Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ķermenis labirintā

Izrādes sākumā jūs esat viens pats slēgtu durvju priekšā. Nerunīga meitene paņem atslēgu no stenda, kādos viesnīcās mēdz glabāt klientu numuru atslēgas, paver durvis un pa garu gaiteni aizved jūs uz nelielu - divi reiz divi metri - istabiņu. Aizver durvis aiz jums. Aizslēdz. Televizors, gulta un logs ar aizvērtām žalūzijām, trīs durvis. Jūs esat noķerts, un vaļā jūs nelaidīs.

Šādā sprostā, līdzīgi kā Šveices grupas mikeska:plus:blendwerk izrādē Rasjomons. Patiesība atrodas aiz nākamajām durvīm, jūs gribētu redzēt liela daļa laikmetīgo izrāžu. Teātris pagājušā gadsimta laikā ļoti mainījies - arī tāpēc, ka mainījušies skatītāji. Fakts, ka aizvien lielāka daļa cilvēku pasauli uztver fragmentēti un nespēj ilgstoši koncentrēt uzmanību, liek teātriem pārdomāt, kā uzrunāt skatītāju. Tas skatītājam dod līdz galam neapjaustu varu pār izrādi.

Viens no veidiem, kā teātris ieintriģē skatītāju, ir ekstrēma pietuvinājuma piedāvāšana. Pieredze ir ļoti personiska un ļoti ķermeniska. Viss, kas notiek izrādē, notiek ar jūsu ķermeni vai tiešā tā klātbūtnē. Pagājušajā sezonā britu grupa uzveda Romeo un Džuljetu sociālajā tīklā Twitter, ļaujot jums dot padomus tēliem.

Eiropā bijuši vairāki teātra projekti, kuros skatītāji balso, piemēram, Vācijā «šovā» nācās izlemt, kurš no nelegālajiem imigrantiem iegūs uzturēšanās atļauju, kuri tiks izraidīti. Vai kaimiņos igauņu trupas No 99 PR projekts Vienotā Igaunija, kura beigās skatītāji nobalsoja par jaunas neonacistiski virzītas partijas dibināšanu. «Vai jūs spēsiet nofotografēt smaidošus aktierus, kas ņirgājas par kailu kolēģi, ja jūs palūgs?» jautāja Arpads Šillings pāris mēnešu pēc Abū Graibas skandāla. Galu galā - kāda sajūta, ja jūs fiziski izliek aiz durvīm tumsā nepazīstamā vietā, kā to ar skatītājiem Kaijas iestudējumā Viļņā atļaujas izdarīt somu režisors Kristians Smedss.

Pieeja, protams, nav jauna. Ar skatītāju iesaistīšanu izrādēs eiropieši nodarbojas izsenis, liela daļa šodienas eksperimentu atsauc atmiņā klasiskā modernisma avangarda prakses. Futūristi pārdeva trīs biļetes uz vienu vietu, izsūtīja ielūgumus uz trakonamiem, notriepa krēslus skatītāju zālē ar līmi. Šodien teātris kļūst introvertāks. Nojaucot robežu starp dzīvi un mākslu, tas pārsteidz skatītāju nesagatavotu, liek tikt galā ar neērtām situācijām, uzdot nepatīkamus ētiskas dabas jautājumus.

Kad Teita galerijā pirms dažiem gadiem izstādīja pie elektrības pieslēgtos mikseros kā akvārijos peldošas zelta zivtiņas, izaicinot nospiest pogu un dzīvo būtni samalt, skatītāji bija šokā. Kaut izstāde/izrāde uzdeva būtisku personisku jautājumu - vai jums liekas pieņemami, ka tik vienkārši drīkst nogalināt? Vai austrāliešu kiberteātra mēģinājumi, aprīkojot aktiera ķermeni ar sensoriem, kas izdala elektrisko strāvu, un ļaujot skatītājam tiešsaistē internetā kontrolēt dzīva cilvēka kustības. Jautājums, ko teātris uzdod nemitīgi, - kur ir robeža starp izlikšanos un dzīvi? Kas ir un kas nav ētiski? Skatītājam savukārt ir unikāla iespēja spēlēt pretī, pārbaudot gan savas, gan teātra robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?