Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ielēkt pensijā ar smaidu un labu veselību

Pensionēšanās vecuma slieksni pārkāpis seniors var lepoties ar labu veselību, ja pastāv trīs priekšnosacījumi. Pirmkārt un galvenokārt, ja pensionārs par savu fizisko un garīgo veselību gādā kopš jaunības gadiem un rūpējas dzīves gaitā, otrkārt, ja paveicas ar darba vidi, kurā strādājošajiem nodrošināta laba pašsajūta, un, treškārt, ja nenomoka iedzimtas kaites.

Tā uzskata arodslimību ārste Ija Rudzīte (71), kura lieliski pazīst pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēku ieradumus un attieksmi pret veselību. Vitālā daktere uzsver, ka iedzimtību un gēnus neizmainīsi, arī darba vidi Latvijā pastāvošajā ekonomiskajā situācijā ne vienmēr iespējams izvēlēties, jo daudziem patlaban jāpriecājas, ka vispār ir darbs, bet sistemātiski rūpēties par savu veselību - to nu gan katrs cilvēks var.

«Senioram, kam piemīt pozitīva pasaules uztvere un kurš savā dzīvesveidā sabalansē kustības un sēdēšanu krēslā, paveras daudz plašākas iespējas aiziet pensijā veselam nekā mūžīgajam vaimanātājam, kura ikdienā dominē viena no divām galējībām - mazkustīgs dzīvesveids vai neadekvāti smaga fiziskā slodze,» secinājusi pieredzējusī arodslimību ārste.

Atpūties citādi nekā strādā

Zelta likums, kas jāievēro, lai pensijā aizietu vesels, ir «atpūties citādi, nekā strādā». Daudziem pirmspensijas vecuma cilvēkiem darba dienas paiet, sēžot pie galda un strādājot ar datoru, tāpēc ļoti svarīgi brīvajā laikā kustēties un sportot. «Apgalvojums, ka veselība ir kustībā, neapšaubāmi atbilst patiesībai. Tāpēc jāatrod hobijs, kas nebūtu saistīts ar zvilnēšanu uz dīvāna,» iesaka I. Rudzīte un piebilst, ka nederēs ne televīzijas seriālu skatīšanās, ne interneta lietošana, ne rokdarbi, bet noderīga būs peldēšana, nūjošana, vingrošana, braukšana ar velosipēdu vai arī kāda cita sportiskā aktivitāte. Galvenais, lai izvēlētais hobijs sagādātu prieku, jo pozitīvas emocijas veselības saglabāšanai ir tikpat svarīgas kā līdzsvarots dzīves stils.

Savukārt strādājošajiem, kuri veic smagu fizisko darbu vai arī darbā ilgas stundas stāv kājās, ieteicams izvēlēties hobijus, kas ļautu atpūsties mierīgi. «Cilvēks, kas strādā būvniecībā, vakarus var pavadīt krēslā pie televizora, bet biroja darbinieks labāk lai rosās dārzā,» saka arodslimību ārste.

Ļoti svarīgi, lai darba vide būtu strādājošo veselībai draudzīga, un veselību apdraudošos faktorus jācenšas likvidēt vai samazināt, saka darba aizsardzības speciāliste Benita Harjo (59). Viņa uzskata, ka darba aizsardzību reglamentējošā likumdošana Latvijā ir pietiekami augstā līmenī, diemžēl par darba vidi atbildīgie cilvēki, kā arī paši strādājošie ne vienmēr visus drošības nosacījumus ievēro. Benita Harjo novērojusi, ka daudzos ražojošajos uzņēmumos problēma ir lielais troksnis. «Strādājošajiem aizsargaustiņas izdalītas, bet pati redzēju, ka darbinieki tās neliek. Tieši pirmspensijas vecuma cilvēki visbiežāk grēko ar neapdomīgu attieksmi pret savu veselību, gados jaunākie ir prātīgāki,» saka B. Harjo un aicina ikvienam par sevi rūpēties.

Ar pieredzi pret stresu

Lai vēlīnā brieduma gados būtu laba pašsajūta, svarīgi neļauties stresa postošajai ietekmei, atzīst gan arodslimību ārste, gan darba aizsardzības speciāliste, uzsverot, ka prasme veselīgi atbrīvoties no stresa liecina par iekšējo inteliģenci un personības erudīciju. To daudzi cilvēki apgūst jau agrīnā brieduma gados, un, kā norāda enerģiskā Rudzītes kundze, ieguvums novecojot ir dzīves pieredze, no kuras gudri cilvēki prot mācīties - arī neļauties stresam vai gudri atbrīvoties no tā.

XXI gadsimtam raksturīgs, ka darba vide ļoti strauji mainās, tāpēc strādājošajam jebkurā jomā un visdažādākajos korporatīvās hierarhijas līmeņos - gan liela uzņēmuma vadītājam, gan laukstrādniekam - jābūt gatavam, ka jaunas profesionālās iemaņas jāapgūst visu darba mūžu, arī pirmspensijas vecumā. To ieteicams uztvert kā iespēju pilnveidot savu personību, nevis kā stresu izraisošu draudu, jo tāds nu šis laikmets ir un neko nevar darīt. Vīrieši par stresa cēloni darbā biežāk atzīst ļoti lielu saspringtos termiņos paveicamā darba apjomu, bet sievietes - mikroklimatu darba kolektīvā, sarunās ar pacientiem konstatējusi I. Rudzīte. «Lietišķajās attiecībās cilvēki jāspēj pieņemt tādi, kādi viņi ir. Vislielākā kļūda būtu domāt, ka mēs varam vai drīkstam citu cilvēku pārveidot. Protams, no hroniski nervoziem vai agresīviem cilvēkiem savas veselības un miera labad vajag pēc iespējas distancēties,» iesaka ārste.

Vislabākais līdzeklis ikdienas stresa noņemšanai ir fiziskās aktivitātes. «Ja gadījies pārdzīvot smagu emocionālo traumu, piemēram, tuvinieka zaudējumu vai šķiršanos, vajag meklēt palīdzību pie psihologa, bet ar ikdienas stresu var tikt galā saviem spēkiem, dodoties pastaigās gar jūru, pa parku, braucot ar velosipēdu, vingrojot, no rītiem skrienot,» saka Ija Rudzīte un piebilst, ka nekādā gadījumā nevajadzētu censties stresu mazināt smēķējot vai ēdot saldumus, jo pēdējā laikā tieši smēķēšanas un liekā svara radītas veselības problēmas cilvēkiem vecumā pēc 60 sastopamas ļoti bieži. Mediķi iesaka arī ņemt vērā, ka vēlme stresu mazināt, iedzerot alkoholu, var novest pie alkohola atkarības un vispārējas fiziskās un garīgās veselības pasliktināšanās.

Pensijas gadi jāizbauda

Lai arī daudzi seniori finansiālu vai profesionālu iemeslu dēļ grib strādāt pēc pensionēšanās vecuma sasniegšanas, raugoties no veselības saglabāšanas viedokļa, tas nebūtu ieteicams. «Vajag sevi cienīt! Vajag ļaut sev vecumdienās atpūsties! Nesen sastapos ar skumju gadījumu, kad sieviete, kura strādāja valsts iestādē, bija izcila informācijas tehnoloģiju speciāliste, ignorēja arodārsta brīdinājumu, ka viņai, ņemot vērā paaugstināto asinsspiedienu, jāvēršas pie ģimenes ārsta, jālieto medikamenti, jāatpūšas ... Un diemžēl pāragri nomira. Ja šī paciente būtu ievērojusi arodārsta sacīto, viņas dzīve, visticamāk, nebūtu aprāvusies,» stāsta Ija Rudzīte un piebilst, ka daudzas veselības problēmas var mazināt, lietojot medikamentus un apzinoties nepieciešamību doties pensijā, kad pensionēšanās vecums sasniegts. «Mēs priecājamies, Rīgā sastopot dzīvespriecīgus, gaišās drēbēs tērptus ārzemju pensionārus. Viņi ar prieku strādājuši un ar gandarījumu bauda dzīvi pensijā. Uz to mums Latvijā būtu jātiecas,» aicina arodārste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Acu veselībai
Strādājot pie datora, vajag regulāri atpūtināt acis, paskatoties tuvumā, tālumā un atkal tuvumā.
Darba vietai jābūt iekārtotai tā, lai nerastos sasprindzinājums kaklā un roku muskuļos

Lai dzīvotu bez muguras sāpēm
Ieteicams nodarboties ar sporta veidiem, kas ļauj izkustināt dažādas muskuļu grupas, piemēram, ar peldēšanu, nūjošanu, slēpošanu
Regulāri jāvingro, iepriekš konsultējoties ar speciālistu par vingrojumu programmu
Pēkšņu muguras sāpju gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta

Bez nosaukuma

jābūt līdzsvarotam, pārdomātam dzīves režīmam

fiziski strādājošajiem mājās mierīgi jāatpūšas

tiem, kuriem darba diena pieiet, sēžot pie galda, brīvajā laikā jāsporto

strādājot pie datora, ik pēc stundas ieteicamas 5-10 minūšu ilgas pauzes

veicot smagu fizisku darbu, arī svarīga regulāra atpūta
ja uzbrūk stress, tas jākliedē ar pastaigām un sportu

ļoti ieteicamas ir masāžas

jāatceras, ka stresa noņemšanai noteikti nedrīkst lietot alkoholu

jāēd veselīgs, sabalansēts uzturs - daudz augļu un dārzeņu, maz saldumu

vēlams nesmēķēt

nos, noteikti jāvēršas pie ārsta, precīzi jāievēro mediķu ieteikumi un jālieto rekomendētie medikamenti
Iesaka arodslimību ārste Ija Rudzīte

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?