Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Grib visus zem ZZS karoga

Pašvaldībās plaši pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), izmantojot premjera partijas statusu, grib vēl vairāk nostiprināt savu ietekmi vietējā varā 2017. gada jūnijā paredzētajās pašvaldību vēlēšanās. ZZS ir nolēmusi startēt vismaz 90 no 119 pašvaldībām, aicinot savu partiju biedrus kandidēt kopīgi zem ZZS karoga.

Arī uz Rīgas domi ZZS, atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām, pieteikšot vienu ZZS - Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP) - sarakstu. Pašlaik tiekot izvērtētas līderu kandidatūras. To vidū ir arī Saeimas deputāts, bijušais Rīgas domes Vides pārvaldes direktors Askolds Kļaviņš (LZP) un Latvijas Zemnieku savienības ģenerālsekretārs Artūrs Graudiņš.

Nesen LZS Centrālās padomes sēdē izteikti vairāki aicinājumi partijas biedriem. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs un faktiskais apvienības līderis Augusts Brigmanis minēja, ka, kur vien tas ir iespējams, nodaļu pārstāvjiem rekomendēts pieteikt ZZS sarakstus, par to izšķiroties arī nelielajās pašvaldībās, kur var kandidēt no vēlēšanu apvienībām. Tas ir saistīts arī ar kampaņā atļauto finansējumu, kas ir noteikts atkarībā no tā, cik pašvaldībās partijas piesaka savus sarakstu. «Cik pārdomātas un stipras būs izveidotas komandas, tik stabili pašvaldību vadītāji varēs justies,» uzsvēra A. Brigmanis, atgādinot par notikumiem Carnikavā. Tur novada domes priekšsēde Daiga Jurēvica pērnā gada nogalē zaudēja amatu (to gan pēc laika atguva), jo bija piedzīvojusi pašas saraksta deputātu nodevību.

Ar Vienotību kopā neies

A. Brigmanis apstiprināja, ka Rīgā ZZS startēs atsevišķi un nepiekrīt Vienotības piedāvājumam labējām partijām uz Rīgas domi iet ar vienu sarakstu. A. Brigmanis arī uzskata, ka vēlēšanās Rīgā ir jādod iespēja sevi parādīt jauniem un enerģiskiem cilvēkiem. Tāpēc viņš A. Graudiņu sarakstā liktu augstāk par pieredzējušo «zaļo» kolēģi A. Kļaviņu. A. Graudiņš Dienai atzina, ka ir noskaņots startēt uz Rīgas domi un būt par vienu no saraksta līderiem, ja tas tiks piedāvāts. LZP valdes priekšsēdis Edgars Tavars uz jautājumiem atbildēja izvairīgāk, bet viņš nevarot izslēgt A. Kļaviņa virzīšanu saraksta galvgalī, jo politiķim ir liela pašvaldības darba pieredze.

Vienotība iepriekš piedāvāja visām valdības partijām veidot kopīgu sarakstu Rīgā. LZS biedriem novados par šo priekšlikumu ir arī no vadības atšķirīgs viedoklis. Lēmuma pieņemšana gan vispirms ir partiju Rīgas nodaļu kompetencē. Taču Carnikavas novada priekšsēde D. Jurēvica, ņemot vērā galvaspilsētas nozīmi, ieteiktu pieņemt pārējo labējo partiju piedāvājumu, jo, lai nopietni konkurētu ar tagadējo Rīgas domes vadību, pretim ir jāliek spēcīga komanda un stipri līderi. Tādu sarakstu varētu izveidot no trīs politisko spēku profesionālākajiem cilvēkiem. «Tur nav nekā tāda, par ko mēs nevarētu vienoties,» piebilda D. Jurēvica.

Laukos politika neinteresē

Latvijas Zemnieku savienības biedri tagad vada 37 pašvaldības, bet Latvijas Zaļajai partijai ir astoņi mēri. Vairākos novados LZS un LZP ir startējušas atsevišķi, taču dažviet pat viena ir koalīcijā, bet otra - opozīcijā. Tā ir arī Jēkabpilī, uz kuru jau bija devusies ZZS augstākā vadība un tikusies ar abu politisko spēku biedriem. Jānis Raščevskis (LZS) ir Jēkabpils mēra vietnieks, savukārt LZP divi domnieki strādā opozīcijā. «Zaļie», kuru līderis ir uzņēmējs Aigars Nitišs, vairākkārt Jēkabpilī ir ieguvuši lielāku atbalstu nekā LZS. A. Brigmanis pēc tikšanās teica, ka ir nolemts pasūtīt socioloģisko aptauju, lai novērtētu iespējamo rīcību Jēkabpils domes vēlēšanās. To Dienai apstiprināja arī A. Nitišs, uzsverot, ka starp abu partiju biedriem pretrunu neesot.

D. Jurēvica gan jau tagad zinot, ka arī nākamajās vēlēšanās Carnikavā pieteiks nevis ZZS, bet gan Latvijas Zemnieku savienības sarakstu. Viņa atgādināja, ka no LZS saraksta ievēlēts arī bijušais Tautas partijas biedrs Roberts Raimo, kurš ir pārgājis pie «zaļajiem», - viņš bija viens no tiem, kurš atbalstīja priekšsēdes nomaiņu. «Es varu uzņemties atbildību tikai par savu partiju,» teica D. Jurēvica. Viņa arī nevarot solīt, ka kandidātu vidū lielākā daļa būs LZS biedri, jo novados partijas nebauda tādu uzticību, lai cilvēki vēlētos tajās stāties. Vēlēšanās grib startēt uzņēmīgi cilvēki, kuri domā par novada sakārtošanu, bet viņus neinteresē politika, skaidroja pašvaldības vadītāja.

Pārlūkojot LZS vietējo līderu sarakstu, redzams, ka gandrīz desmit ir kandidējuši no vēlēšanu apvienībām ar līdzīgiem nosaukumiem: Tērvetes domes priekšsēdētāja Dace Reinika bija sarakstā Mūsu mājas ir te, Rugāju novada priekšsēde Sandra Kapteine pārstāv apvienību Vienoti novadam, un ar tādu pašu nosaukumu ir bijis arī saraksts, kura līderis ir Pārgaujas novada vadītājs Hārdijs Vents. Vienīgi Naukšēnu domes priekšsēdis Jānis Zuments, kuram Diena lūdza pastāstīt, kāpēc viņš nekandidēja zem LZS karoga, ir piedāvājis nedaudz neparastāku apvienības nosaukumu - Sarma.

J. Zuments vada pašvaldību kopš 90. gadu otrās puses, bet apvienības nosaukumu, kāds ir arī Naukšēnos populārai nevalstiskajai organizācijai, esot mantojis no priekšgājējiem. «Naukšēni ir tālu no Rīgas, un politikas mums te vispār nav,» sacīja J. Zuments, kurš ir domē vienīgais LZS biedrs. Novadā arī citām partijām nav pārstāvniecības. Tā esot daudzviet, un tāpēc - ja arī partija piesaka sarakstu ar savu nosaukumu, lielākā daļa kandidātu tajā ir bez politiskās piederības. No šī viedokļa pat godīgāk ir startēt no vēlētāju apvienības, nevis aicināt cilvēkus nākt zem kādas partijas karoga, ja ar to viņus nekas nesaista, atzina vairāki vietējie līderi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?