Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Grib pievilināt sportistus

20 speciālas budžeta vietas sportistiem šogad būs Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), tomēr tas nenozīmējot, ka šiem cilvēkiem uzņemšanā ir priekšrocības. Neviens sportists valsts apmaksātu budžeta vietu citam neatņems. Augstskola šādu atbalstu sniedz no saviem līdzekļiem, turklāt līdzīga prakse ir arī citur. Neviens arī neslēpj, ka tas tiek darīts, lai nokomplektētu stipras sporta komandas.

Dienai RTU Studiju departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uģis Citskovskis stāsta, ka šāda prakse bijusi jau pērn un atbalsts tiek sniegts no universitātes līdzekļiem. Sportistiem tiek rīkota arī atsevišķa uzņemšana, komisijai izvērtējot sportiskās dotības, bet mazāk svarīgas nav arī sekmes. Tām jābūt samērā augstām. Mērķis ir «veicināt vispusīgu personas attīstību - fizisko izaugsmi, sociālo iemaņu attīstīšanu, spēju darboties komandā, tiekšanos pēc panākumiem un augstu mērķu sasniegšanu», bet U. Citskovskis atzīst, ka viens no ieguvumiem šai sistēmai ir spēcīgi sportisti universitātes sporta komandām. Uzsvars gan esot uz studijām.

Vēl senāka prakse sportistu piesaistīšanai ir Latvijas Universitātei (LU). Tur studiju maksas atlaide pat 100% apmērā tiek piemērota jau astoņus gadus, bet papildu bonuss ir vērā ņemamas stipendijas. LU Sporta servisa centra direktors Uģis Bisenieks Dienai stāsta, ka arī te tas nav valsts finansējums, universitātē tās dēvē par «bezmaksas studiju vietām», un šādu atlaidi var saņemt arī komandu karsējmeitenes. Ik gadu aptuveni 45 studenti var mācīties par brīvu. Uzņemšana augstskolā gan jāiztur tāpat kā citiem. Arī LU neslēpj - šādi var piesaistīt tādus sportistus kā Lauru Ikaunieci-Admidiņu. Nosacījums - jābūt sekmīgam. Savukārt pateicoties mecenātiem, ir iespējams atsevišķos sporta veidos sportistiem maksāt stipendijas pat 500 eiro apmērā. Ir arī citi bonusi, piemēram, ēdināšana un dzīvošana.

Studiju maksas atlaidi līdz pat 100% sportistiem piedāvā arī Rīgas Stradiņa universitātē, un iespēju robežās atbalstīti ir arī treniņi un dalība sacensībās, Dienai piebilst RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Sportistus, iespējams, visvairāk gan gaida Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, kurai šādi citas augstskolas rada konkurenci. Akadēmijas rektors, profesors Jānis Žīdens Dienai saka, ka līdzīgu stipendiju kā LU pie viņiem nav, savukārt papildu punkti uzņemšanā ir tiem, kuri piedalījušies Eiropas un pasaules čempionātos.

Skatoties uz citu pieredzi, viņš min, ka līdzīga prakse ir ASV, bet svarīgi, lai augstskolas par varītēm sportistus neturētu, ja sekmes ir sliktas. Viņam ir prieks, ja sportisti sev atrod paralēli arī citu jomu, bet sliktāk ir tad, ja tas tiek darīts tikai solīto bonusu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?