Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +5 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

E-Aiga un e-literatūra

«Varbūt bibliotekāri paši nereti ir tie, kuri uztur stereotipu, ka šī profesija ir vecmodīga. Nevajag par sevi tā domāt,» atceroties bakalaura darbā pētīto bibliotēkas tēlu Latvijas preses izdevumos, spriež Aiga Grēniņa (24). Viņa nupat absolvējusi Latvijas Universitātes bibliotēkzinātnes un informācijas studiju maģistrantūru un par savu maģistra darbu par e-grāmatām izpelnījusies novērtējumu «Izcili».

Studiju sākumā ar kursabiedriem tā kā kautrējušies sarunās nosaukt savu izvēlēto specialitāti, savukārt tagad Aigai ir pilnīgi skaidrs, ka darbs bibliotēkā XXI gadsimtā ir viena no dinamiskākajām un mūsdienīgākajām nodarbēm. Darba diena Latvijas Medicīnas bibliotēkā paiet ļoti strauji, Aiga atzīst.

Atrada, kur iederēties

Studiju izvēle pēc vidusskolas Aigai sagādājusi kārtīgas galvassāpes. «Laikam ar daudziem skolēniem tā notiek - jūties tā, ka nekur īsti nepiederi,» Aiga saka. Mērķējusi uz kultūrsociologiem Latvijas Kultūras akadēmijā, sociologiem un angļu filologiem LU, bibliotēkzinātne bijusi kā pēdējais variants. Tomēr iegūtā budžeta vieta lika izšķirties tieši par šo studiju programmu. «Atceros, iestājpārbaudījumu dienā man bija ļoti pozitīva sajūta,» Aiga smaidot stāsta.

Labā priekšnojauta nepievīla. Studijas bija interesantas, Erasmus ietvaros Aiga pusgadu pastudēja arī Lafboro universitātē Lielbritānijā. Ieguvumu bija daudz - valoda, citas vides pieredze, tas arī bijis vienīgais laiks, kad Aiga dzīvojusi kopmītnēs, turklāt kopā ar dažādu valstu studentiem. Pārsteidzošā kārtā mācības Lielbritānijā ne ar ko neatšķīrās no bibliotēkzinātnes studijām Latvijā. «Man pat likās, ka mūsu studenti ir daudz labāki prezentēšanas, uzstāšanās ziņā. Tur man bija mute vaļā, ka grupu darbā sagatavoto materiālu no prezentācijas lasīja pasniedzējs, nevis paši studenti,» Aiga klāsta iespaidus, taču Latvijas pasniedzējiem iesaka no Lielbritānijas kolēģiem pārņemt stingrās prasības par studentu rakstudarbu apjoma ievērošanu - tad studenti būs disciplinēti «neliet ūdeni».

Māca mediķus

Lielbritānijā Aiga pastrādāja praksi bibliotēkā, kur pārliecinājās, ka angļu precizitāte un darbalaika plānošana darbadienu padara daudzveidīgu, savukārt sūdzības par līdzekļu trūkumu ir ļoti relatīva lieta. Par spīti it kā trūkstošajām finansēm, bibliotēka varēja atļauties nolīgt firmu, kas iekārtoja telpas, iepriekš veicot pētījumu.

Latvijā Aiga stažējās laikraksta Diena bibliotēkā, pastrādāja Salaspils novada bibliotēkā, gadu sabija LU Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēkā, līdz nokļuva tagadējā darbavietā - Latvijas Medicīnas bibliotēkā, kur viņai izdevies izaugt no vecākās bibliogrāfes līdz Elektronisko resursu administrēšanas un izmantošanas nodaļas vadītājas amatam. Tas pārsvarā ir darbs ar datoru, un grāmatas Aiga savā ikdienā redz pavisam maz.

Bibliotēku apmeklē mediķi, medicīnas studenti, tāpēc, meklējot risinājumu viņu specifiskajiem lūgumiem, ir ko turēt. «Tas nozīmē iziet uz sarunu ar šo ārstu vai medmāsu un izdabūt no viņa laukā, par ko tieši mēs runājam. Jāpasēž, pašai jāsa-prot,» Aiga raksturo. Darba dinamika viņai patīk, lai gan dažkārt trūkst laika. Prieku sniedz arī novērtējums. Nesenajā Ārstu kongresā daudzi mediķi teikuši paldies par bibliotēkas darbu. «Mācot ārstus strādāt ar e-resursiem, pastarpināti uzlabojam arī visu veselības aprūpes kvalitāti,» Aiga smaida. Mācībām bagāta būs visa vasara, jo bibliotēka iesaistījusies lielā ES finansētā projektā. Sagatavoti mācību materiāli tieši medicīnas informācijas meklēšanā e-resursos (starp citu - pirmie latviešu valodā), un no jūlija vidus Aiga ar kolēģiem braukās pa reģioniem un vadīs bezmaksas seminārus ārstiem par elektronisko datubāzu izmantošanu.

Punkts nav pielikts

Jaunais projekts būs arī sevis pārbaude, lai saprastu, vai attīstīt akadēmisko karjeru, Aiga ieminas. «Šobrīd vēl grūti izlemt, vai tas ir tas, ko vēlos.» Licies, ka līdz ar maģistra grāda iegūšanu būs sajūta, ka pielikts kārtīgs punkts, taču pasniedzēju mudinājumi turpināt studijas arī doktorantūrā nu likuši aizdomāties. Aiga piedalījusies konferencēs un semināros, arī ārzemēs, maģistra darba rakstīšana parāvusi vaļā pētnieka garu. Aiga izvēlējās tēmu par elektroniskajām grāmatām Latvijā un konstatēja, ka to internetā ir vairāk, nekā viņa cerēja atrast. Visbagātīgākais krājums ir Letonika.lv piedāvātais latviešu literatūras zelta fonds. Lai gan e-grāmatas paver ērtākas informācijas meklēšanas iespējas, cilvēkiem tās lasīt tomēr ir patīkamāk izdrukātā veidā, un īstu, rokā paņemamu grāmatu tās varētu izkonkurēt tikai tā saucamajai Google paaudzei, Aiga uzskata. «Man pašai gribas šad tad atslēgties no tehnoloģijām. Tad paņemu drukāto grāmatu, aizeju pļavā un lasu,» Aiga smaida. Maģistra darba tēmas un ikdienas pienākumu dēļ kolēģi bibliotēkā viņu gan iesaukuši par E-Aigu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CV

Vārds, uzvārds: Aiga Grēniņa
Vecums: 24
Izglītība: bakalaura un maģistra grāds bibliotēkzinātnē un informācijā Latvijas Universitātē
Pirmais darbs: bibliotēkas stažieru programma laikraksta Diena bibliotēkā
Pašreizējais darbs: Latvijas Medicīnas bibliotēkas Informatīvās apkalpošanas un elektronisko resursu departamenta Elektronisko resursu administrēšanas un izmantošanas nodaļas vadītāja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?