Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Horoskopi

Kamēr priecājamies par meža mellenēm un avenēm, Salaspilī nogatavojas pundurbanāni. Nacionālā botāniskā dārza (NBD) oranžērijā briest 3-5 kg lieli banāniņu ķekari. Tādus izaudzēt var katrs, kam ir īpaši gaiša istaba un nedaudz pacietības. Pundurbanāna ķekari nogatavojas pakāpeniski - līdz pēdējā augļa nobriešanai var paiet vēl gandrīz mēnesis, ja ārā nebūs īpaši saulains, vasarīgs laiks.

Tikmēr apmeklētāji jau skatās uz tiem un priecājas, un NBD gandrīz vai jāierīko signalizācija - četri auglīši jau nočiepti. Tā nu gan darīt nevajag, kārdinātāju kociņu vēl gribēs redzēt daudzi, un tikai pavisam gatavi augļi ir ļoti saldi, garšīgi un ārkārtīgi smaržīgi - vismaz 10 reižu aromātiskāki par veikalu banāniem.

Ja būs gaisma, būs banāni

Mūžzaļais un daudzgadīgais banāns (Musa) nav koks, bet gan lakstaugs, kam vecās lapu makstis veido vairākus metrus garu neīsto stumbru. Tā dēļ radies neprecīzais auga nosaukums - banānkoks. Tagad daudzus metrus garas ir tikai banānu sugas, jo selekcijas ceļā ir izveidotas banānu šķirnes, kas nepārsniedz divu metru augstumu. Telpās izcili iederas, piemēram, nosmailotā banāna (M. acuminata) šķirne Cavendish, kas aug arī NBD. Teicamos gaismas apstākļos tas spēj uzziedēt un nogatavināt ēdamus augļus.

Banāns uzzied cetru piecu gadu vecumā. Pēc noziedēšanas un augļu ienākšanās dzinums iet bojā, bet no tā sakneņa izaug jauni banāni, kas atkal pēc četriem pieciem gadiem zied un ražo augļus. Banāns uzzied tad, kad zieds ir noformējies, Latvijā visbiežāk pavasarī, vasaras sākumā, bet tas var notikt arī citos mēnešos.

Banānus var izaudzēt no sēklām (www.ebay.com vairākas Musa acuminata sēklas no 4-5 eiro), bet šķirnes gudrāk pirkt, ja banāni pavairoti ar spraudeni. Arī NBD to dara, un 20-25 cm gari banāniņi meklējami Salaspilī ikmēneša gadatirgos.

Šad tad veikalā pirktajos banānaugļos var atrast sīkas, sīciņas sēkliņas. NBD Oranžērijas augu nodaļas vadītājai Zanei Purnei tās ir izdevies uzdiedzēt - arī tā var tikt pie banānauga.

Banāni jāaudzē siltās un ļoti siltās telpās ar saules gaismu visu gadu. Ja gaismas par maz, banāns aug, bet nekad nezied. Ziemā, kad gaismas trūkst, gaisa temperatūra nedrīkst būt zemāka par 16 gradiem pēc Celsija. Banānus stāda lielos un dziļos podos trūdvielām bagātā, irdenā, neitrālas reakcijas, ūdeni un gaisu caurlaidīgā augsnē. Katru gadu augus var nepārstādīt, bet augsnes virskārtu gan vajadzētu apmainīt pret jaunu. Uzmanīgi, netraumējot virsējās saknes, augsni noņem, tad uzber svaigu, jaunu.

Mēreni laista (nākamā laistīšanas reize ir tad, kad augsnes virskārta kārtīgi apžuvusi) un mēslo katru nedēļu ar kompleksajiem minerālmēsliem, reizi pa reizei tos pamainot ar organiskajiem (putnu, liellopu) mēsliem.

Lapām netraucējiet

Banānam apakšējās, vecākās lapas brūnē, dzeltē (tā ir banāna normāla parādība), un tās jānogriež, jo nav dekoratīvas - augam skaistas ir aptuveni 5-7 lapas neīstā stumbra galotnē. Kad nogatavojas augļi, banāns iet bojā - vecais dzinums atmirst, tikmēr no saknēm jau aug jauni. Banānus pavairo, jaunos atdalot no vecākauga. Jaunajam banānam nereti ir jau nelielas saknes. Banāns necieš caurvēju, nīkuļo sastāvējušā gaisā, nevēdinātā telpā. Augam visu gadu neatkarīgi no gadalaika jāsagādā svaiga gaisa padeve. Ziemā vēdinot augs jāsargā no aukstas gaisa plūsmas. Milzīgās lapu plātnes viegli plīst, ja pakļautas, piemēram, stipram vējam (vasarā augus ieteicams izvietot ārā, bet no vējiem aizsargātā vietā). Augiem jāatvēl plašas telpas, lai lapām nekas netraucētu.

Banāni labi pacieš telpas sauso gaisu, un tiem nemēdz būt kaitēkļu. Banāni neslimo, tiem nav puves, ja vien tiek ievēroti pareizie audzēšanas un kopšanas apstākļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kurus telpaugus vēl ēdīsim?

Telpās ar panākumiem audzē ražojošus citronus (Citrus limon), mandarīnus (Citrus reticulata), apelsīnus (Citrus sinensis) un citus citrusus, kuri pa lielākajai daļai ir šķirnes un dažādi hibrīdi, granātus (Punica granatum), papaijas (Papaya), psīdijas (Psidium), vīģes (Ficus carica), eriobotrijas (Eriobotrya japonica), cifomandras (Cyphomandra), monsteras (Monstera deliciosa), kuri pēc noziedēšanas ierieš ēdamus augļus un ogas ar eksotisku garšu.
Lai izaudzētu šos ēdamos, eksotiskos augus, vajadzīga silta un saulaina vieta. Bet katram augam ir sava taktika un stratēģija, kas jāzina saimniekam.
Citrusi jāaudzē substrātā ar skābu reakciju (pH).
Granātiem ziemā vajadzīga vēsa telpa.
Papaijām visu gadu jāaug temperatūrā virs 20oC.
Psīdijām vajadzīga vienmērīga 16-18oC temperatūra.
Vīģēm ziemā jāļauj nomest lapas.
Eriobotrijas ziemā jātur ap 10oC vēsā vietā.
Cifomandras pēc augļu noņemšanas jāapgriež uz pusi.
Monsterām nedrīkst apgriezt gaisa saknes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?