Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Grieķijas notikumiem - globāla ietekme

Lai gan tieša Grieķijas finansiālo problēmu ietekme uz Latvijas ekonomisko situāciju vērtējama kā niecīga, notikumi šajā Dienvideiropas valstī uz Latviju var atstāt iespaidu tad, ja kļūs par nopietnu izaicinājumu eiro stabilitātei un eirozonas prasmei tikt galā ar aktuālajām problēmām. Šādu viedokli Dienai pauž ekonomikas analītiķi, norādot, ka Atēnu turpmāko ceļu parādīs svētdien gaidāmā referenduma rezultāti.

Diena jau rakstīja, ka Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs noraidīja starptautisko kreditoru ierosinātās reformas, kādas valstij būtu jāveic apmaiņā pret jauniem aizdevumiem, un paziņoja, ka par kreditoru priekšlikumiem tiks balsots referendumā, kas notiks 5. jūlijā, bet Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers pauda, ka Grieķijas iedzīvotāji noraidītu Eiropas Savienību (ES), ja referendumā būtu par iebildumiem starptautisko kreditoru reformu priekšlikumiem.

«Šobrīd pastāv zināma nenoteiktība par to, kā attīstīsies situācija un kādi politiski lēmumi turpmāk tiks pieņemti, tāpēc vērojams vispārējais tirgus uztraukums par ES un eirozonas nākotni. Latvija ir cieši saistīta ar pārējām ES ekonomikām, tāpēc svarīgi sekot situācijas attīstībai,» Dienai izklāsta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Kristaps Zakulis. Grieķijas nedienas turpinās ne pirmo mēnesi, tāpēc «tirgus dalībnieki veikuši atbilstošu izvērtējumu un rēķinās ar iespējamiem riskiem dažādu scenāriju gadījumā,» uzskata FKTK priekšsēdētājs.

Ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs sarunā ar Dienu pauž pārliecību, ka notikumi Grieķijā var izrādīties pārbaudījums eiro un eirozonas stabilitātei. «Eirozonai nav vienotas Valsts kases, nav vienotas Finanšu ministrijas. ASV dolāra stabilitāte ir būvēta daudz pamatīgāk nekā eiro stabilitāte. Ja ASV pilsētas un štati nonāk finansiālās grūtībās - Detroitas pilsēta pat bankrotēja - , tas nesatricina dolāra stabilitāti tā, kā notikumi Grieķijā sašūpo eirozonu.»

SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis Dienai norāda, ka, pat Grieķijai paliekot eirozonā, gaidāms eiro vērtības kritums, kas ilgtermiņā var ietekmēt situāciju daudzās ES valstīs un, loģiski, arī Latvijā. Viņš pieļauj, ka Grieķijas notikumi var sašūpot eirozonas finanšu sistēmu un rezultātā dažu Eiropas valstu ekonomikas var piedzīvot kreditēšanas nosacījumu izmaiņas, līdzīgi kā jau notika pirms trijiem, četriem gadiem. Latvijai, kā arī abām pārējām Baltijas valstīm šādi riski gan esot minimāli, «jo eirozonas finanšu institūciju ekspozīcija ir neliela», uzskata D. Gašpuitis un norāda, ka būtiskāki šādi riski var izrādīties «Čehijai, Slovākijai, Horvātijai un Bulgārijai».

«Patlaban esam vistuvāk situācijai, ka Grieķija var izstāties no eirozonas, bet, manuprāt, šo valsti jau uzskatīt par zudušu eirozonai ir pāragri,» uzskata makroekonomikas eksperts un mudina ņemt vērā - ES institūciju līmenī vērojama nostāja, ka jādara viss iespējamais, lai Atēnas eirozonu neatstātu. Par to liecinot arī Eiropas Centrālās bankas 28. jūnija lēmums līdzšinējā līmenī saglabāt ārkārtas finansējumu Grieķijas banku sistēmai.

Jāpiebilst, ka jaunākie Ekonomikas ministrijas dati rāda, ka šā gada pirmajā pusgadā Latvijas eksports uz Grieķiju veidoja 0,2% no visa eksporta kopapjoma, bet Grieķijas preču imports - 0,06% no importa kopapjoma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?