Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Jebkuru reformu sagaida pretestība

Ja vērtējam Jura Bārzdiņa veikumu, kas tavā skatījumā bijis labs, kas - teiksim tā, darāms citādi?

Kopumā reformu process, lai cik sāpīgs, ir virzījies pareizā virzienā, jo neapšaubāmi ambulatorā aprūpe ir lētāka un derīgāka nekā gulēšana slimnīcā, kur pakalpojuma izmaksas summējas ar savā ziņā viesnīcas izdevumiem. Domāju, ka pareizs virziens ir arī lētāko zāļu došana, ja runājam par kompensējamajiem medikamentiem. Paklupšana, manuprāt, bija tad, kad vienlaikus ar papildu finansējuma piešķiršanu šovasar bija runa par neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) ņemšanu nost slimnīcām. Tas sabiedrībā izsauca asu, bet pamatoti asu reakciju. Piemēram, bija paredzēts Kuldīgai atņemt NMP finansējumu 57 tūkstošu latu apmērā - tur nebija nekādas loģikas.

Valsts kompensēto medikamentu sistēmas reforma gan izraisījusi asu ārstu un ģimenes ārstu pretreakciju - viņi saka, ka, uzliekot ārstam par pienākumu nozīmēt tieši lētāko no konkrētai kaitei domātajiem medikamentiem, tā esot gan neuzticēšanās ārstiem, gan var pasliktināt pacientu veselību.

Virziens tik un tā ir pareizs. Protams, mums ir jāpiedāvā pacientam iespēja izvēlēties, ko viņš grib un ko viņš var nopirkt. Proti, viena situācija ir tā, ka valsts kompensē kādu lētāku medikamentu, kas, jā, ir vecākas paaudzes. Ja jūs gribat jaunāku vai ja jums ir bažas par šī lētākā varianta iespējamām blaknēm, jums ir tiesības tādu saņemt, bet tad jums ir jāpiemaksā. Nevar būt tā, ka es aizieju uz aptieku, bet man saka, ka, atvainojiet, tā lētākā varianta mums nav. Valsts interese ir, lai tas cilvēks ir vesels un lai viņš pie medikamenta tiek - pat ja tas ir vecākas paaudzes. Toties lētāks.

Ja spriež pēc masu mediju atspoguļojuma, teju vai vislielākās kaislības ir ap NMP.

NMP lielākā problēma ir tā, ka daļa no tās nemaz nav NMP. Ļoti bieži ir tā, ka laikā, kad vajadzētu strādāt ambulatorajai aprūpei, tā dažādu iemeslu dēļ nav pieejama. Un kas atliek pacientam, kurš nespēj izvērtēt savu veselības stāvokli? Viņš sauc ātro palīdzību! Attiecīgi vajadzētu vienoties ar NMP un ārstiem, ģimenes ārstiem, par zināmu pārdali tā paša finansējuma ietvaros. Lai ambulatorā palīdzība būtu pieejama pilnu darba dienu un, ja man stipri sāp galva, man nav jāsauc «ātrie» - es varu aiziet pie māsiņas, kura izmērīs asinsspiedienu un pakonsultēs. Ar to «ātro» saukšanu jau ir vēl viena problēma... Kurzemē izsaukuma vidējais attālums ir 45 kilometri. Tad nu mani ar augsto asinsspiedienu aizrauj uz slimnīcu, bet pēc tam ir problēmas ar tikšanu mājās.

Nu jā - ir jau dīvaini, ka ātrajiem jātērē laiks un resursi, lai brauku pie viena, atvainojos, sajēgu pārdzēruša tipāža...

Te gan es nepiekrītu - arī alkoholiķis ir pacients, arī viņš ir pacients. Cita lieta, ka, ja NMP izsaukums ir nepamatots tāda nozīmē, ka runa ir par hroniskas slimības saasinājumu, tad šīs NMP izsaukuma izmaksas varētu paņemt nost ģimenes ārstam, kura pienākums (un valsts par to maksā) ir sekot pacienta hroniskajām kaitēm.

Ja runājam par ģimenes ārstiem - Bārzdiņš ieviesa kritēriju sistēmu, kurus pildot viņi varētu saņemt vairāk. Tomēr lielu sajūsmu šī ideja ģimenes ārstos neizraisīja.

Jebkura reforma sastopas ar pretestību. Man šķiet, ka te jāsavieno nost un klāt likšana. Ja valsts ņem nost manis pieminētā nepamatota NMP izsaukuma gadījumā, kad NMP piesedz ārsta neizdarīto, tad vajadzētu būt arī tā, ka valsts pieliek klāt 100-200 latu ģimenes ārstam, kurš, piemēram, savlaicīgi konstatējis viņa praksē reģistrētajam pacientam kādu onkoloģisku saslimšanu 1.-2. pakāpē. Jo skaidrs, ka pacients ar šādu saslimšanu 3.-4. pakāpē valstij izmaksās daudz vairāk. Jābūt šādai motivējošai sistēmai. Kas attiecas uz kvalitātes kritēriju sistēmu, ko pieminēji, man liekas, ka šo kritēriju varētu būt mazāk - trīs līdz pieci, toties tie ģimenes ārstiem būtu obligāti. Jo, ja kritēriju sistēma ir brīvprātīga, tad tā dīvaini sanāk - ārsts var izvēlēties, cik labi strādāt...

Kvēlas diskusijas savulaik izraisīja tavs ierosinājums valsts sniegto pakalpojumu sasaistīt ar to, vai cilvēks maksā nodokļus.

Es joprojām šo ideju aizstāvu un esmu izstrādājusi līdz likumprojektu līmenim. Nu nav taisnīgi, ka vienu un to pašu pakalpojumu saņem cilvēks, kurš nodokļus maksā, un tas, kurš nemaksā. Ir cilvēku grupas, uz kurām izmaiņas neattiektos - bērni un pensionāri, kuri, kā saka, savu jau samaksājuši. Es runāju par cilvēkiem darba spējīgā vecumā. Arī šajā grupā ir izņēmumi - studenti, invalīdi, mammas bērna kopšanas atvaļinājumā, bezdarbnieki. Valstij ir informatīvās sistēmas, lai saprastu, vai runa ir par cilvēku, kurš nodokļus nav maksājis attaisnoti vai tomēr neattaisnoti. Un, ja neattaisnoti, tad šis cilvēks neatliekamo medicīnisko palīdzību, protams, saņems, tas ir garantētais minimums, bet, ja viņš gribēs iet pie ģimenes ārsta, tad tas viņam maksās nevis latu, bet, teiksim, desmit latu. Un diena slimnīcā viņam izmaksās nevis deviņus, bet trīsdesmit deviņus latus. Utt. Rezultātā sistēma kļūst taisnīgāka, un vienlaikus tajā parādās papildu nauda, ar kuru var uzlabot pakalpojumu pacientiem, kuri nodokļus maksā.

Pretarguments būs tāds, ka tādas reformas rezultātā šie nemaksātāji vienkārši pie ārsta neies un savas kaites ielaidīs. Vienā no Balkānu valstīm šāds modelis ir pamēģināts, un viņi iedzīvojušies atkal uzliesmojušā tuberkulozē...

Tajā pašā laikā šāds modelis jau krietnu laiku darbojas tepat Igaunijā, kur cilvēki attiecīgi ir motivētāki maksāt nodokļus un ēnu ekonomikas īpatsvars ir daudz mazāks nekā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?