Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ko uzzināja ārzemju mediji

«Mēs nezinām, kas notiks naktī, bet, ja viss būs labi, Augstākās padomes sēde notiks 17. janvārī plkst. 10.00. Daudzi deputāti nakti pavadīs Augstākās padomes ēkās.» Šādi 1991. gada 17. janvāra naktī tapuši teikumi lasāmi vienā no Latvijas Republikas Augstākās padomes Preses centra relīzēm angļu valodā, kas atspoguļo barikāžu laika situāciju parlamentā. Tagad interesentiem šie dokumenti būs pieejami grāmatā Janvāra hronika.

Dokumentu krājums gan aptver plašāku notikumu loku, tas nav tikai janvāra notikumu atspoguļojums. 1991. gada otrajā janvārī PSRS iekšējais karaspēks ieņem Preses namu. Tālāk seko informācija, ka Latvijā tiks ievesti desantnieki, lai nodrošinātu iesaukumu PSRS armijā. Savukārt jau pēc barikāžu laika notiek gatavošanās tautas nobalsošanai par neatkarību un asas diskusijas ar Interfrontes atbalstīto Līdztiesības frakciju, kura barikāžu laikā vispār boikotē parlamenta darbu. Dokumentu izlase beidzas 4. maijā, kad tiek atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas gada jubileja, kā arī parlamenta pirmās sēdes pirmā gadadiena.

Grāmatu sastādījis Aleksandrs Mirlins, kas 1991. gada sākumā vadīja LR Augstākās padomes Preses centru. Doma par šādu dokumentu apkopojumu bijusi jau 90. gadu vidū, bet toreiz dokumenti vēl nebijuši pieejami arhīvā. Tagad tie ir aprakstīti un pieejami. Ideju atbalstījusi Saeimas ģenerālsekretāre Karina Pētersone, un tagad īsā laikā sagatavotais izdevums ir gatavs - tā atvēršana notiek šodien, kad Saeimā aicināti barikāžu laika žurnālisti. 129 dokumentu apkopojumu izdošanai sagatavojis Artis Ērglis. Jubilejas izdevums nav plānots kā komerciāls produkts, un tirdzniecības vietās to nevarēs iegādāties. Grāmatas eksemplāri tiks nogādāti bibliotēkās, tajā skaitā grāmata būs pieejama augstskolu un reģionu galvenajās bibliotēkās. Barikāžu 25. gadadienā grāmata svinīgā pasākumā Saeimā tiks dāvināta Augstākas padomes deputātiem, kuri balsoja par neatkarības atjaunošanu, kā arī PSRS Tautas deputātiem, kuri atbalstīja neatkarīgas Latvijas ideju. Grāmata tiks dāvināta arī atsevišķiem muzejiem, Nacionālajam arhīvam, Latvijas Zinātņu akadēmijai, ārvalstu vēstniecībām, kā arī sadarbības partneriem, kuri atbalstījuši grāmatas izdošanu, Dienu informēja Saeimas Preses dienesta vadītājs Juris Vīgulis.

«Gribējām panākt, lai grāmata būtu interesanta - lai veidotos stāstījums,» atzīst A. Mirlins. Krājums atspoguļo, kādu oficiālo informāciju no Latvijas saņēma ārvalstu žurnālisti un diplomāti. 1990. gada beigās kļuvis skaidrs, ka pasaulē Baltijas valstu neatkarības centieniem tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, tāpēc bija svarīgi sagatavot iespējami plašu informāciju. Preses dienestā sāka strādāt arī trimdas tautieši, piemēram, kopš novembra Inese Birzniece, vēlāk arī citi. Bijušas dienas, kad sagatavotas pat 11 preses relīzes angļu valodā. A. Mirlins uzsver, ka pēc 1991. gada 13. janvāra uz Latviju sākušas braukt ievērojami vairāk ārvalstu delegāciju nekā pirms tam, un arī šis fakts atspoguļots grāmatā. Piemēram, Dānijas folketinga delegācijā bija ne vien tā priekšsēdētājs, bet arī visi trīs viņa vietnieki.

Dokumentu krājums atspoguļo situāciju, kad Latvijas amatpersonas centās runāt gan ar PSRS, gan Krievijas vadību. Piemēram, publicēta toreizējā Krievijas Augstākās padomes priekšsēdētāja Borisa Jeļcina līdzjūtība bojāgājušo tuviniekiem, kur teleksa lapiņā pirms un pēc teksta parādās tehniska piezīme «bateriju maiņa», kas nav saistīta ar teksta saturu, taču A. Mirlins saskata zināmu simbolismu - tajā laikā PSRS teritorijā patiešām notika «bateriju maiņa», kas noveda pie tālākām vēsturiskām pārmaiņām. «Kad studentiem stāsta par krīzes komunikāciju, Augstākās padomes Preses centrs ir labs piemērs. Mūsu telefona numuru nemitīgi ziņoja Latvijas radio, un cilvēki zvanīja. 20. janvārī tādā veidā izdevās noskaidrot apšaudē bojāgājušo uzvārdus. Uz preses centru piezvanīja sieviete, kas strādāja Baltijas kara apgabalā un bija dzirdējusi par gatavotu plaša mēroga militāru akciju. Lai arī šī ziņa nebija pārbaudīta, tai nebija pamata neticēt, un ziņu publicēja,» atceras A. Mirlins.

Vēsturnieks, Latvijas Universitātes docents Jānis Ķeruss par jauno grāmatu uzzināja no Dienas un nav to vēl redzējis, taču atzīst, ka jebkuram dokumentu krājumam ir vērtība, kaut labāk būtu, ja izdevumā būtu lasāmi arī komentāri. «Augstākās padomes Preses dienesta materiāli būtu pētīšanas vērti. Tie ir diezgan apjomīgi un zinātniskajā apritē īsti nav parādījušies,» viņš norādīja. Arī šobrīd kāds students rakstot kursa darbu tieši par Augstākās padomes Preses dienesta darbu barikāžu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?