Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Grāmatas ir kā iesieti ļaudis

Jo vairāk iepazīstam dzīves dubļus, jo kļūstam tīrāki pat bez centa kabatā. Saskarsmē ar cilvēkiem jūtu apātiju, neizprotamu vienaldzību pret ļoti svarīgiem notikumiem valstī. Sabiedrības liela daļa nevēlas piedalīties politiskajā pokerā, kas nežēlīgi izretina senioru leģionu, kura zemākais sociālais slānis tikai aizmiegot aizmirst postu.

Mūža puķes bālākas

Dzīves riets mūža puķes padarījis bālākas un ērkšķus asākus. Dvēsele kļuvusi līdzīga tukšam krogam, un to negausīgi skumdina bailes un šaubas. Daudziem grūti tikt vaļā no bēdām tāpat kā akmenim no ūdens. Taču noteikt vienlīdzību, kā daudzi par to domā, nozīmē ieviest vienpadsmito bausli, kas atceltu pārējos desmit.

Tauta deputātus gluži kā augstos kalnus sākumā apbrīno, bet vēlāk viņiem met līkumu. Dažkārt varasvīru laipna izturēšanās ir briesmīgāka par viņu skarbumu. Politiķi nepilda solījumus, viņiem piemīt vaska tikums: tiklīdz siltumā, tūdaļ arī izkūst. Visiem zināma patiesība - ērgļi lido vientuļi, bet auni ganās barā. Patlaban valdībai pensionāru problēmās taisnības tik, cik ūdens sietā. Diletantisms politikā ir bīstamāks par tā izpausmi literatūrā. Pēctečiem ar milzīgām grūtībām nāksies aizpildīt jaunos «baltos plankumus», kurus šajos laikos vēsturē izveidojusi nesaprātīgā sociālā sistēma.

Nepieciešams vispusīgs dokumentāls atspoguļojums un objektīvi secinājumi par reņģēdājiem, kas par garo darba mūžu padomju laikā aplaimoti ar trūcīgo un maznodrošināto izziņām. Tas ir absurds augstākajā pakāpē, nav ne mazākās loģikas valsts labā ieguldītā darba novērtējumā!

Atgādina cilvēka likteni

Presē vajadzētu aktualizēt laikmetīgas publicistikas nozīmīgos tekstus un popularizēt tajos ietvertās pozitīvās idejas. Tagad drīkst sacīt visu ko, bet literatūrā nevar vis teikt kā tirgū vai kūtiņā, jo vajag izrakt tā-ādu patiesību... Pašlaik galvenokārt pieprasīta publicistika, memuāri. Uzrakstīt mūsu savdabīgā laika savdabīgu dokumentu - grāmatu, līdzvērtīgu publicistikai, atbilstīgu šodienas prasībām uz to notikumu fona, kas norisinās valstī un kas mums visiem sāp, patiesi ir ļoti grūti. Turklāt nedrīkst neko noklusēt, citādi tā jau ir tīrā politika.

Visos laikos grāmatas liktenis atgādināja cilvēka likteni. Grāmatas - «iesieti ļaudis», kuru likteņus lasot viņu domas, jūtas, iespaidus pielaikojam sev, pārbaudām savas spējas ne tikai vienā vai otrā situācijā, bet pārskatām arī savas morāles tīrību. Cilvēki izlasīto pārrunā, izsaka dusmas un sirdēstus, bet visumā ir vāja rezonanse. Kritika lielākoties kļuvusi par literāro publicistiku vai arī nodarbojas ar aizgājēju popularizēšanu. Dzimtā literatūra palīdz dziedēt baigos punus, palīdz labāk audzināt bezbailīgos bruņiniekus. Latviešu klasikā meklējam to tēva un mātes kodu, kas norāda mūsu valstiskuma galveno Katedrāli. Vieni literāti talantu nes kā ugunskuru, citi, aizliekot priekšā roku, nes kā svecīti, bet daži skraida kā ārprātīgie ar žileti.

Kuru mūsdienu latviešu rakstnieku nabadzības slāņa mākslinieciski spilgtie, kolorītie tipi interesēs lasītājus, teiksim, pēc 100 gadiem? Protams, ja tad vispār ko lasīs... Kuru vārdu meistaru literārais mantojums paliks tautas sēklai un pēcteči viņu Grāmatu dižumam godbijībā noliec galvas? Kurš šolaiku latviešu literatūras autors tālajā nākotnē vēsturiski reprezentēs savu tautu pasaules kultūras Olimpā tāpat kā nemirstīgie ārzemju dižgari, piemēram, kā izcilais angļu klasiķis Šekspīrs?

Tumšās lēdijas loma

Pēc Kanādas preses materiāliem* Šekspīrs esot bijis ebreju sieviete. Zinātnieks Džons Hadsons, kas ilgus gadus pētījis ievērojamā Viljama Šekspīra daiļradi, nonācis pie pārsteidzoša secinājuma - Šekspīrs varēja būt ebreju sieviete, kura savu daiļradi slēpa zem vīrieša pseidonīma.

Zinātnieks noskaidrojis, ka tā patiesībā bijusi Emīlija Basāno Laņjē. Viņa kļuva par pirmo sievieti, kas 1611. gadā publicēja dzejoļu krājumu. Literatūras zinātnieki viņu uzskata par pašu ticamāko kandidāti «tumšās lēdijas» lomai, kas tik bieži pieminēta Šekspīra sonetos. Laņjē dzīves apstākļi skaidri pamanāmi Šekspīra darbos. Novērojama arī valodas līdzība, tai skaitā oriģinālas ebreju alegorijas. Tajos tālajos laikos tikai vīrieša pseidonīms ļāva Laņjē gūt pelnītu slavu.

*«Izdevums Zapad - Vostok» (Toronto, 3.06.2008.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?