Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Kompensācijas arī vasarā

Saeimas deputāti ir atsākuši darbu rudens sesijā. Ceturtdien notiks pirmā Saeimas sēde pēc deputātu vasaras brīvdienām. Precīzāk ir to dēvēt par sesiju starplaiku. Parlamentāriešiem vasarā atvaļinājums nepienākas, un par šiem diviem mēnešiem - jūniju un augustu - viņi saņem gan atalgojumu, gan arī transporta izdevumu un dzīvojamo telpu īres kompensācijas.

Kad pagājušajā nedēļā aģentūra LETA ziņoja, ka deputāti jūlijā kompensācijās saņēmuši 24 765 eiro, no kuriem 16 786 eiro ir kompensācijas par transporta izdevumiem, šķita interesanti noskaidrot, kā tautas kalpi ir izmantojuši šo naudu. Kompensāciju apmērs tiek noteikts atkarībā no tā, cik tālu no Rīgas deputāts dzīvo. Tā tiek izmaksāta tikai tad, ja deputāts var apliecināt, ka viņam ir bijuši minētie tēriņi. Tiesa, jūlijā deputāti nav iztērējuši visu kompensācijām paredzēto summu, kas bija 33 921 eiro.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kura strādāja arī vasarā, atgādināja, ka uz deputātiem neattiecas Darba likums un viņiem atvaļinājuma nav. Uz vaicāto, kur ir tā robeža, kad viņi beidz pildīt amata pienākumus un valsts atbalstu, iespējams, izmanto privātām vajadzībām, I. Mūrniece atbildēja - deputāti ir tautas vēlēti pārstāvji, un tas lielā mērā ir viņu sirdsapziņas jautājums. Taču par katru braucienu politiķi atskaitās, norādot brauciena mērķi. Saeimas priekšsēdētāja arī pati vasarā ir piedalījusies pasākumos ārpus Rīgas, un viņai pat ir prieks tajos redzēt deputātus, lai nav tā, ka par vēlētājiem viņi atceras tikai vēlēšanu gadā. Bijuši pasākumi, kuros gribējies sastapt vairāk Saeimas kolēģu, piemēram, politiski represēto salidojumā Ikšķilē.

Pieredzējušais politiķis Jānis Ādamsons (Saskaņa), sazvanīts mežā sēņojot, nevarēja atminēties, kad vēl būtu bijusi tāda vasara, kurā netiek sasaukta neviena Saeimas ārkārtas sesija. Viņš dzīvo Suntažos un jūlijā kompensācijā saņēmis 465 eiro. Dažas reizes bijis arī Rīgā, taču lielākie degvielas tēriņi sanākuši, braucot pa Vidzemes vēlēšanu apgabalu, jo cilvēki viņu aicinot tikties. «Deputāts ir deputāts 24 stundas diennaktī. Eju uz veikalu, un tur cilvēki stāsta, ko domā par bēgļu krīzi un Ingu Koļegovu. Mans pienākums ir viņus uzklausīt,» sacīja Valters Dambe (ZZS). Viņš transporta kompensācijā jūlijā saņēmis vairāk nekā 500 eiro. Lūgts pastāstīt par braucieniem, kas bijuši saistīti ar deputāta pienākumiem, V. Dambe atbild, ka katra tikšanās ir ar to saistīta, jo sarunā dzirdētās cilvēku domas «nesu tālāk uz partijas valdi». Viņš vēlētājus uzklausījis Alūksnē zemnieku konsultatīvajā sanāksmē, kā arī ticies ar pašvaldību vadītājiem Dagdā un Krāslavā, lai vēlreiz pārrunātu sabiedrisko mediju apraides uztveramību pierobežā. Deputāts arī secinājis, ka nekas uz labo pusi neesot mainījies. Savos iespaidos viņš dalīšoties rudenī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā.

Jānim Klaužam (ZZS) no Līvāniem jūlijā transporta kompensācijā izmaksāti 454 eiro. Viņš regulāri esot arī braucis uz Rīgu. Lūgts konkretizēt, kas tieši Saeimā notika, deputāts atbildēja: «Es jau neteicu, ka braucu uz Saeimu.» Vasarā Alojā bijuši ZZS sporta svētki, un no Līvāniem līdz to norises vietai esot diezgan garš ceļš. Taču lielāka braukšana J. Klaužam sanākusi pa Latgali, kur viņš piedalījies gan kāzu muzikantu salidojumā Rožupē un teicis arī runu, gan bijis Aglonā 14. un 15. augustā.

Andrim Buiķim (NA) jūlijā transporta kompensācija bijusi 580 eiro. Politiķis dzīvo Engurē, bet braucieni saistīti ar to, ka no Vācijas ieradušies kolēģi - zinātnieki, kurus esot izvadājis pa Latviju. Uz jautājumu, kā šo vasaru pavadījis Ringolds Balodis (NSL), kurš jūlijā transporta izdevumiem iztērējis 297 eiro, deputāts vispirms min trīs grāmatas, kuru sagatavošanā piedaloties. Viena no tām būs veltīta parlamentāro izmeklēšanas komisiju darbam. Politiķis dzīvo Saulkrastos. R. Balodis braucot uz dažādām vietām, kur varot būt kopā ar tautu. Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība) stāstīja, ka komisiju vadītājiem Rīgā nācies būt vismaz reizi nedēļā. Esot gan jāatbild uz vēstulēm, kuras viņa vadītā komisija saņemot arī no cietumniekiem, gan jālasa un jāparaksta dokumenti. Viņš dzīvo Siguldā un saņēmis transporta kompensāciju 286 eiro, bet neesot pat iztērējis visu atļauto summu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?