Glāzes, krūzes, šķīvji, galda piederumi pēc revīzijas saņem papildu spa procedūras trauku mašīnā un tiek skaisti atlikti atpakaļ savā vietā. Panna... šķiet, prasās jaunu, bet vēl žēl izmest. Nolemju vispirms nopirkt jaunu, tad veco izmest. Darīts! Nākamais - vecās bufetes saturs: putraimi, milti, makaroni, tējas, kafijas. Produktus uzglabāju stikla burkās, tomēr pārbaudu derīguma termiņu, sakārtoju tā, lai viss ir pārskatāms un viegli paņemams.
Daļa pagājušajā gadā vākto zāļu tēju nav līdz galam izlietota. Nolemju tās atstāt, jo jaunās tējas vēl tikai kaltējas. Tā kā milzu krājumus nekad neveidoju, šis darbiņš izdarīts pavisam ātri! Trešais - vispārējā tīrīšana. Lampa, ledusskapis, plīts, nosūcējs, kura filtrs noteikti rūpīgi jānomazgā, virtuves tehnika, trauku mazgājamā mašīna. Viss saņem papildu tīrīšanu. Stundas laikā tieku galā! Beidzamais darbs ir recepšu kolekcijas pārskatīšana, to parasti daru vismaz reizi gadā. Gada laikā savācu ļoti daudz dažnedažādu recepšu - no žurnāliem, draugiem, interneta, televīzijas, to, kas pašai izdevies improvizējot. Bet visu saglabāt, protams, nav iespējams un nav arī vajadzības. Pārskatot ievēroju divus principus: nemainīgās vērtības un mani prieki. Nemainīgās vērtības, kas nepakļaujas nekādām «tīrīšanām», ir mammas, vecāsmammas un radu receptes, galvenokārt tāpēc, ka tajās ir lieliska sastāvdaļu proporciju izjūta vienkāršām lietām, piemēram, marinādēm, konservēšanai, ievārījumiem, mīklai. Gadu gadiem pārbaudītas, tās tiešām nepieviļ ar savu niansētību. Tās ieguļas manā lielajā recepšu blokā. Otra nemainīgā vērtība ir vecā Pavāru grāmata (izdota 1957. gadā), kas ir gandrīz katrā ģimenē - tā ar sievieti, kas tur torti rokā, uz vāka un lielisko 38. lappusi, kur visbiežāk lietotās ēdienu gatavošanas sastāvdaļas izteiktas karotēs. To joprojām lietoju! Kategorijā «mani prieki» saglabāju receptes, kas manī ir raisījušas emocijas, - vai nu ēdiens gatavots kādām lielām viesībām, mīļām draugu vakariņām, Ziemassvētku pusdienām, vai vienkārši svētdienas lutināšanas brokastīm un labi izdevies, tātad pārbaudīta recepte. Vēl noteikti saglabāju to, kas šķitis ļoti interesants produktu kombinācijā vai gatavošanas procesā. Ja nav izdevies izmēģināt, saglabāju. Visu pārējo var atrast internetā atbilstoši tābrīža vajadzībām, produktu krājumiem un vēlmēm.
Lietainās dienas priekšpusdiena galā, jāsteidz gatavot pusdienas. Tomēr dienas doma formulēta - ēdiena īpašo vērtību veido tā gatavošanas un baudīšanas emocijas, situācija un īpašā gaisotne. Pārcilājiet savas ēdienu receptes - emocijas garantētas!