no viņa Dārgakmeņiem Smaragdu klavieru izvilkumā,» tēlainās atmiņās iegrimst Gaida. Komponists bijis ļoti pārsteigts. «Vēl šobaltdien atceros sirsnīgo buču uz vaiga. Es biju puķu meitene, tā, kas viņam vienmēr uz galda salika vāzēs daudz puķu,» stāsta Gaida.

Iestāties konservatorijā nav bijis grūti, Gaida saka - bijis spēcīgs vokālistu kurss. Viņa darbojusies arī «Palkavnieka pagrīdes orķestrī». «Mēs bijām profesionāļi, man ļoti patika spēlēt - sestdienu vakaros Ogrē, svētdienu vakaros pa visu Rīgu! Spēlējām skaņdarbus no Rietumu mūzikliem, arī vācu laika mūziku. Es biju klavierniece.» Akordeonu Gaida iemācījusies spēlēt vienā naktī, vēlāk arī ģitāru. «Es biju azartiska mūziķe. Patiesībā visu mūžu esmu bijusi atkarīga no saules, mūzikas un ziediem. Tomēr galvenais manā dzīvē ir bijis mans draugs Harijs, ar kuru kopā pavadīti jau 62 gadi. Nekad neesmu viņu saukusi par vīru. Kad mums bija 50. kāzu jubileja, Harijs gribēja man nopirkt zelta gredzenu, bet es saku: «Tu taču brīvību mīli!» Tādā labā nozīmē, jo Harijs ir vienpatnis,» smaida Gaida.

Ar Hariju Gaida iepazinusies medmāsu skolas ballē - Gaidas māsa tur mācījusies. Pēc pirmās balles gan abi pašķīrušies. Kādā citā ballē atkal sadejojušies - Gaida cerējusi, ka staltais puisis pavadīs uz mājām, bet pie garderobes jauneklis pazudis. Gaida noskumusi devusies uz mājām, bet tur jau viņš bijis - Gaida bija pateikusi, kur dzīvo. Viņa joprojām glabā 1949. gadā no Harija saņemto apsveikuma kartīti. «Harijs novēl laimi jaunajā gadā, raksta, ka mani nav aizmirsis un cer, ka arī es viņu atcerēšos. Man ar orķestri bija jābrauc spēlēt uz provinci, kartīti aizbāzu aiz blūzītes. Toreiz stacijā mums pretī bija atbraukuši zirga pajūgā - apkārt slīd ziemas ainavas, zvaniņi skan, un man tā kartīte klāt. Tas bija viens no laimīgākajiem brīžiem dzīvē,» apgalvo Gaida. Pēc diviem gadiem abi apprecējušies.

Atveras dvēsele un sirds

Gaida Nartiša saka - tie viņas paaudzes mūziķi, kas veidojuši spožu karjeru, bieži palikuši uzticīgi tikai mūzikai. «Tagad viņi nav laimīgi. Ģimene tomēr ir vissvarīgākais,» uzskata Gaida. «Komandējumos braucām pa visu Latviju, bet ar dziesmu un deju ansambli Sakta garākais brauciens bija pa visu Vidusāziju, tad Sibīriju. Tā sāpēja sirds, ka meita pie vecāsmammas paliek... Pienāca brīdis, kad sapratu - ģimene ir dārgākais, kas vien var būt.»

Gaidas aizraušanās joprojām ir mūzika, arī mākslas un mūzikas vēsture. Viņa joprojām spēlē klavieres - lai nezaudētu pirkstu veiklību, bet pirms gadiem desmit viņa teju nejauši atklājusi sev džeza mūzikas pasauli. «Ar visu manu jautro raksturu nekad nav patikuši mūsdienu latviešu šlāgeri. Es tos dziedošos šovus televīzijā nevaru skatīties. Bet džezā es atradu dzīvesprieku! Tieši klasiskajā džezā, tas dod īsto skanējumu - no nēģeru blūza līdz bigbendam. Ar baudu klausos Glenu Milleru, Djūku Elingtonu, patīk Džordžs Gēršvins. Džezā var atvērties dvēsele un sirds!» apgalvo Gaida. Viņas dzīvesprieks īpaši atplaukst vasarās. Pie Lielupes, netālu no Baltās kāpas, Nartišu ģimenei ir vasaras mītne. Tur Gaida ar Hariju vada vasaras - sauļojas, joprojām peldas upē. Abi kopj dārzu, stāda puķes un ir izveidojuši svētakmeņu kompozīciju. «To enerģētika sargā. Tad jūtam, ka Visums palīdz.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gaida Nartiša

Dzimusi 1925. gada 20. decembrī
Mācījusies Ādama Tērauda pamatskolā Valkā, beigusi Gaujienas Valsts ģimnāziju, mācījusies mūzikas vidusskolā
1955. gadā absolvējusi Latvijas Valsts konservatorijas vokālo klasi
Septiņus gadus bijusi soliste dziesmu un deju ansamblī Sakta, karjeru turpinājusi kā filharmonijas soliste un dziedātāja, vokālā pedagoģe Valsts akadēmiskajā korī
Pensijā turpinājusi strādāt par vokālo pedagoģi Tautas korī Dzintars, bijusi koncertmeistare klubā Vecrīga
Meita, trīs mazdēli un trīs mazmazmeitas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?