Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Elpojiet dziļi un nevāvuļojiet

Padomi, kā izturēties darba intervijās, ir visai regulāra lasāmviela dažādos karjeras medijos - gan Latvijā, gan ārvalstīs. Britu portāls Theguardian.com pagājušā gada nogalē apkopojis, iespējams, labākos ieteikumus par uzvedību darba pārrunās, kādi no dažādu ekspertu puses izskanējuši 2015. gadā.

Viens no vērā ņemamiem padomiem ir patlaban populāro elpošanas un apzinātības vingrinājumu izmantošana, lai darba intervijā vairotu savu pārliecinātību. Pašpārliecinātības pamatā ir spēja nevis stresot, bet stresa brīdī atslābināties, tāpēc koncentrēšanās uz mierīgu elpošanu tieši pirms intervijas labi palīdz nomierināt nervus un saglabāt skaidru domāšanu, savā blogā raksta sertificēts psihologs doktors Gerijs Vuds.

Kāda rekrutēšanas biroja pārdošanas direktors Stīvs Ageiss vakanču kandidātiem iesaka darba intervijās nerunāt pārāk daudz un pārāk maz arī ne. Pirmajā gadījumā izskatās, ka jums patīk vāvuļot un novirzīties no temata, bet otrajā - ka īsti nav ko teikt. «Atbildēm vajadzētu būt kā miniesejām ar skaidru sākumu, vidu un beigām,» teic S. Ageiss. Arī kāds cits eksperts savā blogā Theguardian.com norāda, ka atbildēm uz intervētāju jautājumiem nevajadzētu pārsniegt aptuveni divas minūtes - pat ja tiek lūgts plašāk izstāstīt kādu epizodi no līdzšinējās darba dzīves, kas atklāj kandidāta prasmīgumu attiecīgajā jomā.

Teju katrās darba pārrunās pienāk brīdis, kad pretendentam uz vakanci ir iespēja intervētājiem uzdot savus jautājumus. To nevajag uztvert kā formalitāti, un nevajag arī jautāt par lietām, kas jau tāpat ir acīmredzamas un kur atbilde ir jau iepriekš zināma, iesaka koučs Viktorija Maklīna. Viņa norāda - lai gan jautājumu uzdošana uzņēmuma pārstāvjiem parasti ir darba pārrunu noslēgums, tā joprojām ir iespēja «pārdot» sevi darba devējam, piemēram, pajautājot kaut ko, kas demonstrē jūsu inteliģenci vai stratēģisko domāšanu konkrētajā nozarē.

Starp ekspertu ieteikumiem, ko apkopojis Theguardian.com, figurē arī nu jau par ierastu lietu kļuvušais: domājiet, par ko un kā komunicējat sociālajos tīklos, jo varbūtība, ka potenciālais darba devējs apskatīs jūsu profilu un izdarīs secinājumus par jūsu patieso «es», ir ļoti liela.

Tiesa gan, arī darba intervijā vēlams būt pašam, pirms tam nepārcenšoties ar gatavošanos pārrunām. «Ir labi apdomāt atbildes uz iespējamajiem jautājumiem, bet nevajadzētu izklausīties tā, it kā jūs intervētājiem lasītu priekšā iepriekš iemācītu tekstu,» saka Lizija Mortimera, karjeras konsultante Edinburgas Universitātē. «Man reiz bija telefonintervija ar kādu kandidātu, kurš, šķiet, bija uzrakstījis atbildes uz visiem varbūtējiem jautājumiem. Ikreiz, kad ko vaicāju, klausulē dzirdēju intensīvu čabēšanu, viņam pierakstos meklējot attiecīgo atbildi. Lieki teikt, ka viņš darbu nedabūja,» viņa stāsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?