Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Galvaspilsētā noteikumi citi

Tuvākajos gados Rīgā nevienu skolu nav plānots slēgt vai reorganizēt. Tā, neskatoties uz izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (Vienotība) pārmetumiem par nesakārtoto skolu tīklu, norāda Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa). Pēc ministra domām, optimālais skolēnu skaits galvaspilsētas vidusskolā ir 800 bērnu, bet šādam kritērijam pagājušajā mācību gadā atbilda tikai 30 vidusskolas.

Vienīgā skola rajonā

N. Ušakovs uzsver, ka iepriekšējos gados nopietni strādāts pie izglītības iestāžu tīkla sakārtošanas un kopš 2009. gada Rīgā slēgtas 25 skolas. Rezultātā no 140 skolām pašlaik palikušas 115. «Ņemot vērā to, cik daudz šajos septiņos gados ir izdarīts, mums vairs nav nevienas mācību iestādes, kur būtu nepieciešama kaut kāda optimizācija. Mums skolu tīkls ir sakārtots,» uzsver domes priekšsēdētājs. Neesot nepieciešamības arī kādai skolai mainīt izglītības pakāpi, piemēram, atsakoties no vidusskolas klasēm. Mērs gan piekrīt, ka ir skolas, kurās pēc Rīgas mēroga nav liels skolēnu skaits, taču tad tās ir, piemēram, vienīgās latviešu skolas mikrorajonā. Ja šo skolu nebūs, bērniem būs jādodas uz citu apkaimi, kas nav pareizi, pat neskatoties uz sabiedriskā transporta pieejamību un brīvbiļetēm, uzskata N. Ušakovs. Kā piemēru viņš min vienīgo latviešu skolu Sarkandaugavā - Rīgas 28. vidusskolu, kur pērn mācījušies 318 skolēni un viņiem tad būtu jābrauc uz centru. N. Ušakovs sola darīt visu, lai šādas skolas saglabātu. Viņš nenoliedz, ka būtu labi, ja visās vidusskolās būtu ministra minētie 800 bērni, bet tad būtu problēma arī ar skolu ēkām, jo atbilstoši jaunajiem normatīviem ne visas tik lielam skaitam bērnu vispār ir piemērotas. «Rīgas apstākļos, ņemot vērā gan ēku, gan apkaimju specifiku, 500 līdz 600 bērnu skolā ir diezgan labs rādītājs,» uzskata mērs. Saskaņā ar pagājušā gada datiem šādam rādītājam gan neatbilst 22 pašvaldības padotībā esošas vidusskolas, turklāt - neskaitot minoritāšu, piemēram, ebreju, lietuviešu, igauņu un poļu skolas.

K. Šadurska argumenti pārliecina pašvaldības opozīciju. Kā Dienai sacīja Sarmīte Ēlerte (Vienotība), Rīgas skolu tīkls šobrīd nav sakārtots, taču, lai analizētu kopējo situāciju, pieprasīti dati no RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta. «Rīga nav mazs ciematiņš, kurā ir vienīgā skola un nākamā ir 50 km attālumā. Rīgā ir sabiedriskais transports, un skolas ir sasniedzamas,» saka deputāte. Viņa uzskata, ka kopā ar profesionāļiem būtu jāsaprot, kāds ir optimālais bērnu skaits skolā, bet sliecas domāt, ka tas grozās ap K. Šadurska minētajiem 800 skolēniem vidusskolā.

Arodbiedrība aizstāv

Tomēr Rīgas domes (RD) pusē šoreiz ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA). Tās vadītāja Inga Vanaga Dienai atzīmēja, ka iepriekšējos gados RD tiešām ir darījusi daudz, lai skolu tīklu sakārtotu. Viņa arī slavē domi par to, ka daļā bijušo skolu ēku iekārtoti bērnudārzi un jaunrades centri, un atbalstoša pozīcija arodbiedrībai ir arī par RD lēmumu vērsties Satversmes tiesā saistībā ar skolotāju algu modeli. Arodbiedrība līdzīgu aicinājumu izplatījusi arī saviem biedriem - ja kāds no skolotājiem uzskata, ka līdz ar jauno apmaksas modeli viņa tiesības ir pārkāptas, var vērsties pie LIZDA pēc palīdzības. I. Vanaga piebilst, ka iepriekš brīdinājusi arī valdības pārstāvjus, ka līdz ar šo modeli pastāv lieli tiesvedības riski. «Negribētos domāt, ka Rīgas dome lieki šķiestu laiku un arī finanšu resursus,» piebilda LIZDA priekšsēdētāja. RD vēršas pret noteikto skolēnu un skolotāju proporciju, no kā izriet, ka viens skolēns Rīgā valsts budžetā mēnesī izmaksās 68,22 eiro, kamēr citur - 72,62 eiro.

Oficiāli Satversmes tiesā RD gan vēl nav neko iesniegusi. N. Ušakovs norāda, ka tas varētu notikt desmit dienu laikā. Tomēr jāatgādina, ka tas nebija vienbalsīgs RD lēmums, un S. Ēlerte uzskata, ka arī pārlieku politizēts. Domniekiem sēdē nav bijusi iespēja spriest par to, cik šāds iesniegums būtu pamatots, jo tas vēl nav bijis sagatavots. Savukārt zem iesnieguma tika vākti paraksti tikai no deputātiem, kas pārstāv Saskaņu un Gods kalpot Rīgai. Tas skaidri norādot uz politisku akciju. Arī K. Šadurskis Dienai jau iepriekš ir uzsvēris, ka tas ir tikai un vienīgi politisks lēmums bez jebkāda pamata.

Jāpiebilst - lai gan septembris jau sācies, dati par skolēnu skaitu šajā mācību gadā vēl tikai tiek apkopoti. Kad tie būs zināmi, būs arī skaidrs, cik lielu atalgojumu skolotāji šogad saņems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?