Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kritiķi: Kovaļevska bija vislabākā

Soprāns Maija Kovaļevska, kura atveidoja Liu (..), neapšaubāmi bija vislabākā. Viņas dzidro balsi perfekti balstīja elpas kontrole un intonācija - tā latviešu dziedātājas Maijas Kovaļevskas debija slavenajā Milānas operteātrī Teatro alla Scala novērtēta pasaulē lielākajā opermākslai veltītajā interneta vietnē _Theoperacritic.

com_ (19.IV). Maija Kovaļevska, kura pēc uzvaras Plasido Domingo konkursā (2006) jau piecus gadus mirdz uz dažādām slavenām operu skatuvēm ASV, Eiropā, Japānā, aprīlī tām piepulcējusi Itālijas operas Meku. Mīlošās, pašaizliedzīgās verdzenes Liu lomā _Turandotas_ jauniestudējumā, ko veidojis režisors Džordžo Barbērio Korseti kopā ar Sanktpēterburgas Marijas teātra māksliniecisko vadītāju, viņa tā aizkustinājusi La Scalas prasīgo, kaprīzo publiku, ka izpelnījusies gan karstus aplausus izrādes gaitā, gan stāvovācijas noslēgumā.

Pēc izcilās debijas Milānas operas namā 12. aprīlī dziedātāja tur nodziedājusi jau četrās ievērojamā Krievijas diriģenta, Sanktpēterburgas Marijas teātra mākslinieciskā vadītāja Valerija Gergijeva diriģētās izrādēs (nākamās izrādes: 8., 13.V). Drīzumā gaidāma Maijas Kovaļevskas debija Vīnes Valsts operā un 16 000 skatītājiem slavenajā amfiteātrī Veronas arēnā. Šovasar viņu beidzot atkal dzirdēsim un redzēsim arī Latvijā, jo viņas sniegums krāšņos Daiņa Kalna rīkotos opermūzikas svētkus. Siguldas pilsdrupu estrādē 30. jūlijā dziedātāja izpaudīsies viņai pašai īpaši iemīļotajā Tatjanas lomā P. Čaikovska operā Jevgeņijs Oņegins, kurā izcili debitēja Glainburnas festivālā pirms trim gadiem.

Dziedātāja atzīstas, ka Milānā «liels prieks bija dziedāt izcilā maestro Valērija Gergijeva vadībā. Pēc Hektora Berlioza operas Benvenuto Čellini Zalcburgā, kur dziedāju Terēzi, atkārtota muzikālā sadarbība Turandotā bija brīnišķīga». Maestro Gergijevs uzrādījis interesi nopietni sadarboties ar latviešu dziedātāju arī turpmāk. Prieku Maijai Kovaļevskai Milānā sagādājis arī tas, ka «darbs mēģinājumos ar režisoru bijis intensīvs un radošs. Manuprāt, viņa ideja ir izdevusies,» viņa uzskata. Režisors Džordžo Barbērio Korseti, kurš veidojis arī scenogrāfiju un kostīmus, operas vizuālo tēlu veidojis klasisku, vienkāršu, taču liekot lietā mūsdienu tehnoloģijas, piemēram, videoprojekcijās «pietuvinot» dziedātāju sejas.

Liu loma Maijas Kovaļevskas repertuārā ir jau dziļi nobriedusi. Vispirms viņa tajā spoži debitēja paša Domingo diriģētā iestudējumā Vašingtonas operā (2009), pēc tam atveidojusi arī Ņujorkas Metropolitēna operā, kur viņai pieder jau četras lomas, nodziedātas vairāk nekā pussimt izrādēs. «Maija Kovaļevska - nevainojama, brīnišķīga Liu lomā: skaista balss, ekspresīva un veikla, ar precīzu intonāciju, kas aizkustina,» sniegumu Milānā vērtē itāļu teātra, kino, televīzijas DVD ierakstu recenziju izdevums Persinsala (19.IV). Pārējie ņemti priekšā ar Milānā tipisko bardzību, netaupot arī iestudējuma muzikālo vadītāju Valeriju Gergijevu. «Muzikālā puse nebija iespējami labākā. Maestro Gergijevs diriģēja ugunīgos tempos, tas bija rupjš partitūras lasījums, kam maz rūpēja nianses. Galveno lomu izpildītāji (Guļegina un Berti) nebija daudz izsmalcinātāki: abi piedāvāja milzīgus skaņas apjomus, bet parādīja, ka maz rūpējas par toni un krāsām (..). Turklāt Guļeginai bija problēmas kontrolēt savas balss augšējo diapazonu, viņas dikcija bija gandrīz nesaprotama,» raksta Theoperacritic.com, izsakot cerību, ka uz citiem opernamiem jauniestudējums aizceļos uzrunājošākās izpildītāju komandās.

Milānā Maijai Kovaļevskai jānodzied vēl divas izrādes. «Uzreiz pēc tam notiks mana debija Vīnes Valsts operā vienā no manām mīļākajām lomām,» dziedātāja ar neslēptu prieku izstāsta, ka arī Vīnē, līdzīgi kā Siguldā, viņa dziedās tieši sev tik tuvo Tatjanas lomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?