Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kūtsaugšas zaķis jeb Gads pasīvās mednieces statusā

Kad vēl biju jauna un naiva, nosolījos, pirmkārt, nekad mūžā neapgādāties ar govi, jo agri rītos galīgi nepatika celties un arī katru vakaru būt mājās šķita dzīvā katorga. Otrkārt, nekad mūžā neprecēties ar mednieku, jo biju pārklausījusies radinieču vaimanās par atkal tīrāmiem nošautiem lopiņiem. Govs man ir izpalikusi, bet mednieks mājā ir, ar visu tam piederošo komplektu.

Mans pasīvās mednieces stāžs nu jau ir vairāk nekā gads. Balstoties rūgtajā jaunības «pieredzē», es uzreiz strikti noskaldīju, ka iekšas griezt un spalvas plūkt nebūs mana nodarbe, bet piekritu pārpalikumu pagatavot ēdamu. Laikam vienīgais, ko no klasiskajiem medījumiem neesmu pieredzējusi, ir mežacūka. Ir bijusi gan stirna un alnis, gan visi iespējamie putni, pat balodi ieskaitot, un vairāki zaķi.

Viss sākās ar stirnas stilbu, ko mans dzīvesdraugs turpat vien uz mūsu balkona nogrieza veselai (bet nošautai) stirnai un ko, neko nesaprotot no medījumiem, iemetu ar pipariem un sāli cepammaisā. Cepu pēc kaut kur latvju internetdzīlēs atrodamās informācijas divas stundas. Sanāca sīksta gaļa, kuru varēja ēst vien aiz ziņkāres, ne garšas. Arī meža zoss cepetis bija tāds pats draņķis. Tā vēl pāris neizdevušos eksperimentu un mātes atziņa, ka «medījumiem ir ļoti liesa gaļa, tāpēc tā nekad nebūs sulīga», lai es gandrīz nonāktu pie atziņas - nost ar hobiju!

Ja vien kādā ciemu reizē pie tādiem pašiem medniekiem neuzzinātu, ka tā ļoti sulīgā un mīkstā stirnas fileja ir vien pāris minūšu apcepta uz pannas, tad ievīstīta folijā un tā nogatavināta vēl pāris minūšu. Un nekādas diennaktīm ilgas marinēšanas vai stundām ilgas cepšanas! Nākamo stirnu es ieraudzīju, miesnieka smuki sagrieztu, gabalu veidā. Uh, kas tās bija par dzīrēm gandrīz triju mēnešu garumā! Un kādi supermīksti un supersulīgi stirnas steiki sanāca turpat vien uz pannas! Redz, ko nozīmē pareizi sadalīta gaļa, es nebeidzu atkārtot savam dzīvesdraugam, kurš nu ir izgājis medniekiem paredzētos miesniekkursus.

Es gan vēl joprojām medījumus marinēju, jo tā arī neesmu pieradusi pie vēja garšas. Vasarā tā ir olīveļļa un visi iespējamie garšaugi, kādi vien manā mazdārziņā nav iznīkuši (un ticiet man, var vienlaikus lietot salviju, raudeni, majorānu, baziliku, timiānu un rozmarīnu), ziemā tā pati olīveļļa, ķiploks un citrona sula. Parasti ar to pietiek, lai gan kaut kāda nenosakāmas izcelsmes stirnas daļa bija tik «vējaina», ka nelīdzēja ne pudele sarkanvīna, ne lauru lapas, ķiplokkalni un kadiķogas.

Tikai pēc miesniekkursiem mūsmājās radās apjēga par gaļas nogatavināšanu. Tas nozīmē - paturam tādu nenodīrātu, bet iztīrītu zosi vai fazānu vismaz trīs dienas ledusskapī, un gaļai pavisam cita garša. Pāris nedēļu «kūtsaugšā» turējusi zaķi gan neesmu. Pat to, kas ledusskapī bija nejauši nostāvējis sešas dienas, nācās izmest ārā, lai gan mana māte atminas, ka tas kūtsaugšas zaķis esot bijis varen gards.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?