Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Lelde - ceļš uz dzimteni

Man ir ļoti liels prieks, ka varu dziedāt Latvijas operā un latviešu valodā! - saka jaunā, Parīzē dzīvojošā latviešu dziedātāja Silga Tīruma, kura Imanta Kalniņa operas Spēlēju, dancoju! koncertuzvedumā atveido Leldes lomu. Pirmizrāde jau 15. septembrī. Silgas priekam ir īpašs iemesls, jo svešumā pavadīti jau deviņi gadi: 2002.

gadā viņa devās uz Austriju, kur izstudēja operdziedāšanu Grācas Mūzikas un mākslu universitātē un repertuārā jau ir Adīna (Mīlas dzēriens), Grietiņa (Ansītis un Grietiņa), donna Elvīra (Dons Žuans), Eva (Nirnbergas meistardziedoņi), vairākas operešu lomas, dziesmas, sakrālā mūzika. Viņa dzied dažādos koncertos un operizrādēs Parīzē un Monpeljē, ir pastāvīga Tiroles festivāla soliste. Mūsu Operā Silga dziedājusi Elvīras lomu (Dons Žuans), šovasar kopā ar draugu tenoru Pjēru Soldano sniegusi koncertu dzimtajā Valkā. Leldes lomai viņu diriģents Aleksandrs Viļumanis noskatījis Opermūzikas svētkos Siguldā 2010. gadā.

Lelde - sievietes ideāls

«Esmu pateicīga, ka mani izvēlējās šai gaišajai, skaistajai un mazliet grūtajai Leldes lomai. Lelde ir gaišuma, mīlestības, sievietes simbols. Tāda, kādai, manuprāt, ir jābūt sievietei. Šajā laikā tāda sieviete gan varbūt skaitās naiva,» domā Silga Tīruma. Leldes tēls viņai piestāv. Ne velti viņas skolotāja mūsu Mūzikas akadēmijā Ludmila Brauna dziedātājai teikusi: tev balss ir, tikai trūkst operdziedātājas, «caursitējas» rakstura. «Bet kāpēc man ir jābūt nežēlīgai un pretīgi jārīkojas? Gribu palikt, kāda esmu, un tā ir mana personība. Man nevajag neko tēlot.»

Maijā, kad apstiprināta Leldes lomai, Silga trīsreiz lasījusi Raini un katru reizi atradusi jaunas atziņas. «Domāju - kā esmu paskrējusi garām? Jālasa vēlreiz. Un atkal kaut ko jaunu izlobīju. Tad izlasīju Imanta Ziedoņa libretu, un tas bija atkal kaut kas jauns. Arī dziedot katru reizi atrodu jaunas nianses.» Leldes loma nav apjomā liela, toties ir piņķerīga. «Man liekas, ka ir jābūt labam mūziķim, lai dziedātu Imanta Kalniņa mūziku: pēkšņi ienāk harmonija, kuru tu negaidi. Bet tas ir tik skaisti, tik nepieredzēti!» Apbrīnojot savas priekšgājējas Lilijas Greidānes sniegumu 1977. gada iestudējuma ierakstā, Silga tomēr teic: «Es nekopēju. Cenšos atrast savu Leldi.»

Atdzimšana Austrijā

Silga ir talants no Valkas, vecāku un vietējo, vēlāk arī Cēsu Mūzikas vidusskolas skolotāju izlolots. Taču kopš viņas profesore Mūzikas akadēmijā L. Brauna atstāja Latviju, gājis kā pa celmiem, un, beidzot augstskolu, operdziedātājas nākotni viņai neparedzēja. Silga nepadevās. Neko nesaprotot vāciski, devās uz Austriju, strādāja, izcīnīja stipendiju, izstudēja Grācas Mūzikas un mākslu universitātē, apliecinājās prestižajā starptautiskajā Rikardo Dzandonai konkursā. Tagad nu jau gadu dzīvo Parīzē. Viņa teic, ka turp pārcēlusies, jo dabūjusi mazās lomas Bastīlijas operā. «Mani ievēroja un aicināja uz festivālu Gloriana pie Tulūnas dziedāt galā koncertā. Piedalījos arī konkursā Armel, kas Parīzē, Maskavā un Londonā notika uz titullomu R. Dzandonai operā Frančeska da Rimini. Tiku līdz pat finālam, taču tas notika Ungārijā, un lomu dabūja ungāriete.» Beidzot pārvarējusi skeptisko attieksmi pret impresāriju aģentūrām, viņa drīzumā gaida atdziedāšanas Vīnes Valsts un Parīzes Bastīlijas operā. Jau uz galvenajām lomām.

Leģendu mīlule

Kopš 2009. gada Silgu skolo Austrijā dzīvojošā, leģendārā vācu prīma Krista Ludviga. Skarbā un tiešā vecmeistare jauno latviešu dziedātāju tā iemīļojusi, ka savas dārgās stundas viņai vienkārši dāvina. Savukārt Parīzē Silga iepazinusies ar Marijas Kallasas koncertmeistari un vokālo skolotāju Žanīnu Raisu. «Viņai ir 85 gadi, pie viņas iet Plāsido Domingo un Renē Fleminga. Viņa ir fenomenāla sieviete. Labi krāsota, kopta, taču sakumpusi - var teikt, ka viņai ir vairāk nekā 80 gadu. Bet, kad piesēžas pie klavierēm, viņas seja pārvēršas, staro! Raisa dusmojas uz mūsdienu slavenībām, kuriem vispirms ir «Es» un tikai pēc tam komponists, Mocarts. Viņa māca: jāatrod sevi caur komponistu!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?