Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mēnesis virtuvē

Vēl tikai pāris dienu, un svētais musulmaņu mēnesis - ramadāns - būs klāt. Ēģiptē tas sāksies augustā. Tikai šoreiz mans mērķis nav iegrimt reliģiskās niansēs, bet pastāstīt, kāds tas ir sievietei.

Negribu izklausīties pēc feministes, bet lielākā daļa musulmaņu sieviešu piekritīs, ka viņām šis mēnesis ir patiess pārbaudījums. Pastāstīšu, kāda ir mana vīra brāļa sievas Sāras diena.

Šogad gavēnis sāksies vidēji ap pulksten 3.30 «no rīta». Tas nozīmē, ka brokastis jāpasniedz jau ap trijiem. Padomājiet, cikos jāceļas Sārai, lai brokastis būtu galdā laikus. Pēc brokastīm un saullēkta lūgšanas patiesie musulmaņi neiet gulēt, bet pavada laiku, lasot Korānu vai kā citādi paaugstinot savas reliģiskās zināšanas.

Vīrieši dodas uz darbu, Sāra paliek mājās, jo mājas darbi un bērni nekur nav pazuduši. Gavēņa laikā ļoti svarīgi būt pacietīgam, laipnam un pretimnākošam pret apkārtējiem. No pieredzes zinu, ka tas ir diezgan sarežģīti attiecībā pret bērniem, jo gavējot pacietības mērs ir visai īss. Diemžēl visas sporta nodarbības, kuras līdz šim bija dienas laikā, tiks pārceltas uz laiku pēc «brokastīm» (tā ēģiptieši sauc ēdienreizi pēc saulrieta), kas nozīmē tikai ap septiņiem astoņiem vakarā. Attiecīgi bērni paliek mājās un no garlaicības izdomā arvien jaunas nerātnības.

Pēcpusdienā sākas otrais periods - gatavošanās «brokastīm». Ramadāns ir laiks, kad katrs ēģiptietis cenšas uzaicināt mājās pēc iespējas vairāk draugu, lai kopīgi paēstu. Sāras vīrs nav izņēmums, tādēļ ēdiens tiek gatavots ar rezervi un aizņem daudz vairāk laika. Neviena sevi cienoša ēģiptiete neatļausies likt galdā tikai kartupeļus ar gaļu, mērci un salātiem, kā tas būtu normāli latviešu ģimenei. Ramadāna laikā galdā tiek pasniegti vairāki pamatēdieni (rīsi, kartupeļi un bieži arī makaroni), dažādi salāti, dārzeņi un gaļa, vista vai zivs. Vidējam ēģiptietim šis mēnesis izmaksā dārgāk nekā divi trīs citi mēneši, kopā ņemot, tādēļ nauda tiek atlikta jau iepriekš, bet lielākā daļa sievietes laika šajā mēnesī paiet virtuvē.

Bet nedrīkst aizmirst arī par sevi un savu garīgo pasauli. Katram musulmanim šī mēneša laikā jāizlasa Korāns. Sievieti no šī pienākuma neviens nav atbrīvojis. Vēl ir lūgšanas un papildu lūgšanas dienā, kas arī aizņem laiku. Šis ir laiks, kad pašas sievietes patiešām novērtē, cik labi, ka māja ir sieviešu pilna. Mamma, māsas, brāļu sievas un citas radinieces šai laikā ir visvairāk gaidītās viešņas.

Mani šajā ziņā Dievs ir žēlojis, jo gandrīz visu mēnesi tiekam aicināti pie vīra draugiem. Īpaši man patīk brīži, kad vīru aicina uz vietu, kur vīrieši ēd atsevišķi. Tad ar patiesu prieku palieku mājās un velku no ledusskapja dažādus latviešu labumus, kuri, iepriekš sarūpēti, prasa pusstundu pagatavošanai. Jau mēnesi iepriekš lipinu pelmeņus, gatavoju pildītās pankūkas un marinēju dārzeņus. Vīru šokē šāds nabadzīgs un «nebaudāms» galds, bet man tas ir labākais laiks, jo kā latvietei pilnīgi pietiek ar vienu pamatēdienu un salātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?