Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ko mēs ēdam

Lielu vai bieži pat lielāko budžeta daļu diemžēl esam spiesti tērēt vēderprieku apmierināšanai. Regulāri veikala apmeklējumi, ēšana darbā, maksa par bērnu ēdināšanu skolās un bērnudārzos... Ja tēriņi netiek racionāli plānoti un tiek pirkts viss, kas tevi uzrunā, summa var izrādīties visai ievērojama.

_Diena_ sāk pētījumu sēriju, cik naudas nedēļā ēšanai atvēl «vidusmēra» ģimene - tētis, mamma un divi bērni. Izvēlējāmies ģimenes, kur abiem vecākiem ir darbs. Vērojām, cik veselīga un sabalansēta ir ģimeņu ēdienkarte, - vai ģimenes neekonomē uz veselības rēķina vai, tieši otrādi, vēl būtu iespējams savilkt jostu, lai nopelnītā pietiktu arī izklaidēm, ceļojumiem un jauniem tērpiem. Gavaru ģimene **- Eva, Vilnis, Dinija (10) un Marko (4)** dzīvo Pierīgā. Eva ir internetportāla _Noslēpums.lv_ dibinātāja un uzturētāja, sākusi veidot arī grāmatu izdevniecību, lai publicēties varētu tie, kas uzrakstījuši savu pirmo grāmatu un nav vēl pazīstami lasītājiem. Vilnis ir autoatslēdznieks.

Gavariem pieņemts reizi nedēļā - parasti svētdienā - sanākt kopā un izdomāt, kāda būs nākamās nedēļas ēdienkarte. Lai varētu ar vienu veikala apmeklējumu sapirkt pārtiku nākamajām septiņām dienām un neiekristu kārdinājumā nopirkt kādu lieku produktu. Eva rāda lapiņas, uz kurām uzrakstīts, kas kurā dienā nedēļas laikā paredzēts vakariņām, jo brokastis gatavot nevienam nav laika.

Brokastīs, kā Vilnis stāsta, tiek izvārīta «kāda cīsa» bērniem vai apēsts kas cits tikpat ātri pagatavojams. Katrs paņem to, kas sirdij tuvāks: mazie - pa Actimel un pa biezpiena sieriņam, lielie - pa vārītai olai, omletes gabalam, rupjmaizes šķēlītei.

Darbdienu pusdienas un vakariņas tiek gatavotas iepriekšējā vakarā, jo Eva tās ņem līdzi uz darbu, arī vīrs tās ēd gan kā vakariņas, gan ņem uz darbu. Darba dienās visi pusdieno ārpus mājas. Protams, jāplāno arī nedēļas nogales ēdienreizes, kad visi ēd mājās.

Launagā visbiežāk ir kāds auglis: mandarīns, banāns, greipfrūts, jogurts, bērniem - pārslas ar pienu.

Pārskatot pēdējā laikā saplānoto, Evai pašai ir pārsteigums, ka galvenokārt vakariņās ēstas zupas. Visdažādākās - pupiņu, kāpostu, biešu. «Tas ir ļoti «pa lēto,»» atzīst Eva, ģimenei tas ir būtiski. Zupu arī vienkāršāk trauciņā paņemt līdzi nākamās dienas pusdienām. Var ieekonomēt gan laiku, gan naudu. Ir arī makaroni ar gaļu, slinkie tīteņi... Gaļu gan Vilnim gribētos biežāk. Tāpēc kotlešu vai šašliku prieki jāorganizē pašam. Sievietes šajā pasākumā iesaistās reti, aizbildinoties, ka gaļa galu galā tiek pievienota arī zupām, tāpēc par veģetāriešiem viņus noteikti saukt nevajag.

Neatņemama Gavaru ģimenes ēdienkartes sastāvdaļa ir salāti. Vasarā lielos daudzumos tika ēsti loki un citi zaļumi. Tagad biežāk tiek iepirkti Ķīnas kāposti. Pievienojot kukurūzu, zirnīšus vai ko citu pēc patikas, viens un tas pats produkts iegūst jaunas garšas nianses.

Gavaru ģimenē uzskata, ka, plānojot ēdienkarti visai nedēļai, var krietni ieekonomēt. Jo, braucot uz veikalu reizi nedēļā un skaidri zinot, ka vajadzēs apmēram četrus kukuļus rupjmaizes (baltmaize šajā mājā praktiski netiek ēsta), trīs, pat četrus litrus jogurta (jogurti tiek pirkti litra iepakojumos, kas izmaksā lētāk), četrus, pat piecus puslitra krējuma iepakojumus (krējums izkonkurējis majonēzi kā piedevu salātiem) un citas vajadzīgas lietas, varēs mierīgi paiet garām produktiem, kuri pievērš uzmanību ar košu iepakojumu, bet īstenībā ģimenes ēdienkartē nav nemaz vajadzīgi.

Šāda dzīves kārtība īsti neapmierina meitu Diniju - konfektes mammas iepirkumu ratiņos bieži netrāpās, tomēr, mirkli padomājusi, viņa atzīst, ka labāk tomēr ir ēst zupas un salātus nekā visādus našķus.

Eva vispār savas ģimenes ēdienkarti sauc par veselīgu. Viņasprāt, septiņu dienu garumā tiek ēsti dažādi produkti, saņemts viss nepieciešamais no atšķirīgām pārtikas grupām. Ēdienkartē ir pietiekams daudzums augļu un dārzeņu, un - galu galā - jo vienkāršāki ēdieni, jo cilvēka ķermenim labvēlīgāki. Starp citu, Eva vada motivējošas nodarbības tiem, kas grib zaudēt svaru, un ar savas ģimenes ēšanas paradumiem iepazīstina arī kursu apmeklētājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gavaru ģimenes ēdienkarte septiņām dienām. Kopā -

P. Vakariņas: plovs (rīsi - Ls 0,70, 2 vistu stilbiņi - Ls 1,30, burkāni - Ls 0,20).
O. Vakariņas: laša zupa (laša izlase - Ls 0,70, daži kartupeļi, burkāni - ne vairāk par Ls 0,50, krējums).
T. Vakariņas: dārzeņu sautējums (burkāni, kartupeļi - ap Ls 0,70, konservēti zirnīši - Ls 0,40, krējums).
C. Vakariņas: makaroni ar maltās gaļas mērci (1 paciņa makaronu - Ls 0,30, 0,5 kg maltās gaļas - Ls 1,50, krējums).
P. Vakariņas: biešu zupa (burciņa marinētu biešu - Ls 0,30, pāris kartupeļu - Ls 0,30, vistu muguriņas - Ls 0,50, krējums).
S. Pusdienas: karbonāde ar salātiem (Rimi akcijas karbonādes gaļa - Ls 1,99, Ķīnas kāposts - Ls 0,70, krējums, burkāni - Ls 0,20). Vakariņas: vistas zupa (vistu stilbiņi - Ls 1,50, rīsi, burkāni - Ls 0,20, krējums).
Sv. Parasti tiek gatavots viss, kas palicis pāri no visas nedēļas ēdienreizēm, - viena liela improvizācija.
Iknedēļas pirkumu sarakstā ir arī: krējums 4 x 500 g - parasti ir kādas akcijas, tāpēc = 4 x Ls 0,40 = Ls 1,60. Jogurts litra paciņās = 4 x Ls 0,50 = Ls 2. Rupjmaize vai saldskābmaize = 5 x 0,60 = Ls 3. Siers 1 gab. - ap Ls 1. Pārslas - Ls 0,70. 3 l piena x Ls 0,35 = Ls 1,05. 7 sieriņi x Ls 0,10 = Ls 0,70. 7 pieniņi (Actimel, Balance u.tml.) x Ls 0,15 = Ls 1,05.
Par meitas ēdienu skolā - Ls 5,50
Ģimene ēšanai tērē apmēram trešdaļu ienākumu.

No viņiem var mācīties

Iepirkumiem draudzīgs ir nakts tirgus Rīgā pie Spīķeriem. Tur var tikt pie maisa kartupeļu, burkānu, kas izmaksā krietni vien lētāk nekā veikalā.
Šajā ģimenē nav cieņā «maizošanās». Ja ēdienkartē dominē sviestmaize ar … , tas nav ne lēti, ne veselīgi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?