Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jāmāk vienmēr nokrist «uz četrām»

«Visizplatītākā kļūda ir par apgūstamās profesijas izvēli sākt domāt tikai skolas pēdējā klasē,» saka Nora Kalēja, Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vecākā eksperte. Lai saprastu, ko un kur tālāk mācīties, jāsāk ar sevis izzināšanu - raksturs, intereses, spējas utt. «Jāiegūst izpratne par sevi, bet tas nav paveicams vienā dienā, vienā mēnesī, vienā karjeras testā un arī, iespējams, ne vienatnē - varbūt vajadzīga palīdzība no vecākiem, draugiem, skolotājiem, karjeras konsultanta,» N. Kalēja norāda.

Karjeras izvēlē jaunietim ārējā pasaule (darba tirgus, izglītības iespējas un vajadzības utt.) jāizsijā caur savu iekšējo pasauli (kas ir svarīgi jaunietim pašam). Šajā procesā ļoti palīdz pastrādāšana vasarā, prakse jebkādā darbā, jo tad arī rodas viela pārdomām, no kā secini, kas tev varētu patikt un kas nepatīk. «Ja neko nezini, neko neesi pieredzējis, tad nav arī nekā, ko pārdomāt un analizēt,» N. Kalēja saka.

Nākamais solis jau ir dažādu profesiju un to ikdienas padziļināta izpēte, kas arī nav paveicama īsā laika posmā. «Otrs variants - skatīties uz izglītības iespējām: kas no tā, ko varu atļauties un kas ir pieejams, atbilst manām interesēm,» VIAA eksperte teic.

Viņa norāda, ka pirms lēmuma pieņemšanas jaunietim jādomā arī par darba iespējām, to, kur ar iegūtajām prasmēm pēc tam varēs strādāt. Tomēr vadīties tikai pēc darba tirgus prognozēm un izvēlēties darīt to, kas ir pieprasīts un labi apmaksāts, taču pašam nepatīk - ilgi tā izvilkt nevarēs. «Nauda kā motivators darbojas īsu brīdi, un agri vai vēlu tevi izkonkurēs kāds, kas šo darbu ne vien prot, bet kam tas arī patīk,» teic N. Kalēja un piebilst - darba tirgus prognozes runā par lietām, kā valstij trūkst, taču tas neizslēdz, ka ir profesijas, kur pieprasījums ir ne tik daudzskaitlīgs. Prognozes arī var būt ļoti situatīvas un strauji mainīties, tāpēc jaunietim jāpadomā, ko viņš varēs darīt, ja situācija pamainīsies un viņa profesija piepeši vairs nebūs starp pieprasītākajām. «Svarīgākais ir attīstīt sevī uzņēmību tādā nozīmē kā spēju iet, meklēt, darīt, cīnīties, meklēt variantus. Visu mūžu vienā darbā nenostrādāsi, arī profesijas pašas attīstās, tajā nemitīgi ienāk kas jauns, mainās viss darba tirgus. Tāpēc vajadzība mācēt «nokrist uz visām četrām» ir ļoti liela. Jāspēj būt mobilam un fleksiblam,» skaidro eksperte.

Savukārt pirms mācību iestādes izvēles N. Kalējas kolēģe, VIAA Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vecākā speciāliste Indra Garā iesaka noteikti paviesoties skolā atvērto durvju dienās, apskatīties, kāda tā un tās pasniedzēji izskatās klātienē - tas par kaut ko liecina. Tāpat atvērto durvju dienas ir laba iespēja ne vien ļauties skolas sagatavotajai izklaides programmai, bet pašam uzdot būtiskus jautājumus: vai prakses vietas skolā tiek nodrošinātas vai jāmeklē pašam? Cik daudzi no skolas beidzējiem atrod darbu specialitātē? «Ja noskatītajā skolā nav konkursa vai ja tev nevar atbildēt uz šāda rakstura jautājumiem, sava izvēle vēlreiz nopietni jāpārdomā,» saka I. Garā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vērtīgi palīgi

www.profesijupilseta.lv un www.prakse.lv - iespēja izpētīt dažādu profesionāļu ikdienu, pienākumus, darba apstākļus u. tml.;

www.niid.lv - Nacionālā izglītības iespēju datubāze;

izstāde Skola 2014, kas šogad notiek Ķīpsalas izstāžu hallē no 28. februāra līdz 2. martam;

karjeras testi un karjeras konsultants;

Ēnu diena, ekskursijas uzņēmumos, sarunas ar dažādiem speciālistiem;

praktiskā pieredze dažādos (kaut arī nelielos) darbos;

atvērto durvju dienas augstskolās un profesionālās izglītības iestādēs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?