Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Grib vērtēt KNAB statusu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) neatkarīgas institūcijas statuss nav palīdzējis, tāpat kā situāciju iestādē nav uzlabojusi premjera pārraudzība. Tā šonedēļ, izvērtējot KNAB vadošo personu strīdu, secināja Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputāti. Komisijas slēgtajā sēdē Ainars Latkovskis (Vienotība) ierosinājis mainīt KNAB pārraudzību, atbrīvojot no šī pienākuma valdības vadītāju un uzticot pārraudzību ģenerālprokuroram, līdzīgi kā prokuratūras pārraudzībā jau atrodas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests.

«KNAB statuss iestādei neko nav devis,» uzskata A. Latkovskis, atceroties, kā savulaik atbrīvots bijušais priekšnieks Aleksejs Loskutovs (tagad - Vienotība), jo nespēja panākt savas vietnieces Jutas Strīķes aiziešanu no biroja, ko daļa politiķu vēlējās. Tas bija laikā, kad premjers bija Aigars Kalvītis (Tautas partija), un toreiz KNAB neesot bijis pasargāts no premjera iejaukšanās tā darbībā. Tagad esot pretēji, «jo Valdis Dombrovskis kā liels demokrāts nevēlas iejaukties neatkarīgas iestādes darbā», teica A. Latkovskis. Premjers jau ir atzinis, ka pašreizējā uzraudzības kārtība viņam nedod daudz iespēju ietekmēt situāciju iestādē.

Pavērsienus vēl nesola

A. Latkovska viedoklim, ka prokuratūras pārraudzība ir vienīgā iespēja, lai izvairītos no «KNAB atrašanās politiķu ietekmē», piekrīt ne tikai Edmunds Demiters (RP), bet arī Andrejs Elksniņš (SC). Viņš norādīja, ka Saeima var lemt tikai par grozījumiem likumā vai vērtēt biroja priekšnieka atbilstību amatam, bet tā nevar iejaukties iestādes iekšējos strīdos. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers gan licis deputātiem saprast, ka viņam KNAB pārraudzības maiņu būtu grūti atbalstīt. Taču to izlemt ir Saeimas kompetencē.

Kamēr premjers V. Dombrovskis (Vienotība) bija ārvalstu komandējumā, viņam jau pienākušas divas vēstules no KNAB darbiniekiem. Iebilstot pret to, kā situāciju iesniegumā premjeram, ģenerālprokuroram un Korupcijas novēršanas apakškomisijai atspoguļojuši KNAB priekšnieka vietnieces J. Strīķes atbalstītāji, pie minētajiem adresātiem vērsusies arī otra priekšnieka vietniece Ilze Jurča, lūdzot pārbaudīt vēstulē minētos, viņasprāt, nepamatotos pārmetumus iestādes vadītājam Jaroslavam Streļčenokam. Viņa arī vēlas klātienē izteikt savu viedokli. V. Dombrovskis tikšanās nav ieplānojis, bet uz abām vēstulēm sola rakstiskas atbildes, paskaidroja premjera pārstāvis Mārtiņš Panke. Darbu jau sākusi Satversmes aizsardzības biroja direktora Jāņa Maizīša vadītā komisija, kura vērtē Streļčenoka darbību pēc diviem KNAB priekšnieka amatā aizvadītajiem gadiem. Ē. Kalnmeiera vadītā darba grupa analizēs, vai KNAB nav nepieciešami strukturāli uzlabojumi. Abus ziņojumus plānots sagatavot līdz novembra vidum. Līdz tam nekādi pavērsieni nav gaidāmi.

Vienam var būt jāaiziet

Apakškomisijas sēdē Kārlis Seržants (ZZS) aicinājis KNAB priekšnieku J. Streļčenoku un vietnieci J. Strīķi tomēr meklēt kompromisu, jo «konflikts jau ir tādā fāzē, ka vienam ir jāaiziet». Strīda pamatā ir priekšnieka vēlēšanās nodrošināt iestādē kārtību, kam vietniece nevēloties pakļauties, nesniedzot arī prasītos pārskatus. Kamēr vieni uzskata, ka KNAB priekšnieks nedrīkst no televīzijas ziņām uzzināt par iestādē notiekošo, tikmēr citi par pazemojošu uzskata kārtības ieviešanu ar «tirāniskajām» J. Streļčenoka metodēm. Neatkarīgais deputāts Gunārs Rusiņš ieteicis kādam lietvedības darbiniekam uzticēt šo pārskatu gatavošanu, lai ar šādiem pienākumiem nav jānoslogo J. Strīķe. Taču kopumā, pēc G. Rusiņa domām, KNAB strādā labi, un tas esot visa kolektīva nopelns.

KNAB nav parasta iestāde. «Tādas ekspertīzes, kāda ir KNAB, nav nekur citur, un to nevar uzreiz iemācīties,» uzskata A. Latkovskis, kuru biedē J. Strīķes varbūtējā aiziešana, jo viņai var sekot vēl vairāki operatīvie darbinieki. Bijušais KNAB priekšnieks A. Loskutovs nedomā, ka bez J. Strīķes KNAB darbība būtu apdraudēta. KNAB ir iestāde, kurai ir liela vara. «Tā ir kā pielādēts šaujamais,» sacīja K. Seržants. Viņš pieder pie tiem, kuri uzskata, ka vienu iestādi nevar vadīt divi priekšnieki. Gan J. Strīķe, gan J. Streļčenoks birojā strādā jau desmit gadu. J. Strīķe vairākkārt bijusi priekšnieka pienākumu izpildītāja, bet uz KNAB vadītāja amatu pirms diviem gadiem nekandidēja. Viņa toreiz skaidroja, ka vēlas turpināt iesākto darbu korupcijas apkarošanā. J. Streļčenoks savukārt, jau stājoties amatā, teica, ka KNAB neatkarība ir jānostiprina - kā iestādei, kas kontrolē partiju finanses, birojam nevajadzētu atrasties premjera pārraudzībā, jo valdības vadītājs ir vienas partijas pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?