Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mazā Kartupeļa brīnišķīgais ceļojums

Inese Lūsiņa

Kam gan negaršo kraukšķīgi cepti kartupeļi? Savu reizi roka sniedzas arī pēc čipsiem. Pat ķīseli bez kartupeļu stērķeles gatavu nedabūt. Bet vai zinām, no kurienes un kā kartupelis pie mums nonācis? Par to vēstīs jaunā Kartupeļu opera visai ģimenei. Raibs, aizraujošs un notikumiem bagāts būs Mazā Kartupeļa ceļš no Andu kalniem Dienvidamerikā caur Eiropas karaļnamiem uz laukiem Latvijā. Tas būs arī nedaudz baismīgs. Vai Mazais Kartupelis atklās lielo dzīves noslēpumu? Vai Kondora pareģojums piepildīsies? Un kāda loma būs šamaņa dāvātajam nazītim? Atbildes meklēsim Kartupeļu operā, kas tapusi pēc Rīgas Doma meiteņu kora Tiara diriģentes Airas Birziņas ierosinājuma ar dzejnieces Ineses Zanderes libretu un sešu latviešu komponistu - Losandželosā dzīvojošās Lolitas Ritmanes, Evijas Skuķes, Līgas Celmas-Kursietes, Riharda Dubras, Mārtiņa Brauna un Andra Sējāna - mūziku. Krāšņo muzikālo stāstu kopā ar kori Tiara Airas Birziņas vadībā izpildīs īpaši šim iestudējumam veidota komanda - Kartupeļu operas orķestris (20 mūziķu), solisti Evita Zālīte, Ivars Cinkuss, Jānis Strazdiņš, Juris Vizbulis, Annija Putniņa, Antra Bigača, Kalvis Kalniņš, Kārlis Rūtentāls u. c. Uz skatuves Rīgā, Ventspilī, Rēzeknē, Liepājā un Cēsīs koncertuzveduma varoņiem ļaus parādīties iestudējuma režisore Margo Zālīte, scenogrāfijas un tērpu veidotāji Liene Dobrāja, Ineta Sipunova un Oskars Dreģis un horeogrāfs Alberts Kivlenieks.

«Kad ar meiteņu kori 2006. gadā dziedājām ikgadējā jauno komponistu kompozīciju koncertā Alojā, man uzdāvināja Aloja Starkelsen firmas izdoto stāstu un bilžu grāmatu par kartupeļiem. Grāmata izrādījās negaidīti interesanta, sākot ar to, kā kartupeļus atveda uz Eiropu no indiāņu zemēm, un beidzot ar pētījumiem un ēdienu receptēm. Ieskatoties atraktīvajā vizuālajā noformējumā (cauri visai grāmatai veda uzzīmēts kartupeļu vīriņš), iesaucos: te jau izskatās pēc operas!» Aira Birziņa atceras idejas spontāno dzimšanu. To uztvērusi, ilggadējā novada koru diriģente Māra Skride aprunājusies ar Inesi Zanderi.

Darbs pie topošās operas arī pašiem tās radītājiem nesis daudz interesantu atklājumu. «Kartupelim ir ļoti krāsaina biogrāfija. Nemaz nezināju, ka vēl pirms kartupeļu ēšanas buma to ziediņus dāmas Eiropā izmantoja kā rotas un sprauda frizūrās. To var redzēt daudzās gleznās. Mūsu stāstā Latvijā kartupeļus ieviesa hercogs Jēkabs,» diriģente ļauj ielūkoties situāciju un noskaņu gammas dažādībā, kur ir gan indiāņu rituāli Andu kalnos, gan spāņu konkistadori (iebrucēji), Francijas galms un klosteris, pazeme un virszeme, čipsu fabrika. Tas viss - pirmizrādē Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 24. novembrī, izrādēs koncertzālē Rīga 3. un 7. decembrī, kā arī 1. martā, Ventspils Jūras vārtos 31. janvārī, Rēzeknes Gorā 5. februārī, Liepājas teātrī 19. februārī un Vidzemes koncertzālē (Cēsis) 19. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?