Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ir pret mediju apvienošanu

Nesen intervējām Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītāju Aināru Dimantu. Jāsecina, ka jau tuvākajā laikā padome nāks uz Saeimu, vispirms, protams, uz jūsu komisiju, aicinot, kā tagad moderni teikt, veikt politisku izšķiršanos par labu vienota sabiedriskā medija izveidei.

Es šoreiz mēģināšu runāt tieši (smejas). Es tomēr šo ideju par vienota sabiedriskā medija izveidi vērtēju kā politiski motivētu - ka ir kāds politisks spēks, kurš vēlas LTV un LR pabāzt zem viena jumta un diktēt noteikumus. Ļoti vienkārši: skatāmies, kas ir tie cilvēki, kuri publiskajā telpā šo ideju tik kaismīgi aizstāv?

Visādi.

Labi, labi. Un tomēr tur ir ļaudis, kas saistīti ar mūsu politiskajiem partneriem...

Visur esošie sorosīti, vai?

Es tādu vārdu publiskajā telpā nelietoju. Lai kā arī būtu, šis fons raisa aizdomas. Un tad es uz šo ideju skatos no praktiskās puses - ko apvienošana dos? Kas tiek iegūts? Man šķiet, ka LTV labi strādā - pats skatos, ir labi raidījumi. Un man patīk arī Latvijas Radio. Jautājums: vai, saliekot kopā divus labi strādājošus medijus, mēs iegūsim vēl labāku, tādu supermediju?

Pag, padome uzsver, ka būs ekonomiskais ieguvums, jo atkritīs izdevumi kaut vai divām pārvaldes struktūrām.

Bet es domāju tā: labs produkts lēti nemaksā. Ja ir divi labi produkti, tad es esmu gatavs atbalstīt naudas došanu abiem. Un vai tiek ņemts vērā, ka apvienošanos nevēlas paši kolektīvi? Radio gadījumā pilnīgi noteikti, LTV, kā latvieši saka, fifty - fifty [puse uz pusi]. Turklāt - ja nu runājam par ekonomisko pusi - vēl ir jautājums par to, cik apvienošana izmaksās. Un tad ļaudis nāk uz mūsu komisiju, ciparus min dažādus, bet, protams, neaizmirst piesaukt ģeopolitisko situāciju... Vai esat ievērojis, ka šis vārdu savienojums nu tiek lietots vienmēr un visur? Ja kāds kaut ko grib darīt - jo tāda ir «ģeopolitiskā situācija». Ja negrib - arī «ģeopolitiskā situācija».

Īsi sakot, jūs pats un ZZS pret vienotā sabiedriskā medija ideju esat skeptiski?

Kāpēc skeptiski? Mēs esam tieši «pret». Un es to esmu arī komisijā pateicis. Piemēram, kad uzklausījām jauno Latvijas Radio šefu. Un es arī teicu: ja idejas bīdītāji domā, ka jaunais šefs līdzēs idejai īstenoties, jūs rūgti maldāties - gala lēmumu tik un tā pieņemsim mēs, politiķi. Un mūsu, zaļo zemnieku, balsis jūs nedabūsiet. Sekoja tāds iznīcinošs skatiens manā virzienā - «tad vēsture to atcerēsies!» - es nesaukšu vārdus...

Izklausās pēc Dimanta.

Bet tikpat labi var teikt, ka vēsture varbūt ar labu vārdu atcerēsies, ka ir saglabāti divi labi mediji?

Šie atšķirīgie viedokļi neradīs jaunus kašķus koalīcijā?

Nē, protams.

Ja apvienošanās nenotiek, tik un tā paliek jautājums - kā tiek veidots t. s. sabiedriskais pasūtījums, ar kādiem rādītājiem mēra šī pasūtījuma īstenošanas veiksmīgumu?

Ziniet, es šajā komisijā strādāju jau kopš 2002. gada, un, cik sevi atceros, uz komisiju arvien ir nākuši dažādi mediji un kašķējušies. Bet - es tomēr palieku pie tā, ka nevar tā nošķirt sabiedrisko un komercmedijus. To skaitā arī dalot sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai paredzētos līdzekļus.

Bet vai jūs saprotat, kādam ir jābūt šī pasūtījuma mērķim?

Atbilstoši, hmm, ģeopolitiskajai situācijai... Labi, tātad mērķis ir tādu programmu, disputu, ziņu utt. veidošana, kas veicinātu Latvijas cilvēku patriotismu un līdzētu stāties pretī naidīgai propagandai.

Nelaime tā, ka kas nu kuram veicina patriotismu. Man ir aizdomas, ka jums, piemēram, patīk šlāgeraptaujas, citam - Alvis Hermanis. Kāds grib dievkalpojumu translāciju, cits dusmojas par tādu.

Nu, es mēģinu nodalīt Augustu - mediju lietotāju no Augusta - politiķa, kuram būtu jāpaceļas pāri pirmā Augusta seklajām interesēm (smejas).

Tad jūs sadalīsiet: šlāgeriem tik procentu, Hermanim - tik?

Man šķiet, ka politiķiem to nevajadzētu uzticēt, jo tas nebūs objektīvi. Tas jāizdara ekspertu saimei. Lai būtu Augustam tīkamais Guntis Skrastiņš vai Rīgas Dinamo spēles, bet ne tikai.

Daudz tiek runāts par nepieciešamību veidot alternatīvu Kremļa propagandai. Idejas dažādas - sākot ar baltiešiem kopīgu TV kanālu krievu valodā, beidzot ar lokālo sabiedrisku mediju krievu redakciju stiprināšanu. Kā jums liekas?

Redzat, politika sākas uz ielas...

Ārkārtīgi oriģināla atziņa.

Vai tad ne? Politika sākas ar to, kā mēs viens pret otru ikdienā izturamies. Esmu gana runājis ar tādiem jauniem latviešu cilvēkiem, kuri ir ārpus partijām, un viņi ir teikuši tā: galvenais, lai tā politika ir mierīga, nevajag tādus sižetus, kas speciāli aizvaino cittautiešus...

Vai tad tādi ir?

Es jau nesaku, ka ir. Minēšu labu piemēru: kad Igaunijas sabiedriskā televīzija parādīja sižetu par militāro parādi Narvā...

Tikpat labi var pateikt, ka ar parādi igauņi gribēja iebaidīt savus cittautiešus.

Nu, nē - tas, ka parādīja vietējos cilvēkus, kuri, ar akcentu, protams, tomēr kaut ko labu saka par Igaunijas valsti, tas bija forši. Īsi sakot, protams, vajag domāt par to, lai raidījumu krievu valodā būtu vairāk, lai tie būtu kvalitatīvāki, tomēr šaubos par nepieciešamību mēģināt kaut ko mākslīgi «uzpumpēt». Nu, nebūs tā, ka krievi automātiski pārtrauks skatīties PBK un nu visi skatīsies LTV7.

Te gan jautājums, vai palielināt apraidi krievu valodā ir stratēģiski pareizi, vai tas nekavēs valsts valodas apgūšanu?

Nevajag jau izklāties kā tepiķim. Tomēr jūs taču nenoliegsiet, ka labākā pretestība Kremļa propagandai ir vienkārši rādīt, ka Latvijā ir arī labas lietas, ka krievi te var normāli dzīvot?

Ko jūs domājat par jauno mediju politikas nodaļu Kultūras ministrijas (KM) paspārnē?

Tā ir Nacionālās apvienības izlolota ideja.

Nu, nu. Es varu iedomāties, ko, piemēram, Imants Parādnieks domā par mediju jauno kūrētāju Robertu Putni...

Jā, tas ir jocīgi. Tomēr tā taču ir, ka KM jau krietnu laiku ir nacionāļu pārziņā. Jebkurā gadījumā, ja zemteksts atkal ir kaut kāda politiska ietekme uz medijiem, tad tas ir bezcerīgi. Mūsu žurnālisti ir tik pašapzinīgi, ka viņi taču to Putni...

Smalki. Un ar NEPLP arī jums nepatīk?

Kad Saeima apstiprināja šo padomi, es nebalsoju. ZZS tolaik bija opozīcijā, bet es taču redzēju, kā tie kandidāti, kas patiešām bija apolitiski, tika... aizstumti prom. Bet es vienmēr esmu akceptējis to, ka jāstrādā ir ar to, kas ir. Līdz ar to es nekad neesmu bijis tik radikāls savā attieksmē pret padomi kā, piemēram, kolēģis Artuss Kaimiņš. Tomēr man jāsaka, ka arī citi, mazāk emocionāli mūsu komisijas deputāti pret šo padomi izturas vēsi, skeptiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?