Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Dzīvnieku parazīti bīstami cilvēkiem?

Veterinārārsti bieži informē, ka dzīvnieki regulāri jāapstrādā pret parazītiem, jo tie ir bīstami mūsu mīluļu veselībai. Retāk aizdomājamies, ka arī paši riskējam ar savu un bērnu veselību, ja regulāri neattārpojam mājas suņus un kaķus.

Kādi ir biežāk sastopamie parazīti, kas ir kopīgi suņiem, kaķiem un cilvēkiem? Tādi ir apaļtārpi un āķtārpi (tautas valodā tos visus sauc par cērmēm) - askarīdi un ankilostomas. Cilvēki invadējas, apēdot parazītu oliņas, kas nokļuvušas apkārtējā vidē ar dzīvnieku fekālijām. Dzīve pierāda, ka šāds scenārijs ir ļoti bieži sastopams, jo kaķi labprāt par savu tualeti izmanto bērnu smilšu kastes, suņus ved pastaigās bērnu rotaļlaukumu zālājos. Ne vienmēr pēc tam bērni rokas rūpīgi nomazgā. Bieži vien bērni turpat rotaļlaukumā arī ēd, tādējādi ievērojami paaugstinot invadēšanās risku. Āķtārpi ir īpaši bīstami, jo to kāpuri var iekļūt cilvēka organismā arī caur veselu ādu - izurbojoties tai cauri. Nokļūstot cilvēka organismā, oliņas attīstās par kāpuriem, kas sāk migrēt pa ķermeņa audiem - nereti iekļūstot acīs un radot aklumu, var tikt bojātas aknas un citi audi.

Tikpat bīstami ir cilvēkiem un dzīvniekiem kopīgie parazīti - lenteņi. Tos gan nevar iegūt tiešā veidā no suņiem vai kaķiem. Vienīgais izņēmums ir blusu lentenis, kas ļoti retos gadījumos var invadēt cilvēku, ja tas apēdis blusu lenteņa oliņu pārnēsātāju. Citus lenteņus var iegūt, ēdot termiski slikti apstrādātas zivis un gaļu.

Lai izvairītos no invadēšanās, VISI mājas suņi un kaķi vismaz reizi gadā jāpārbauda uz parazītu esamību un neatkarīgi no rezultātiem jāattārpo ik pēc trim mēnešiem. Mazus kaķēnus un kucēnus iesaka attārpot pat reizi mēnesī, tā pasargājot gan cilvēkus, gan dzīvniekus.

Pieejams plašs zāļu klāsts - tabletes, košļājamās tabletes, pastas, skausta pilieni. Ir zāles, kas darbojas gan pret iekšējiem, gan ārējiem parazītiem. Visbiežāk zāles nodrošina aizsardzību pret ektoparazītiem uz vienu mēnesi.

Ieteicamā zāļu lietošanas shēma.

Dzīvniekiem ar augstu parazītu risku jāsāk ar zālēm, kas iznīcina gan blusas un ērces, gan iekšējos parazītus, tad divas reizes ik pēc mēneša jālieto blusu un ērču zāles, un pēc mēneša atkal zāles, kas darbojas gan pret iekšējiem, gan ārējiem parazītiem.

Diemžēl prettārpu zālēm nav pasargājošā efekta - tās iznīcina tikai ķermenī esošos parazītus zāļu došanas brīdī. Ja suns vai kaķis uzturas vidē, kur iespējama jauna invadēšanās (daudz klaiņojošu vai savvaļas dzīvnieku), tad jaunus parazītus var dabūt kaut vai otrā dienā pēc attārpošanas. Tāpēc svarīgi attārpošanu veikt regulāri.

Bieži jautā par dabiskiem jeb holistiskajiem līdzekļiem: ķirbju sēklas, ķiploki, grieķu rieksti un daudzas citas dabas vielas tiek uzskatītas par dabiskiem pretparazītu līdzekļiem. Mans veterinārārsta profesionālais viedoklis veidojas, balstoties uzticamos avotos publicētiem kvalitatīviem zinātniskiem pētījumiem. Katra informācija jāvērtē ļoti kritiski - mans ieteikums būtu atrast uzticamu veterinārārstu un ar viņu pārrunāt svarīgos jautājumus attiecībā uz savu dzīvnieku. Veterinārārstam nav jābūt gatavam viedoklim, piemēram, par vērmeļu efektivitāti cērmju invāzijas gadījumā, bet viņam jābūt gatavam pēc informācijas ievākšanas (nevis vienkārši google.com, bet daudzās specifiskās ar paroli aizsargātās vietnēs veterinārārstiem, kur tiek apkopoti pētījumu rezultāti) sniegt savu komentāru. Svarīgi atrast veterinārārstu, kas ir gatavs uzklausīt alternatīvus viedokļus, meklēt jaunu informāciju un kritiski to izvērtēt savu pacientu labā.

*veterinārārste, Universitātes Vetfonds

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?