Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Eksaktā blondīne

Iveta Stašulāne (23) brīvajā laikā raksta dzeju, zīmē, mēdz komponēt, taču karjeru tomēr nekad nav gribējusi saistīt ar kaut ko māksliniecisku. Iveta izvēlējusies būvniecību un šajā ceļā tikusi līdz projektu vadītāja asistentes amatam būvkompānijā Merks. «Stereotipi par blondām meitenēm ir ļoti iesakņojušies - ka viņām jābūt modes dizainerēm vai kam tamlīdzīgam. Bet man eksaktās zinātnes ir spēcīgas, labi padodas, patīk un aizrauj. Gribējās arī pierādīt - man kaut kas ir arī šeit,» Iveta saka un piesit pie galvas.

Gribēja uz būvlaukumu

Iveta mācījusies Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, viņas mamma ir matemātikas skolotāja, un arī pati 12. klases nogalē nospriedusi - juristu un ekonomistu pasaulē jau ir daudz, būšu būvnieks, turklāt tā ir labi atalgota profesija un tolaik, celtniecības buma laikā, bija arī ļoti pieprasīta. Studēt RTU Ivetai bijis interesanti, tomēr vēl interesantāk kļuvis, kad pati sākusi šajā jomā strādāt, jo mācībās praktiskās puses tomēr esot par maz. «Uzskatu, ka obligātā studiju prakse jāiziet jau stipri agrāk, nevis tikai 4. kursa 2. pusgadā kā patlaban,» Iveta saka. Lai gan lielākā daļa studiju kursu tendēti uz būvkonstrukciju veidošanu un aprēķiniem, Ivetu vilinājusi darbu vadīšana būvlaukumā. «Tur ir reālas problēmas, kas jārisina - ekonomiskā puse, pasūtītāju vēlmes, konstruktora ideja. Tas ir vispusīgāks darbs,» viņa pamato un piebilst, ka arī izaicinošāks. Būvniecība, jo vairāk - būvlaukums, pārsvarā ir vīriešu pasaule. Iveta pārliecinājusies, ka sievietei, lai viņā ieklausītos, jāpierāda savas zināšanas, taču ar viņu komunicē mierīgāk nekā ar vīriešiem.

Ieguvumi ir visur

Ko nozīmē strādāt, Iveta zina jau kopš vidusskolas, kad piepelnījusies, vadot pārtikas produktu degustācijas lielveikalos. «Ja jāpiedāvā nogaršot saldējumu, tas visiem interesē. Ja maizi - jāpapūlas,» viņa stāsta. Iveta ir no cilvēkiem, kas ikvienā pieredzē saredz ko noderīgu. Degustāciju vadīšana viņai iemācījusi runāt un piesaistīt cilvēku uzmanību, vēlāk oficiantes darbs B bārā un krogā Paldies Dievam, piektdiena ir klāt! devis kontaktus ar visdažādākajiem cilvēkiem un māku kaut vai ar kafijas pienešanu radīt draudzīgu, patīkamu gaisotni. Šīs prasmes noderējušas arī būvlaukumā. «Kad biju tehniskā sekretāre, tas palīdzēja to haju mazliet nomierināt. Turklāt, ja māki atraisīties ar svešiem cilvēkiem, tas vienmēr nāk par labu.» Vērtīga bijusi arī brīvprātīgās pieredze NATO samitā Rīgā, kur Iveta palīdzēja koordinēt ārvalstu vēstnieku kustību. «Sūtņi, pat ja jāsteidzas, izturas nosvērti, radot iespaidu, ka zina, ko grib, un zina, kā to sasniegt,» Iveta novērojusi attieksmi, ko cenšas pārņemt.

Bet pirmos soļus būvniecībā Iveta spēra Piņķu būvfirmā Manass, kuras vadītājam pati piezvanīja un uzprasījās par praktikanti. «Pirms tam likās, ka būvnieks paņem gatavu projektu un pēc tā uzbūvē. Izrādījās - projekts ir tikai vīzija, kā vajadzētu būt, bet būvējot atklājas, ka mēdz būt problēmas, neprecīzi aprēķini, varbūt konstruktora risinājums ir pareizs, bet tehniski neizpildāms. Jāmeklē izeja, un tas ir inovatīvs darbs,» Iveta stāsta. Šī pirmā prakse arī sniegusi izpratni, ko nozīmē būt apakšuzņēmējam lielas kompānijas īstenotos projektos.

Pirmie - lielveikali

Liela uzņēmuma ikdienu Iveta sāka iepazīt, kad pieteicās praksē SIA Merks un tika pieņemta kā tehniskā sekretāre. Pirmais viņas būvobjekts bija Rimi lielveikals Imantā, kas bijis visai sarežģīts, jo jābūvē bija saspringtā grafikā un ziemā. «Kārtoju tehniskos dokumentus, palīdzēju apakšuzņēmējiem ar nepieciešamajām atļaujām.» Ap šo laiku Iveta arī sapratusi, ka vadīt darbus būvlaukumā - tas tomēr vīrietim ir vieglāk, jo vajag stiprus nervus, ļoti stingru stāju un spēju pateikt: «Būs tā!» Ivetu arvien vairāk sāka saistīt būvniecības projektu vadītāja darbs, kas tagad ir viņas tuvākais mērķis, tāpēc viņa nopriecājās, kad līdz ar nākamo projektu - lielveikala Prisma ēku - viņu uzaicināja Merkā palikt pastāvīgā darbā par projektu vadītāja asistenti. Darbu arī esot viegli savienot ar studijām, kurās Ivetai nu atlicis uzrakstīt bakalaura darbu. Pēc tam - maģistrantūra.

Iveta ir sabiedriska, tāpēc jaukākais izvēlētajā profesijā viņai šķiet komunikācija, kuras ikdienā ir tiešām daudz. Tā un risinājumu, kas apmierina visus, meklēšana gan vienlaikus ir arī lielākais izaicinājums, savukārt mīnuss ir papīru kalni. Patlaban Iveta darbojas pie piecu Latvijas cietumu renovēšanas, kas ir jauns pārbaudījums, jo darbi jāplāno saskaņā ar drošības noteikumiem un ierobežojumiem, bet nākotnē ilgojas būvēt ēkas, kas ir kā Saules akmens - komplicētas un vienā eksemplārā. «Pagaidām gan vēl neesmu tam gatava,» Iveta ir godīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CV

Vārds, uzvārds: Iveta Stašulāne
Vecums: 23
Izglītība: RTU Būvniecības fakultātes 4. kursa studente
Pirmais darbs: degustāciju vadīšana lielveikalos
Pašreizējais darbs: projektu vadītāja asistente būvkompānijā Merks
Hobiji: raksta dzeju, komponē mūziku, zīmē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?