Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ministrijām būs jāmācās sadarboties

Deklarācijā par Ministru kabineta iecerēto darbību premjera kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) saredz vairākus lielus uzdevumus, kas nebūs tikai vienas ministrijas kompetencē, to īstenošanā nāksies sadarboties vairākām nozarēm. Tāpēc viņš centīsies nepieļaut Pārresoru koordinācijas centra (PKC) likvidāciju, ko pēc Latvijas iestāšanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) bija iecerējis Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš, uzskatot, ka šo darbu var veikt Valsts kanceleja.

M. Kučinskis arī ir lūdzis piebremzēt Valsts kancelejas darbinieku atbrīvošanu, jo tikai sadarbībā ar to un PKC valdības vadītājs varot koordinēt nozaru sadarbību kopējo uzdevumu izpildē, kāda būs nepieciešama arī, piemēram, izglītības reformas īstenošanā.

Valsts kanceleja un Pārresoru koordinācijas centrs ir premjera tiešā pakļautībā, un, pēc M. Kučinska domām, «gudri un analītiski prāti būs nepieciešami, lai izpildītu valdības rīcības plānu». M. Kučinskis savulaik stāvēja pie PKC dibināšanas šūpuļa un jau iepriekš sacīja, ka šī institūcija ir jāatbrīvo no birokrātiskiem uzdevumiem. Tā vietā PKC ir jākļūst par vietu, kurā tiek gatavota analīze un rekomendācijas premjeram, kā arī koordinēta starpresoru sadarbība. M. Kučinskis arī piedāvās paplašināt premjera biroju, jo valdības vadītājs nevarot aptvert visas jomas bez tajās kompetentu padomnieku palīdzības. Diena jau rakstīja, ka M. Kučinska uzmanību ir piesaistījusi arī politisko spēku pastiprinātā interese par Satiksmes ministriju. Valdības apstiprināšanas gadījumā viņš plāno iesaistīt Valsts kanceleju, lai izpētītu satiksmes nozarē notiekošo un labāk pārraudzītu tajā īstenotos lielos projektus.

Viss vienlīdz svarīgs

Pagājušās nedēļas otrajā pusē M. Kučinskis iepazīstināja koalīcijas partnerus ar valdības deklarācijas projektu, ko bija sagatavojis sadarbībā ar PKC - tā direktors Pēteris Vilks arī piedalījās partiju sarunās par valdības iecerētajiem darbiem. M. Kučinskis neredzēja pamatu slēpt šo dokumentu arī no medijiem, aicinot saprast, ka tas ir tikai projekts, kuru līdz šīs nedēļas nogalei plānots pilnveidot un sagatavot galīgajā redakcijā. Valdības veidošanas procesi agrāk saistījās ar lielu slepenību, kādai M. Kučinskis neredzot pamatu. Viņš vienīgi nevēlējās atklāt iespējamos kompromisus sarunās ar Vienotību. «Tā jau nav, ka es nezinu, kas notiek, un tur ir iespējams panākt vienošanos,» žurnālistiem piektdien teica premjera kandidāts. Tajā brīdī viņš nebija noskaņots meklēt atbalstu pie nelielas ietekmes opozīcijas partijām. Izšķirošās sarunas ar Vienotību ir paredzētas pirmdien. Partija uzstāj uz sešām ministrijām piecu solīto vietā, tā vēlas saglabāt atbildību arī par satiksmes nozari, kuru vēlas pārņemt Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). «Visbriesmīgākais būtu, ja valdību neizveidotu tāpēc, ka nevar vienoties par Satiksmes ministriju,» žurnālistiem sacīja M. Kučinskis.

Piedāvātajā deklarācijas projektā ir piecas prioritātes - tautsaimniecības stiprināšana, reformas izglītībā un zinātnē, reformas veselības aprūpē, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums. Turklāt tās visas esot vienlīdz nozīmīgas un netiekot sarindotas pēc svarīguma. M. Kučinskis atgādināja, ka no reformām izglītībā valdība nevar izvairīties, jo Saeima ar savu lēmumu ir decembrī uzdevusi Ministru kabinetam tās veikt. Šādus uzdevumus parlaments valdībai dod tikai retos gadījumos. Deklarācijā arī ir paredzēta obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešana, bet nav konkretizēts veids, kā tas notiks, par to vēl būs jāvienojas. Taču mērķis ir, lai šī sistēma sāktu darboties no 2018. gada.

Trīs saprotami uzdevumi

Lai padarītu valdības ieceres sabiedrībai saprotamākas, premjera kandidāts aicina noteikt katrai nozarei trīs svarīgākos uzdevumus, lai pēc laika varētu novērtēt, kā ir veicies ar to izpildi. Piemēram, Kultūras ministrijai tā būtu Latvijas simtgades sagatavošana, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku organizēšana 2018. gadā, kā arī Daugavas stadiona un Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcija. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai viens no uzdevumiem būšot atjaunot vides sektora kapacitāti.

Pret lielajiem mērķiem partiju pārstāvjiem iebildumu neesot, un tas, ka no Vienotības uz sarunu par valdības darbiem atnāca plaša pārstāvniecība, M. Kučinskim viešot cerības par partijas ieinteresētību strādāt koalīcijā. Te jāpasaka, ka savukārt viņa kolēģi no ZZS tik ļoti uzticas savam premjera kandidātam, ka deklarācijas pilnveidošanā piektdien nepiedalījās. Vienotības pārstāves Evika Siliņa un Karīna Korna pēc deklarācijas apspriešanas atzina, ka partijai bija vairāki ierosinājumi par izmaiņām tajā, aicinot arī atsevišķi nodalīt drošības jautājumus. Taču pret noteiktajām prioritātēm nevienam iebildumu neesot, to apstiprināja arī Imants Parādnieks no Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). Tāpat visi trīs partneri ir vienisprātis, ka jūtīgajā jautājumā par patvēruma meklētāju uzņemšanu valdībai ir jāpilda saistības, kuras tā uzņēmusies, taču tā nevarēs piekrist jaunām bēgļu kvotām. Gan Vienotība, gan NA ir sagatavojusi priekšlikumus, kuru daļa, piemēram, par demogrāfijas jautājumiem, tiks iekļauta valdības rīcības plānā, kas tiks gatavots pēc valdības apstiprināšanas. NA arī ir svarīga pārēja uz izglītību valsts valodā, taču jūtams, ka tā varētu piekāpties M. Kučinskim un nenoteikt termiņu, ka šī apņemšanās jāīsteno līdz 2018. gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Prioritātes
tautsaimniecības stiprināšana,
reformas izglītībā un zinātnē,
reformas veselības aprūpē,
valsts drošība un nacionālā identitāte,
demogrāfiskās situācijas uzlabošana, ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums.

Uzdevumi
Skaidri definēta tiešo investīciju piesaistes stratēģija, veidojot vienotu investīciju projektu portfeli ar izmērāmiem rezultātiem noteiktā termiņā.
Dabasgāzes tirgus pilnīga atvēršana 2017. gadā un obligātā iepirkuma komponentes saglabāšana 26,79 EUR/MWh apmērā līdz 2019. gada 31. martam.
Vidēja termiņa nodokļu politikas izstrāde un budžeta izdevumu efektivizēšana - publisko pakalpojumu pieejamībai 2020. gadā nodokļu iekasējamība sasniegs 1/3 apmēru no IKP, primāri mērķa sasniegšanai gūstot ieņēmumus no ēnu ekonomikas mazināšanas.
Tiesu teritoriju reformas pabeigšana, samazinot lietu izskatīšanas ilgumu.
Eiropas strukturālo un investīciju fondu programmu efektīva ieviešana - 2018. gadā tiek īstenoti projekti vismaz 2,4 miljardu eiro apmērā.
Iestāšanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).
Vispārējās izglītības iestāžu tīkla un telpiskās mobilitātes un izglītības kvalitātes reforma.
Jauna pedagogu darba samaksas modeļa izstrāde un ieviešana, lai varētu īstenot tādu darba samaksu, kura balstās uz pilna laika darba nedēļu.
Jāvienojas par valsts atbalstu pirmsskolas pedagogu finansēšanā.
Izstrādāt obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas modeli - veselības obligāto iemaksu bāzes avotu un likmes apmēru.
Pabeigt veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas ieviešanu un sākt pilnvērtīgu tās darbību.
Valsts aizsardzības spēju stiprināšana, palielinot aizsardzības nozares finansējumu līdz 1,4% no IKP 2016. gadā un 2% no IKP 2018. gadā.
Sagatavot un īstenot Latvijas Republikas simtgades svētku programmu un pasākumus.
Pilnveidot Latvijas pašaizsardzības spējas, uzlabojot un modernizējot Nacionālos bruņotos spēkus un stiprinot Zemessardzes lomu valsts aizsardzībā, kā arī līdzdarbojoties kolektīvas aizsardzības sistēmā.
Mājokļu pieejamības palielināšana, turpinot mājokļa atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem, izstrādājot jaunu dzīvojamo telpu īres attiecību regulējumu un sekmējot publiskā sektora īres dzīvokļu pieejamību.
Īstenot Eiropas Savienības iekšējās solidaritātes mehānisma ietvaros līdz šim panāktās vienošanās patvēruma meklētāju uzņemšanā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?