Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Galvenais - lai mobilais darbojas

«Ja jau mobilais telefons ir tik ļoti mainījies, salīdzinot ar pirmajiem modeļiem, tad iedomājieties, kā ir mainījusies visa tīkla infrastruktūra,» saka Ervīns Kampāns (32), Tele2 tehniskais direktors. Viņš profesionāli audzis līdz ar visas telekomunikāciju nozares attīstību Latvijā un teic, ka jauno tehnoloģiju ienākšanas līdzšinējos mazos vilnīšus sāk nomainīt arvien lielāki viļņi. «Lielākajai daļai mobilo sakaru lietotāju gan nemaz neinteresē saprast, kā telefons darbojas; svarīgi ir, lai tas darbojas,» Ervīns smaida.

Saoda nākotni

Laikā, kad Ervīns sāka studēt Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Radioelektronikas fakultātē, tā daudziem likās apšaubāma izvēle. Kas tad tur tāds ir? Tas taču nav nekas prestižs! «Tolaik populāri bija juristi un ekonomisti, bet mani interesēja tehnoloģijas un eksaktās zinātnes. Iekšēji kaut kā jutu, ka telekomunikācijas būs tā lieta, kas piedzīvos izaugsmi, un ka es tur varētu rast savu piepildījumu,» Ervīns stāsta.

Studijas gan nesniedza gaidīto, jo 90. gadu vidū vecā izglītības sistēma bruka, jaunā tikai veidojās, trūka naudas, trūka arī moderna aprīkojuma un laikmetīgu zināšanu augstskolās, daudzi pasniedzēji gāja prom. Ervīns atzīst, ka vairāk par izvēlēto nozari iemācījies, paralēli studijām sākot strādāt Latvijas Mobilajā telefonā (LMT).

Ervīns sāka no apakšas - no klientu apkalpošanas un datu ievades operatora amata. Vēlāk pārgāja uz dīleru apkalpošanu, bet pēc tam, līdz ar augstskolas diploma iegūšanu un izmantojot savas ambīcijas un radušos vakanci, darbā pievērsās savai specialitātei, kas arī saistīja vairāk - kļuva par inženieri Tehnoloģiju izpētes daļā. Tā iedziļinājās niansēs, kas saistījās ar lietām, kuras šodien ir norma, bet tolaik bija kas jauns, - īsziņu pakalpojumu ieviešana, pirmie eksperimenti ar mobilo internetu u. tml. Bija jāpēta dokumentācija, jāsaprot ieviešamās lietas iespējas, izmaksas, sekas, jāsastrādājas ar ražotājiem, pārdevējiem, arī citiem kolēģiem. «Ierosini kaut ko, un tālāk tev šī ideja «jāpārdod» visiem, sākot no pārdošanas daļas, beidzot ar tehniķiem. Ne visi notic, ka to tiešām vajag, ka tam būs nākotne,» Ervīns stāsta.

Kas lācītim vēderā

Paralēli darbam Ervīns teju nejaušā kārtā iestājās Rīgas Biznesa skolā (RBS). Vēl studējot RTU, viņš bija pieteicies maģistrantūras apmaiņas studijām Vācijā, cītīgi tam gatavojās, mācījās vācu valodu, taču pēdējā brīdī saņēma ziņu, ka togad tehniskajām jomām finansējumu nepiešķirs. «Biju apvainojies uz visu pasauli. Apskaitos un nolēmu, ka vācu valodu vairs nemācīšos principā, iešu apgūt angļu valodu,» Ervīns smejas.

Viņš pieteicās RBS angļu valodas kursos, nokārtoja vienu pārbaudījumu, sakritības pēc - otru. «Un tad man pateica, ka atlicis tikai angļu sarunvalodas eksāmens. Ja to nolikšu, varēšu studēt RBS,» Ervīns stāsta, ka to arī izšķīries darīt. Tagad viņš vērtē, ka inženiera diploms plus biznesa izglītība ir ļoti laba kombinācija. Mācības RBS viņam gan ļāvušas atklāt jaunu studiju kvalitātes latiņu, gan devušas «sapratni, kas lācītim (uzņēmumam - D. K.) vēderā un kas lācītim jādara, lai viņu pirktu».

Lai pielietotu jauniegūtās zināšanas, Ervīns izturēja konkursu un LMT Tehnoloģiju izpētes daļā kļuva par vadītāju. Tiesa, viņam joprojām nākoties balansēt starp aizraušanos ar tehniku un interesi par biznesa procesiem. «Manī iekšā ir tas mūžīgais konflikts. Gribas gan bāzes stacijas skrūvēt, gan cilvēkus vadīt, virzīt uzņēmumu, saprast, kas nozarē notiek. Ja aizraujies ar biznesa idejām, nespēj turēt līdzi tam, kas notiek tehnoloģijās, un otrādi. Dažkārt jau gribas tikai spraust vadus, jo tas ļauj brīvāk justies - tad esi tikai tu un vadi,» Ervīns saka, tomēr priecājas, ka savulaik pastrādājis aci pret aci ar klientiem. Tas atgādina, ka viņi ir primārais. «Inženieri nevar pārvērsties par jauno tehniķu pulciņu, kas risina interesantu problēmu, bet pārējie cieš tikai tāpēc, ka tev ir tāds tīri sportisks azarts. Galvenais ir apmierināt klientu vajadzības, nevis pierādīt sev, ka kārtējo reizi māku izdarīt to vai šito.»

Grib uzlabot reputāciju

Pēc 11 gadiem LMT Ervīns saņēma piedāvājumu kļūt par Tele2 tehnisko direktoru. Viņš ilgi to pārdomāja, jo lēciens karjerā bija gana liels: no viena atsevišķa lauciņa uz atbildību visas valsts mērogā. Tas tomēr likās «paceļams» izaicinājums, tāpat arī adaptēšanās jaunai videi, uzņēmuma kultūrai, kolēģiem. Ervīnu saistīja arī tas, ka Tele2 tolaik sāka orientēties uz sakaru kvalitāti un tās līmeņa pacelšana kļuva par viņa tiešo uzdevumu, kas būšot aktuāls arī vēl tuvākajā nākotnē. «Pagātnē ir bijušas problēmas, bet gribu mainīt priekšstatu par Tele2 un ar darbiem pierādīt, ka spējam nodrošināt augstvērtīgus un pilnvērtīgus sakaru pakalpojumus. Jebkurā lietā visvieglākais ir sabojāt reputāciju, sliktās lietas klienti atceras gadiem, labās uztver kā pašsaprotamas,» Ervīns atklāj savus mērķus.

LMT Ervīns vairāk lūkojās nākotnē, savukārt, strādājot Tele2, ar otru kāju ir «nolaidies uz zemes» un atbild par to, lai visa sakaru infrastruktūra funkcionētu jau šodien. «Mīnuss ir tas, ka jebkura ķibele un avārija tiek uztverta ļoti personīgi. Ja kādā attālā Latgales ciemā nestrādā kāda bāzes stacija, jūties morāli atbildīgs. Tīkls ir kā dzīvs organisms - tas kaut kur saslimst, mazie dakterīši tehniķi skrien to ārstēt, bet smadzenēm tas sagādā vislielākās sāpes,» Ervīns salīdzina. Lai gan bezvadu sakaru jomai viņš seko līdzi tāpat kā dažs labs laika ziņām, no telekomunikāciju rūpēm viņš brīvajā laikā cenšas atslēgties ar hokeja spēlēšanu, lasa literatūrau par vēsturi. «Arī ģimene prasa savu. Lai nav tā, ka meitai tētis ir kaut kas iluzors, kurš vienmēr ir darbiņā, tikai atnes iztiku un pazūd.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hierarhija

Tele2 valdes priekšsēdētājs Latvijā un Tele2 AB Grupas tehniskais direktors

tehniskais direktors Ervīns Kampāns

Tehniskais departaments (sešas daļas) - kopā 45 cilvēki

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
tehniskais direktors Tele2
2003-2009
Tehnoloģiju izpētes daļas vadītājs LMT
2000-2003
inženieris Tehnoloģiju izpētes daļā LMT
1998-2003
dīleru apkalpošanas operators LMT
1997-1998
datu ievades operators Klientu apkalpošanas daļā LMT

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?