Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kenets Slavenskis. Dž. D. Selindžers. Dzīve

Romāna fragmenti

Mežonīgu viļņu mētāti, viņi bija ieslēgti tā šaurības krātiņā. Viņus ielencošie milzu karakuģi laida darbā ieročus, kas iededza liesmās rīta debesis un ar graujošiem sprādzieniem aprija gaisā esošo skābekli.

Vīriem to gausi rāpojošajā transportierī bija redzams, kā artilērijas šāviņi ietriecas krasta smiltīs un uzsviež pret debesīm gruvešu strūklakas. Kājnieku transportieri nometa ātrumu, un, signalizējot uzbrukuma sākumu, tika izveidots dūmu aizsegs. Daži no kājniekiem čukstēja lūgšanas. Bija arī tādi, kas raudāja. Bet vairums bija klusi. Pēkšņi viņu bruņumašīnas izsēšanās platforma ar troksni izgruva līča ūdenī, un viņi jau brida tajā, lai sāktu ceļu uz krastu.

Selindžeram 4. pretizlūkošanas korpusa atsevišķās daļas sastāvā bija jāizsēžas Jutas liedagā pirmajā forsēšanas vilnī pusseptiņos no rīta, bet kāds no aculieciniekiem ir ziņojis, ka viņš izkāpis krastā otrajā desanta metienā ap desmit minūtēm vēlāk. Brīdis bija izvēlēts veiksmīgi. Lamanša straumes bija pārcēlušas karaspēka izsēšanās vietu 2000 jardu uz dienvidiem no tās, kas bija noteikta plānā, tā ļaujot Selindžeram izvairīties no visblīvāk koncentrētajiem vācu aizsardzības spēkiem. Šajā krasta strēles daļā bija arī vismazāk mīnu, un atrastās inženieri strauji neitralizēja. Stundu pēc izsēšanās Normandijas piekrastē Selindžers pa vāciešu vāji apsargātu uzbērumu jau virzījās zemes iekšienē, turoties uz rietumiem, kur viņa vienību gaidīja pievienošanās 12. kājnieku pulkam.

Divpadsmitajam pulkam bija paveicies mazāk. Kaut izsēdies krastā piecas stundas vēlāk, tas bija sadūries ar šķēršļiem, kādi nesagaidīja Selindžeru. Uzreiz aiz pludmales joslas divu jūdžu platumā vācieši bija stratēģiski pārpurvojuši zemi un koncentrējuši uguni uz vienīgo atvērto ceļa uzbērumu. 12. pulks bija spiests atteikties no tā izmantošanas un, pastāvīgas ienaidnieka uguns apdraudēts, līdz viduklim brist cauri purva rāvai. Šai purvā daudzviet zeme pēkšņi ieduga zem kareivju kājām, un tos aprija rāva. Applūdinātā purva šķērsošana 12. pulkam bija prasījusi trīs stundas, un tā kaujiniekus atmiņas par tur pieredzēto turpināja vajāt līdz mūža pēdējai dienai. Līdz vakaram vienība bija pavirzījusies jau turpat piecas jūdzes dziļāk okupētajā teritorijā, kad tika apturēta Bozeviloplēnā. Tur tā sastapās ar šodien jau drūmu slavu ieguvušo normāņu krūmāju - vietējās ainavas iezīmi, kas nebija ņemta vērā kaujinieku apmācībā. Šis franču bocage bija neuzveicams un noslēpa vienības skatam ciematā izvietotos vāciešus. Nesākdami cīņu ar neredzamu ienaidnieku, vīri nolēma ierakties krūmāja tuvumā. Tam tika atdota gara, miegam nolaupīta nakts, kurai ilgstot tie neuzdrīkstējās šaut un baidījās smēķēt vai sarunāties. 12. pulka kaujiniekiem «visgarākā diena» aizvien vēl nebija beigusies.

(Turpinājums 6. novembra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Amerikāņu rakstnieks Dž. D. Selindžers izvairījās no žurnālistiem, sargājot gan savu privāto, gan radošo pasauli. Slavenskis ir radījis stāstu par Selindžera ceļu no neatzīta autora cauri kara ellei, kas tiešā veidā radīja pasaules pielūgto rakstnieku, cauri Uz kraujas rudzu laukā panākumiem, līdz atkal apstājas pie… nesaprasta. No angļu valodas tulkojusi Aija Uzulēna. Dienas grāmata, 2013

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?