Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Liberālisms kā burkāns

Redzot kara apstākļiem līdzīgās ainas Londonā, sāku nopietni apdomāt, kā varēja tik tālu nonākt. Pēdējā laikā novēroju, ka dažādu protesta akciju skaits Rietumeiropas valstīs palielinājies. Pirmais izskaidrojums, kas guļ kā uz delnas, ir ekonomiskās situācijas pasliktināšanās.

Otrs iemesls, kas uzreiz nāk prātā, ir ārzemnieku problēma. Taču šis izskaidrojums, manuprāt, ir vājš un tikai aizduļķo skatu uz patiesajiem iemesliem. Pagātnē bieži tikušas vainotas etniskās minoritātes, tiklīdz ekonomiskais cikls atkal sasniedzis statistikas dibengalu. Kaut televīzijas bildes no Anglijas rāda citu bildi, tomēr esmu dzirdējis, ka grautiņos piedalījušies arī daudz etnisko angļu, kuri arvien lielākā skaitā papildina lielpilsētu nabadzīgo rindas.

Gan M. Tečere, gan T. Blērs un citi Eiropas politiķi jau gadu desmitiem skandina, ka cīnīsies pret sabiedrības noslāņošanos un elites privilēģijām, un kā risinājumu daudzi piedāvāja radikālu tirgus liberalizāciju. Tirgus neredzamajai rokai vajadzētu visu pašai salikt pa plauktiņiem, kamēr leģislatīvā vara pilnībā atsakās no visas ietekmes un jebkādiem uzraudzības mehānismiem. Vai tas neskan mazliet naivi? Valstij, baņķieriem un naudas žonglieriem jāsit pa pirkstiem, citādi tie paspēlēs visu kapitālu! Mūsdienu tirgus liberālisms ir valsts paklanīšanās un nespējīga roku noplātīšana finanšu burvju priekšā, bet liberālisms - pilsoniskā brīvība - ir tikai burkāns, kas nemainīgā attālumā vienmēr karājas acu priekšā. Valsts ņem fantastisku apjomu kredītus, tādējādi zaudējot neatkarību, un piedevām privatizē visu valsts sektoru.

Varam novērot, ka pilsonim tiek atņemti dažādi labumi, kuri kādreiz bija pašsaprotami. Par naudu tie vēl ir pieejami, piemēram, laba izglītība vai zobārsts, bez naudas tie kļuvuši tikpat kā nesasniedzami. Pilsonis jūt, ka ievēlētā vara negrib vai nespēj neko mainīt, un uz šī resursu pārpilnības fona, gribot arī sev nodrošināt labus apstākļus, bet nespējot to, rodas neapmierinātība. Par to, cik tā ir liela, pārliecinājāmies Anglijas gadījumā, kad kāda policista lodes nogalināta jaunieša dēļ dega veikali vairākas lielpilsētās. Arī Francijā un Grieķijā bijuši līdzīgi gadījumi, Vācijā regulāri tiek dedzinātas automašīnas, kāda neatklāta apvienība dedzināja un spridzināja naktīs banku filiāles, sadursmes ar policiju Hamburgā, desmitiem tūkstošu demonstrantu uz ielām Štutgartē vairāku nedēļu garumā kāda Vācijas dzelzceļa projekta dēļ, regulāras ielu kaujas ar policiju Berlīnē. Šajā katlā savu prīzi piemetuši arī mediji, kurus mierīgie protesti nemēdz interesēt, un demonstranti tādā veidā jūtas vienkārši nepietiekami pamanīti.

Eiropas zildzeltenā laiviņa pamatīgi sašūpojusies, un, ja elektorāts arī tālāk domās tikai par metodēm, kā labāk izkliedēt demonstrantus, radīt par viņiem necivilizētu barbaru un vandaļu priekšstatu, tad Eiropai draud arvien lielāka cilvēku radikalizēšanās. Nepieciešamas spēcīgas reformas, finanšu vājprātam jāpieliek gals, jāapstādina neapdomīgā valsts īpašuma privatizācija un beidzot jāaptver, ka naudu no tukša gaisa nevar radīt mūžīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?