Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Meklējam sirdsmāsiņu

Bērnu māsām jābūt tik gudrām, lai strādātu ar augstākajām tehnoloģijām, tik izprotošām un mīļām, lai labi aprūpētu, tik erudītām, lai ar pacientiem diskutētu par «bakuganiem» un Zibeni Makvīnu no Vāģiem, un tik profesionālām, lai pēc sarunas bez kādiem pārdzīvojumiem vēl iešpricētu - to no medmāsiņām Diena uzzināja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Šobrīd ir īstākais laiks, lai pateiktu paldies savai Bērnu slimnīcas sirdsmāsiņai, par viņu nobalsojot akcijā Meklējam sirdsmāsiņu.

Akcija tiek rīkota jau otro reizi, tās iniciators un atbalstītājs ir Rietumu bankas labdarības fonds, par informatīvo atbalstu rūpējas laikraksts Diena. Šogad akciju finansiāli atbalsta arī Pētera Avena labdarības fonds Paaudze. «Viens no mūsu galvenajiem mērķiem jau ar 2008. gada sirdsmāsiņu akcijas uzsākšanu bija pievērst gan valsts pārvaldes, gan sabiedrības uzmanību šīs profesijas nozīmīgumam,» saka Inga Šīna, Rietumu bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja. Rīkojot akciju, lielais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību bērnu māsu darbam un celt bērnu māsas profesijas prestižu.

Lai sākums izdevies

Par savu sirdsmāsiņu un medbrāli ikviens varēs nobalsot, aizpildot anketu portālā www.diena.lv/sirdsmasina vai Bērnu slimnīcas nodaļās. Portālā pēc nodaļu nosaukumiem un fotogrāfijām var uzmeklēt māsiņas un balsojot pateikt viņām paldies, pat ja slimnīcā būts pirms vairākiem gadiem. Akcijas noslēgumā tiks apbalvotas 26 sirdsmāsiņas, katrai piešķirs 500 latu naudas prēmiju.

Akcijas atklāšanā vakar sirdsmāsiņu akcijas patronese Valsts prezidenta kundze Dace Seisuma sacīja: «Gribētu runāt nevis kā ārste un Cēsu māsu skolas absolvente, bet gan kā māte - (..) kad piedzima mans dēls, manā dzīvē vērtības un prioritātes krasi mainījās. Tad, kad viņš pirmoreiz saslima ar vīrusa infekciju, es no zinošas sievietes pēkšņi kļuvu par mazliet histērisku būtni, kas jau bija sarakstījusi daudzas diagnozes un biju ļoti uztraukta.» Dēlam toreiz slimnīcā nebija jāārstējas, taču viņa labi varot iedomāties situāciju, kad uztraukts vecāks nokļūst slimnīcā, kur ir savi noteikumi un kārtība. «Ir svarīgi, lai pirmais kontakts ir izdevies,» paskaidroja D. Seisuma un pateicās visām Latvijas māsiņām.

Jāizcīna sava vieta

Māsiņām paldies ir svarīgs. «Mums akcija nozīmē ļoti daudz. Māsas ir viens no veselības aprūpes stūrakmeņiem,» saka Anda Čakša, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja. Viņa arī norāda, ka māsu profesija attīstās un mainās - mūsdienās māsām ir jābūt spējīgām strauji reaģēt uz pārmaiņām, nereti tieši viņas, iespējams, būdamas elastīgākas par ārstiem, pirmās pamana sistēmas nebūšanas un spēj ierosināt pārmaiņas.

Bērnu slimnīcas galvenā māsa Dita Raiska uzsver: «Šajā akcijā nozīmīgākais ir tas, ka mēs gribam būt sadzirdētas, saredzētas sabiedrībā kā veselības aprūpes sistēmas pārstāves.» Latvijas māsām labi ir zināms, ka ārvalstīs māsu profesijai ir augstāks prestižs - ne velti māsas dēvē par veselības aprūpes sirdi. «Mums ir savā ziņā jāizcīna sava vieta,» saka D. Raiska un piebilst - daudz kas ir atkarīgs arī no pašu māsu aktivitātes. Viena no pirmās sirdsmāsiņu meklēšanas akcijas pacientu izvēlētajām sirdsmāsiņām Sanita Savicka no Bērnu slimnīcas Observācijas un diagnostikas nodaļas saka: «Tas mums ir liels pagodinājums, ja pacienti mūs tā novērtē.» Viņa pieļauj - akcija dod slimnīcas māsām stimulu saņemties, būt lepnākām par savu profesiju.

S. Savicka stāsta, ka darbs ar bērniem nozīmē lielāku mīļumu ikdienas dzīvē un tam arī ir sava specifika. Piemēram, bērnam katetrā jāievada zāles, reizēm māsas izmantojot rotaļu elementus, piemēram, stāstot, ka «mašīnītei benzīniņu ielej vai taurenītis nāk padzerties».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?