Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Mūsu Žans Pols Ķīlis

Andrejs Panteļējevs

Savulaik, 11. Saeimas vēlēšanu naktī, Diena.lv tiešraidē, tādā relaksētā atmosfērā komentējot sagaidāmās jaunās valdības aprises, LU rektors Mārcis Auziņš izteicās par Robertu Ķīļi kā iespējamo izglītības ministra kandidatūru visai poētiski. Proti, viņš teica, ka Ķīlis ir kaut kas līdzīgs franču kreisajiem intelektuāļiem, piemēram, Žanam Polam Sartram, kurš ir neatsverams un ļoti produktīvs dažādu revolucionāru ideju ģenerators, bet kuru reālajai politikai un valdībai klāt nevajadzētu laist. Sartrs patiešām bija tāds kā intelektuāls huligāns un nevienā valdībā un partijā, neskatoties uz savām mainīgajām simpātijām un antipātijām, neiestājās un pat negrasījās to darīt, bet pamatā galu galā sakašķējās ar visiem un visur (izņemot vienu tikpat traku cilvēku, savas dzīves partneri Simonu Bovuāru). Tas gan netraucēja viņam būt par vienas franču paaudzes neapstrīdamu intelektuālu autoritāti. Bet Roberts Ķīlis ir valdībā, ieņem izglītības ministra posteni…un plosās ne pa jokam.

Es domāju, katrs būs ievērojis, ka ne no viena cita ministra šajā valdībā jau nedaudzu mēnešu laikā mēs neesam dzirdējuši tik daudz un pietiekami nervus kutinošu reformu ideju pieteikumu kā no pašreizējā izglītības ministra Roberta Ķīļa. Augstākās izglītības finansēšanas modeļa reforma, naudas vaučera piestiprināšana skolēnam un tā palaišana brīvajā lidojumā starp skolām, brīvā konkurence starp skolām, dramatisks pieteikums kadru reformai Izglītības ministrijā, izglītības satura revidēšana, vasaras brīvlaika samazināšana, atteikšanās no «līmeņiem» valsts eksāmenos… Un visam pa virsu aizvakar visai divdomīgi izskanējusī tēze par 60 tūkstošu skolotāju štata vietu «atmiršanu dabīgā kārtā» (pēc ministra preses sekretāra papildu paskaidrojumiem), kaut gan sociologs Roberts Ķīlis jau nu noteikti zina, ka šāda «atmiršana» nav kaut kāds dabas fenomens, bet gan tādas vai citas realizētas politikas rezultāts. Vienu vārdu sakot - idejas birst kā no ātršāvēja ložmetēja, spēj vien tik par vienu no tām nožagoties, kad jau izskan nākamā.

Nevar apstrīdēt, ka visu šo ideju feierverks var sniegt pat zināmu estētisku baudījumu (kādu, starp citu, sniedz arī jau pieminētā Sartra visumā nesistemātiskie sacerējumi). Arī atklāsme, ko dzirdējām no izglītības ministra mutes televīzijas reportāžā par viņa tikšanos ar izglītības pārvalžu vadītājiem, - «es jūtos kā tuksnesī» (!!) - izskanēja apburoši patētiski.

Bet patiesībā tie vārdi par jušanos kā tuksnesī varētu būt precīzi simptomātiski. Tā varētu sajusties skrējējs, kas rikšojis tik ātri, ka pēkšņi konstatē - neviena blakus vairs nav. Un tam var būt divi iemesli. Vai nu tie līdzskrējēji ir pārlieku kūtri, vai arī viņi tā īsti nav sapratuši, uz kurieni tad īsti mēs skrienam. Ja kūtrums ir līdzskrējēju problēma, tad mērķa neskaidrība - tā jau ir skrējiena līdera problēma. Un patiesībā, manuprāt, tieši tas arī ir šobrīd galvenais visu sākto un pieteikto reformu galvenais posts - sakrālais quo vadis?

Vai mums ir skaidrs, un, galvenais, vai tas ir sabiedrībā plaši izrunāts un izprasts - ko mēs īsti gribam no mūsu izglītības sistēmas. Ko panākt? Un skaidrs, ka šī jautājuma noformulēšana sniedzas tālu pāri vienas Izglītības ministrijas un izglītības ministra kompetencei. Jo, visticamāk, vismaz sākotnēji, mums katram var būt ļoti dažādi ieskati par to. Piemēram, a/s Dzintars ilggadējais valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs intervijā Dienai (to pilnībā lasiet pirmdienas numurā) pauž uzskatu, ka ikkatram skolēnam, beidzot 12. klasi, jau jābūt sagatavotam kādai profesijai, jo citādi «tādi pārauguši slaisti vien iznāk». Paredzu, ka daudzi tam iebildīs, uzskatot, ka tas pāragri sašaurina skolēna tālākās izglītības iespējas. Vai - kā tad mēs centīsimies atgriezt atpakaļ aizbraukušos latviešus kopā ar viņu ģimenēm, ja mums «dabīgi atmirs» tūkstošiem skolotāju? Lasīsim skolotājus atpakaļ? Un augstākā izglītība - vai turpināsim ražot speciālistus, no kuriem labākos paņem Eiropas brīvais darba tirgus, un neveiksmīgākie paliek? Utt. u. t. jpr.…

Vai šie un citi jautājumi ir skaidri vismaz valdības līmenī? Jo izglītības sistēma nav kaut kas pats par sevi, bet ir neatņemama sastāvdaļa no kopējās valsts attīstības vīzijas. Un nevar būt valdībā viens antiņš reformators, kamēr pārējie uz viņu tēvišķā laipnībā noskatās un «ir ļoti apmierināti» (V. Dombrovska vārdi par Robertu Ķīli), bet paši turpina peldēt tālāk mierīgā tecējumā.

Politiķa - atšķirībā no filozofa intelektuāļa - lāsts ir tas, ka viņš nevar funkcionēt un realizēties «kā tuksnesī». Jo politika ir skarbi kolektīvs skrējiens, kura rezultātu mēra drīzāk pēc tiem pēdējiem, ne tiem pirmajiem. Un tajā pašā laikā… varbūt tas ir neracionāli, bet tā negribētos, lai Roberts Ķīlis vienu brīdi nospļautos un atgrieztos savā intelektuāļa ziloņkaula tornī. Jo gribas kaut kādus jaunus apvāršņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?