Ilzes gādībā top ar rokām veidotas konfektes, pildītas ar dabīgām augļu sukādēm un riekstiem. Viņa MiniDienai atklāj, ka tieši bērni esot galvenie jaunu konfekšu degustētāji.
Kādi bija tavi mīļākie našķi bērnībā?
Es vienmēr esmu bijusi saldumu mīļotāja, un bērnībā man ļoti garšoja mazās, krāsainās bonbongas, ko pārdeva uz svara. Parasti nopirku lielu turzu! Arī mājās paši gatavojām visu ko garšīgu. Mamma mēdza vārīt karameles no cukura un saldā krējuma. To brīnišķīgā smarža ir vienas no manām mīļākajām bērnības atmiņām. Pēc līdzīgas receptes gatavoju arī karameļu masu, ko izmantoju trifeļu pildījumiem.
Kā radās konfekšu ražotnes ideja?
Pēc profesijas esmu pārtikas tehnoloģe, un pagatavot gardas lietas man vienmēr ir paticis - cepu cepumus, kūkas, un tuvinieki tās slavēja. Mūsdienās saldumu izvēle ir liela, bet ne vienmēr tie atbilst augstām kvalitātes prasībām. Man ir svarīgi zināt, kas ir ēdiena sastāvā - ja ēdu konfekti ar zemeņu pildījumu, man gribas, lai tur tiešām ir zemenes, nevis tikai aromātviela un krāsa. Tāpēc ķēros pie trifeļu ražošanas no dabīgām sastāvdaļām.
Kāpēc bērni ir īpaši kāri uz saldumiem?
Bērni ir ļoti patiesi it visā, ko dara. Ja viņi kaut ko bauda, tad no sirds un par 100 procentiem. Domāju, ka saldumi ne mazāk garšo arī pieaugušajiem, taču mēs zinām par sabalansētu uzturu un tā tālāk, tāpēc sevi ierobežojam. Nav nekā slikta šad tad sevi palutināt ar kādu našķi, protams, saprata robežās un izvēloties kvalitatīvas lietas.
Vai bērniem un pieaugušajiem ir atšķirīga garšu gaume?
Kad man rodas ideja par jaunu konfekšu recepti, pirmie degustētāji ir mana ģimene - bērni un vīrs. Ņemu vērā viņu viedokļus. Esmu ievērojusi, ka, piemēram, pieaugušajiem tīk trifeles ar cidoniju pildījumu, bet bērni dod priekšroku žāvēto ābolu un karameļu pildījumam. Pieļauju, ka pieaugušie meklē eksotiskākas garšas.
Pēdējā laikā populāra aizraušanās ir kulinārija. Vai vari ieteikt kāda vienkārša kāruma recepti, ko būtu pa spēkam pagatavot katrai ģimenei?
Garšīgi un veselīgi ēdieni tiešām nav sarežģīti, un trifeles ar pildījumu var pagatavot arī mājās. Vajadzēs riekstus un dažādas sukādes sasmalcināt, sakarsēt saldo krējumu, kurā izkausēta šokolāde, un pievienot sukāžu masai, izmaisot līdz biezai mīklas konsistencei. Masu atdzesē un sadala konfektes izmēra pikucīšos, tos saviļā un apmērcē izkausētā šokolādē vai kakao, vai kokosriekstu skaidiņās, liek uz cepamā papīra, lai apžūst.