Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nanovadi un ceļa sākums

«Man tas bija pirmais konkurss, bet patika, ka piedalīties varēja dažādu zinātņu pārstāvji. Man liekas, šobrīd mēs tik ļoti specializējamies kādā jomā, ka brīžiem jau ir grūti savstarpēji sadarboties, dažkārt pat ļoti tuvu strādājošiem cilvēkiem ir grūti saprast, ko dara otrs. Man šķita, ka Sīmensa balvas konkurss ir labs veids, kā pārbaudīt, vai ārpasaule vispār saprot, ar ko nodarbojos, vai to var kaut kā saprotami pasniegt citiem,» stāsta Līga Jasulaņeca (26), viena no tiem jaunajiem pētniekiem, kam pagājušajā nedēļā tika pasniegta Vernera fon Sīmensa Izcilības balva.

To ik gadu piešķir izciliem Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes maģistriem un doktoriem, kas veikuši sabiedrībai būtiskus un novatoriskus pētījumus. Šogad balvu komplektā ar finansiālu atbalstu saņēma seši maģistri un četri doktori, un viņu pētīto tēmu lokam ir visai plaša amplitūda - no energoefektivitātes un rūpniecības līdz veselības aprūpei un pilsētas infrastruktūras risinājumiem. Sīmensa Izcilības balvu šogad ieguvuši RTU maģistri Oskars Bormanis, Poļina Ivanova, Agnese Skujevska, Renārs Millers, Mārtiņš Miezis, LU maģistre Līga Jasulaņeca, RTU doktori Jānis Latvels, Dmitrijs Merkulovs, Sandis Spolītis, kā arī LU doktors Sergejs Spitāns.

Sāka ar mūziku

Līgas jājamzirdziņš ir nanotehnoloģijas, un LU viņa ieguvusi bakalaura un maģistra grādu fizikā, lai gan tikpat labi varēja būt arī mūziķe. Savulaik viņa aizbrauca uz Dāniju, kur pabeidza pirmo kursu mūzikas akadēmijā, apgūstot sitaminstrumentu spēli, bet tad izlēma, ka jākoncentrējas uz ko citu, viņasprāt, nopietnāku, un iestājās nesen izveidotajā nanotehnoloģiju studiju programmā. (Kultūra, sevišķi literatūra, teātris un radioteātris, gan joprojām ir stabili Līgas vaļasprieki.) «Nanotehnoloģiju programma bija jauns, interesants kurss, kas apvienoja gan bioloģiju, gan ķīmiju, gan fiziku. Varēja gūt ieskatu visos eksaktajos priekšmetos un darboties starpdisciplināri. Taču visvairāk iedvesmoja attēlošanas iespējas. Ar skenējošo elektronu mikroskopu, atomspēku mikroskopu var nonākt aptuveni 1000 reižu mazākā skalā nekā cilvēka šūna, turklāt izrādās, ka to visu var ne vien novērot, kas jau liekas elpu aizraujoši, bet pat kaut ko tur kustināt, mērķtiecīgi iespaidot,» Līga aizrautīgi stāsta par miniatūro nanopasauli.

Lai gan pēc pirmā bakalaura gada ilgas pēc mājām ņēma virsroku un Līga atgriezās Latvijā, kur LU nanotehnoloģiju studiju programmas nebija, šo lauciņu viņa izzinājusi arī, studējot fiziku. Tagad, kad iegūts maģistra diploms, Līga atzīst, ka patlaban viņai ir pārdomu periods - par doktorantūru, par zinātnieces karjeras veidošanu. «Izvērtēju savus plusus, mīnusus un iegūtās mācības, skatos, kādas ir iespējas,» viņa saka.

Tālāk par robežām

Nodarbošanās ar nanotehnoloģijām, konkrēti - maģistrantūras pētījums Nanovadu mehāniskās īpašības un to pielietojumi nanoelektromehāniskās sistēmās, Līgai atnesa arī Sīmensa Izcilības balvu. Nanovadi, kam līdzīgas struktūras var novērot arī dabā, ir ķīmiķu sintezētas nanolīmeņa struktūras, pēc uzbūves un funkcijām līdzīgas parastiem vadiem, taču daudzreiz niecīgākas (garumā - līdz vienam milimetram, bet diametrā - ar aci nesaskatāmas). Izmantojot skenējošo elektronu mikroskopu, nanovadus var ieraudzīt, arī kaut kur piestiprināt, iemontēt. Līga savā pētījumā koncentrējās uz to pielietojumu vienā konkrētā slēdzī. Viņa stāsta, ka pētījusi ļoti specifisku ar šāda slēdža darbību saistītu problēmu. «Visas tehnoloģijas, pie kā jau esam pieraduši, lielākoties pastāv, pateicoties tai elektronikai, kas tikusi attīstīta jau 60 gadu garumā. Cilvēki turpina ar to strādāt un to uzlabot, bet ar muguras smadzenēm jau jūt, ka tā nevar turpināties mūžīgi, ka tas viss sāk sasniegt fundamentālās robežas. Tāpēc cilvēki sāk domāt par alternatīvām, un nanovadi, kas tiek izmantoti slēdžos, ir viena no šīm alternatīvām tradicionālajai elektrotehnikas komponentei.» Slēdzis, kur izmantoti nanovadi, ir ļoti mazs un ar īpašām uzbūves īpašībām, tāpēc tam ir paaugstināta energoefektivitāte. Salīdzinot ar parastajiem vadiem, nanovadi arī ir izturīgāki pret ārējiem apstākļiem - radiāciju, augstu temperatūru -, tāpēc tos var izmantot arī kosmosa tehnoloģijās.

Patlaban - krustcelēs

Tiesa, šobrīd tas viss vēl ir pašā attīstības sākumā. Līga teic, ka zinātniekiem vēl ļoti daudz jāstrādā, lai sasniegtu paredzēto rezultātu. Izaicinoši ir tas, ka nanotehnoloģijas vēl ir maz standartizētas, to izmantošanā un izpētē ir ļoti daudz dažādu pieeju, taču tās patlaban ir ļoti populāras, un, ar tām darbojoties, jaunā, interesantā un attīstāmā pietiks vēl ļoti ilgam laikam. Līga stāsta, ka viņu kārdina gan nanotehnoloģiju tālāka pētīšana, gan praktiskais inženieru piegājiens - pamēģināt pastrādāt arī industrijā, tālākā nanotehnoloģiju komercializācijas posmā, nevis tikai tādā sākumfāzē kā pašreiz.

Tomēr patlaban Līga ir krustcelēs. Lai arī viņa nesen ievēlēta par pētnieci LU Ķīmiskās fizikas institūtā, kur strādā jau kopš bakalauru 2. kursa, zinātni viņa pašreiz sauc vairāk par hobiju, kurš jāfinansē ar darbu, kas nav saistīts ar pētniecību. Atbalstu jaunajiem zinātniekiem gribētos plašāku un nopietnāku, biedē arī nestabilais finanšu jautājums, jo nauda pieejama vai nu no valsts, vai no projektiem, kas te ir, te nav. Tāpēc pagaidām mešanos ar pilnu krūti zinātnē Līga «nolikusi uz pauzes». Jāpadomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?