Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Mazsālīts gurķis

Pienākot rudenim, visapkārt jūtama ražas smarža. Gatavi āboli, bumbieri, vīnogas un daudz citu augļu un ogu. To sajūt arī mans deguns, kas par to informē arī garšas kārpiņas. Šis ir laiks, kad mana zemapziņa vīnā vispirms meklē jaunus un nebijušus aromātus.

Pašā vasaras sākumā Latvijā parādījās Slovēnijas vīni. Lai arī šajā valstī vīna kultūrai ir senas saknes, tomēr ārpus tās robežām tie ir samērā reti sastopami. Ļoti vienkārši - šī valsts teritorijas ziņā ir gandrīz trīs reizes mazāka par Latviju, tāpēc tīri fiziski nevar saražot tik daudz vīna, lai tas būtu plaši sastopams visā pasaulē. Turklāt arī pašiem slovēņiem garšo savi vīni. Tā kā šī valsts atrodas Alpu kalnu pakājē, tās klimats ir kā radīts, lai šeit taptu aromātiski baltvīni. Iespējams, tāpēc no visiem pie mums sastopamajiem Slovēnijas vīniem manu uzmanību visvairāk pievērsa vīns, kas darināts no Gelber Muskateller vīnogu šķirnes ogām, ko sauc arī par Muscat blanc, Muscat d'Alsace un vēl dažādos citos vārdos. Šī ir ļoti aromātiska oga, kuru ir neiespējami sajaukt ar kādu citu. Vīni no šīs vīnogu šķirnes man atgādina dārgas smaržas. Iespējams, tāpēc parasti man tie nepatīk. Es gribu dzert vīnu, nevis smaržas. Verus Muskateller 2011 šajā ziņā man ir patīkams izņēmums.

Aromātā ir visas klasiskās šķirnes pazīmes: jasmīni, ābeļziedi. Tomēr intensīvo ziedu aromātu atšķaida jāņogas un saldskābi āboli. Arī garšā ir jūtams ļoti daudz skābenu ābolu, kas šo vīnu padara daudz interesantāku un piešķir tam struktūru.

Eiropā ļoti uzmanīgi izturas pret dažādu vīnogu šķirņu izmantošanu vienā vīnā, savukārt Jaunajā pasaulē nekautrējas un pieiet šai lietai ļoti radoši. Tam ir vienkāršs pamatojums. Eiropā vīndari ir konservatīvāki un ļoti lepojas ar savu gadsimtiem izstrādāto garšas stilu. To veicina arī likumdošana, kas nosaka, kādas šķirnes vīnogas drīkst izmantot, darinot noteikta līmeņa vīnu. Ne Amerikā, ne Dienvidāfrikā vai Austrālijā nekā tāda nav. Vīndaris, lai iegūtu interesantu, līdz šim nebijušu garšu, ir gatavs eksperimentēt. Galu galā visu noteiks patērētājs, kam patiks vai nepatiks šī garša, un viņš pirks vai nepirks šo vīnu. Ventisquero Ramirana Gran Reserva Sauvignon Blanc - Gewurztraminer 2011 ir tieši šāds vīns. Tā pamatu veido Sauvignon Blanc vīnoga, kas tam sākotnēji piešķir zaļo ērkšķogu aromātu, tomēr mazākumā esošā Gewurztraminer vīnoga to nedaudz nogludina un padara saldenāku, piešķirot mandarīnu un rožu aromātu. Man šķiet, ka Gewurztraminer vīna garšu padara nedaudz biezāku, smagnējāku un krēmīgāku, kas ļauj to izmantot ne tikai ar zivju ēdieniem, bet arī ar kādu pikantāku gaļu vai krējuma mērci. Pastāvot glāzē, tas visu laiku mainās. Vieni aromāti nomaina citus. Kādu brīdi man likās, ka sajutu pat mazsālītu gurķu aromātu. Visādā ziņā šis ir ļoti interesants vīns, kas paredzēts tiem, kuri vienmēr meklē kaut ko jaunu un nebaidās eksperimentēt ar garšām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?